brak świateł mijania, wycieraczek,nawiewu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Benny91 » 12 lut 2013, o 17:37

Witam pojawił mi się rano taki o to problem, że zgasły światła mijania nie działają wycieraczki oraz nawiew. Ciekawostką dodam, że wszystko zaczyna działa gdy przytrzymam włącznik świateł długich. jak sądzicie co to może być?
Benny91
Czytacz

Postprzez adams » 12 lut 2013, o 18:21

Benny91 napisał(a):Ciekawostką dodam, że wszystko zaczyna działa gdy przytrzymam włącznik świateł długich

To akurat działa dobrze :) Naturalne dla VW. Na forum "gzieś" nawet jest wyjaśnione dokładnie dlaczego tak się dzieje. W skrócie to chodzi o pominięcie stacyjki po przez załączenie światłami długimi przekaźnika z linią X ? Tutaj byc mo że głupoty piszę :wstyd: Kolega Zico63 może to dokładniej wytłumaczyć bo ja wiem że dzwonią ale nie pamiętam nazwy parafii.

Wymień kostkę stacyjki i powrócą światła mijania, nawiew, wycieraczki, ogrzewanie tylnej szyby i wszystko to co nie działa "bez kluczyka". Znaczy się prawdopodobnie, bo może masz gdzieś kabel urwany lub coś w ten deseń, ale najpewniej to kostka padła. POZDRO :mrgreen:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Zico63 » 13 lut 2013, o 00:59

Wywołany niejako „do tablicy” – wyjaśniam, że faktycznie jest taka możliwość w Golfach i innych VW wykorzystujący tego samego typu „manetki”, gdyż to z ich „winy” się tak dzieje.
Ze stacyjki wychodzi przewód linii X, czarno-żółty do cewki przekaźnika dużych odbiorników (dmuchawa, ogrzewanie szyby, wycieraczki) oraz do reflektorów – na włącznik. Gdy włącznik jest w pozycji =D a manetki pozostały na styku „drogowe” – prąd niejako wraca na instalację od styku stałego zasilania „błysku” drogowymi a który to styk zasilany jest prosto z akumulatora. Po prostu, wewnątrz manetek w pewnej pozycji się to łączy razem ze sobą, dając takie dziwne objawy.
Zico63
Members

Postprzez popek213 » 18 lut 2013, o 11:49

podepnę się pod temat bo mam bardzo podobny problem otóż ostatnio wymieniałem kostkę stacyjki mam podobne objawy też nie działa dmuchawa, światła, wycieraczki itp. z tym że ja muszę delikatnie po odpaleniu cofnąć kluczyk w stacyjce aby wszystko wróciło do normy. da radę to jakoś naprawić?
popek213
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 18 lut 2013, o 13:00

popek213 napisał(a):podepnę się pod temat bo mam bardzo podobny problem otóż ostatnio wymieniałem kostkę stacyjki mam podobne objawy też nie działa dmuchawa, światła, wycieraczki itp. z tym że ja muszę delikatnie po odpaleniu cofnąć kluczyk w stacyjce aby wszystko wróciło do normy. da radę to jakoś naprawić?

Da tylko trzeba dostać się do kostki , ale być może ( może) przeczyszczenie wkładki (bembenka stacyjki coś pomoże. Ale podejrzewam że albo grot się w kostce wyrobił albo nie jest dokręcona ,opisywałem już taką awarię :-)
pietrasiak2
Members

- - -

Powrót do Elektryka