Dziwne cykanie przy odpalaniu.

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Postprzez respekt » 1 paź 2009, o 16:30

Panie i panowie, jest taki oto problem że dwa dni temu podczas zapalania samochodu usłyszałem dziwne cykanie które dochodzi z okolic włącznika świateł. Wcześniej tego nie było, jakiś tydzień temu wsiadłem, przekręciłem kluczyk kontrolki się zapaliły, później do odpalenia i w tym czasie jakoś tak dziwnie cykło coś jakby zwarcie auto zapaliło i zgasło. Po tym przekręciłem kluczyk aby odpalić ponownie ale już kontrolki się nie świeciły, jak chciałem odpalić to było tylko słychać to cykanie. Szukałem szukałem przyczyny, zdjąłem obudowę stacyjki i docisnąłem kostkę stacyjki po czym auto zapaliło. Dwa dni temu z rana chciałem odpalić i znowu to cykanie, w tym przypadku auto pali normalnie ale cykanie nadal występuje. Jak myślicie co to może być? Czy może to być np. przekaźnik od świec, bo akurat teraz z rana temperatura jest niska to wpadło mi do głowy że to może to. Co wy o tym sądzicie? Później postaram się nagrać filmik na którym będzie widać i słychać co się dzieje.

Tutaj filmik: http://img202.imageshack.us/i/v01100918.mp4/
Ostatnio edytowano 4 paź 2009, o 15:25 przez respekt, łącznie edytowano 1 raz
respekt
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez SotoM » 1 paź 2009, o 22:57

głownym cykaniem w TDI jest zaworek N75 ale w 90tce. on cyka cały czas...znajduje sie z kolei pod maska przy filtrze paliwa... ale jesli to ewidetnie słychać w bezpiecznikach to ja juz nie doradze - czekaj az wpadnie tu jakis elektronik albo ktoś kumaty w tych sprawach.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez marcinkoz2910 » 2 paź 2009, o 16:22

masz seryjny alarm? On jest właśnie montowany zaraz za włącznikiem świateł
marcinkoz2910
Members

Postprzez morsdicti » 2 paź 2009, o 17:53

Cykać może:

1. Przekaźnik od elektrycznej anteny montowany pod osłoną skrzynki bezpieczników, z kablem idącym prosto do anteny do radia ... to że antena Ci się nie chowa to nie znaczy, że nie masz elektrycznej :) może nie działa a przekaźnik i tak musi pyktać ...

2. Za włącznikiem świateł tak jak napisał kolega wyżej jest przykręcony zespolony przekaźnik od centralnego(alarmu) + zapłonu. To że Ci auto gaśnie jak tam coś cyka to moim zdaniem wina zimnych lutów w tym właśnie przekaźniku zapłonu. Palą się kontrolki na tablicy ? czy po przekręceniu kluczyka też ich nie ma ... Jak masz zimne luty (przekaźnik włącza się raz po przekręceniu zapłonu) i jak Ci pyka dalej to znaczy, że włącza się ponownie ... coś nie styka .... wyjmij (powodzenia) ten przekaźnik i go rozkręć (są tam dwa, a z alarmem trzy, przekaźniki na płytce sprawdź czy się nogi nie odlutowały .... przerabiałem to u siebie ... Przekaźnik od świec tak głośno nie cyka na pewno, on sie po prostu spali :)

3. Być może to tylko złudzenie że słyszysz to zza włącznika ... może to rzeczywiście N75 ? :)
morsdicti
Members

Postprzez darkker » 2 paź 2009, o 19:39

N75 jak juz to bardziej pasażer by słyszał niz kierowca pozatym jeśli chodzi o pkt. 2 to wyciągniecie tego alarmu wcale nie jest takie trudne pod warunkiem że na sie łamany śrubokręt krzyżakowy lub mała grzechotkę z bitem krzyzowym. Miałem to drugie i wymontowanie zajęło mi jakieś 20 min liczac razem z wypiciem browarka ;-)
darkker
Badacz tematu

Postprzez morsdicti » 3 paź 2009, o 17:17

darkker napisał(a):N75 jak juz to bardziej pasażer by słyszał niz kierowca pozatym jeśli chodzi o pkt. 2 to wyciągniecie tego alarmu wcale nie jest takie trudne pod warunkiem że na sie łamany śrubokręt krzyżakowy lub mała grzechotkę z bitem krzyzowym. Miałem to drugie i wymontowanie zajęło mi jakieś 20 min liczac razem z wypiciem browarka ;-)

No ja Ci powiem, że ja nie miałem i mi zajęło też 20 minut bo po prostu połamałem to ucho aluminiowe na którym to się tam trzymało i teraz moduł leży po prostu sobie na skrzynce od bezpieczników :) ale rzeczywiście to co napisałeś w 100% zda egzamin w tym przypadku
morsdicti
Members

Postprzez respekt » 4 paź 2009, o 14:39

Panowie, zaraz wrzucę filmik na którym słychać cykanie. Co do anteny to chyba nie mam elektrycznej bo jest schowana w błotniku, bo wcześniej ktoś wymieniał i nie założył. Co do alarmu to nie wiem czy fabryczny, ale chyba tak.

Filmik: http://img202.imageshack.us/i/v01100918.mp4/
respekt
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 4 paź 2009, o 16:06

respekt, wyjmij sobie włącznik świateł i jeśli za nim będzie taka skrzyneczka z 2 wtyczkami do odłącz wtyczki i zobacz czy problem ustanie

a masz diodę przy rygielku drzwi kierowcy ?
marcinkoz2910
Members

Postprzez respekt » 4 paź 2009, o 16:11

marcinkoz2910 napisał(a):a masz diodę przy rygielku drzwi kierowcy ?

tak mam
respekt
Members

Postprzez swatu » 4 paź 2009, o 17:23

respekt napisał(a):tak mam
no to masz fabrycznie montowany.
swatu
VIP

Postprzez marcinkoz2910 » 4 paź 2009, o 17:54

respekt, no to wyjmuj ten alarm i leć do kogoś kto ma lutownicę i popraw sobie zimne luty :ok:

najlepiej przelecieć wszystkie połączenia lutowane w tej skrzynce tak dla pewności

problem na 100% zniknie :ok:
marcinkoz2910
Members

Postprzez respekt » 4 paź 2009, o 18:01

Aha ok, najpierw pójdę i odłączę te wtyki i zobacze czy będzie dalej to cykanie, a co od lutowania itp to dopiero gdzieś w piątek bo nie mam warunków u siebie żeby taki zabieg zrobić. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, i zobaczymy czy to było to czy nie :).
respekt
Members

Następna strona

- - - tabliczki do znaków drogowych

Powrót do Silniki diesla