Od ho ho i jeszcze trochę mam problem z moim VW Golfem 3 1.6 75 KM ABU benz+gaz.
Zakładałem już parę tematów, często znajdowałem problem jednak po miesiącu, dwóch bezawaryjności problem wracał.
Do sedna.
W moim VW problem przede wszystkim występuje na benzynie: nie ma siły, prycha, szarpie, skaczą mu obroty, są za niskie, są za wysokie itd itd itd. Nie bolało mnie do do momentu aż problem nie przeniósł się na gaz.
Na gazie natomiast muszę go odpalać z wciśniętym pedałem gazu bo inaczej nie złapie, do momentu rozgrzania się ma dobre obroty bo 800 a w miarę jak temp rośnie obroty stają na 1400 i już nie spadają. To mnie zaczęło irytować.
Dawniej miałem problem z "wieszającymi się" obrotami - wtenczas wymieniłem potencjometr przepustnicy (tą płytkę z boku przepustnicy z 4 ścieżkami elektrycznymi) i problem zniknął. Jednak nie wymieniłem tych "ząbków" co po niej "chodzą" Czy możliwe że to one tam nie stykają i stąd robi się problem? Jedne z 4 były delikatnie przepalone więc je trochę nadgiąłem.
Brat ma VAGa więc podłączamy i wyskakuje sporo błędów, skasował je i po 2 dniach jazdy na GAZIE ukazało się to (pomiar robiony przy wyłączonym silniku stąd błąd 515):
- Kod: Zaznacz cały
516 Styki biegu jałowego -F60
zwarcie do masy
515 Czujnik Halla -G 40
brak sygnału
670 Czujnik zespołu przepustnicy-G127
brak sygnału
561 Dopasowanie(ustalenie)składu mieszanki
przekroczona wartość adaptacji - BŁĄD SPORADYCZNY
525 Lambda Sonda-G39
zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
Błędy skasowane, następnie autko odpalone na BENZYNIE - po 10 sekundach samo zgasło bo pojawił się ten problem, znowu podłączanie pod VAG na zgaszonym silniku:
- Kod: Zaznacz cały
515 Czujnik Halla -G 40
brak sygnału
282 Regulator położenia przepustnicy-V60
nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY
670 Czujnik zespołu przepustnicy-G127
brak sygnału - BŁĄD SPORADYCZNY
Brat obstawia krokowca lub właśnie te "ząbki" o których pisałem wcześniej jednak tych "ząbków" nie da się kupić samych tylko trzeba wymieniać całą przepustnicę.
Macie jakieś pomysły co to może być?
Dział Elektryka bo to chyba problem elektryczny, jeżeli nie ten dział to przepraszam.
Pozdrawiam i proszę o pomoc!
[ Dodano: 2013-06-07, 17:42 ]
Panowie i Panie ponawiam pytanie bo robi się coraz gorzej. Obroty na gazie zaczęły się wieszać przy 2 tyś. i od czasu do czasu stoją.