Nie działa wtrysk 1.6 AEA

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez wiktoriano » 14 sie 2011, o 11:28

Mam silnik w gazie, niestety nie pali już nawet na gazie, nie wiem dlaczego.
Doszedłem do tego że nie działa wtrysk ale jak podłączę baterię no niego na pinach to działa.
Wie ktoś morze jakie powinno być napięcie na pinach i kiedy we wtyczce 4pinowej? albo może gdzie szukać??
słyszałem, że można podpiąć go na krutko ( pominołem już sterownik gazu który mógł być niesprawny)

Jest gdzies jakiś sterownik lub stycznik wtryskiwacza?? wszystko przed wtryskiem sprawne, za też (pompka paliwa, świece, kable, kopułka, palec, czujnik hala, czujnik temp czeszy chłodzącej)

Tylko ten wtrysk nie działa:(

Proszę o pomoc, niedziele ale niestety muszę grzebać bo sytuacja mnie zmusza:(
wiktoriano
Czytacz

Postprzez michaal » 14 sie 2011, o 17:20

Komputer masz w podszybiu po stronie kierowcy. Przydałoby się go podpiąć pod komputer wtedy byś więcej mógł odczytać
michaal
Badacz tematu

Postprzez rawracer » 14 sie 2011, o 17:57

prawdopodobnie jest zapieczony.jezdzone pewnie tylko na gazie
rawracer
Czytacz

Postprzez wiktoriano » 14 sie 2011, o 18:57

Podpięty miałem pod komputer i tylko czujnik hala ale wcześniej (pół roku) jak podłączałem a palił to błędu nie było z czujnikiem hala.

wtryskiwacz jest podpięty pod stycznik od gazu, także jeżdżąc na gazie wtryskiwacz nie chodzi na sucho, stycznik działa.

okazało się że raz jest iskra a raz jej nie ma :( teraz już praktycznie jej nie ma jak puszczam kluczyk to skoczy iskra na przewodzie od cewki, tylko nie wiem czy tam ma być ciągły prąd z cewki czy też impulsowe (wpiąłem święcę do przewodu od cewki) sewkę też zmieniłem na taką co kiedyś nie paliła jak było mokro bo była pęknięta a dzisiaj słoneczko było, kable i świece też zmieniałem na stare co je sciągłem ze starości ale były dobre.

Ma ktoś jakiś pomysł??

A co to jest ten czujnik hala??
tylko problem z iską jest już przed kopułką.
wiktoriano
Czytacz

Postprzez rawracer » 14 sie 2011, o 19:24

czujnik halla zawsze ci wyjdzie jak aute jest nie odpalone poprostu nie dostaje sygnalu.na odpalonym hall nie bedzie sie pokazywal.
wymien cewke i bedzie dobrze.moze sie pin upalil sprawdz go albo ma przebicia.cewka do wymiany
rawracer
Czytacz

Postprzez wiktoriano » 14 sie 2011, o 19:43

a jak hall jest uszkodzony to będzie samochód palił??
bo mnie od 3 lat ten błąd wyskakuje i palił samochód.
wiktoriano
Czytacz

Postprzez rawracer » 14 sie 2011, o 20:00

no a wyskakuje po przekreceniu zaplonu?
rawracer
Czytacz

Postprzez wiktoriano » 14 sie 2011, o 20:28

Po włączeniu stacyjki wyskakuje czujnik hala brak sygnału, ale przedtem też wyskakiwało i palił jak zapalił to zgasło więc uznałem że jest dobry, a teraz nie odpale więc nie wiem.
wiktoriano
Czytacz

Postprzez rawracer » 14 sie 2011, o 20:39

kup najlepiej caly aparat gdzies ze szrotu bo taniej bedzie niz sam czujnik
rawracer
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 19 sie 2011, o 18:21

a dostaje paliwo do wtrysku??

jak jeździłeś ciągle na gazie to pewnie będzie zajechana pompa paliwa i nie będzie podawać paliwa

zdejmij wąż zasilający podstawę wtrysku i zatkaj palcem węża i niech ktoś przekręci zapłon jak wyciśnie Ci paliwo spod palca to ciśnienie masz raczej tak na oko dobre a jak nic nie poleci to albo masz uszkodzony przekaźnik od pompy albo masz zatartą pompę
marcinkoz2910
Members

Postprzez wiktoriano » 21 sie 2011, o 21:27

rawracer napisał(a):kup najlepiej caly aparat gdzies ze szrotu bo taniej bedzie niz sam czujnik

A ten czujnik hala to gdzie jest?? w kopółce?? bo zaraz za kopółką idąc od prawej wchodzi wtyczka, od czego ona jest??

zacząłem od wymiany cewki ale nic ona nie dała:(

marcinkoz2910 napisał(a):a dostaje paliwo do wtrysku??

jak jeździłeś ciągle na gazie to pewnie będzie zajechana pompa paliwa i nie będzie podawać paliwa

Paliwo do wtrysku dostaje ale wtryskiwacz nie działa podczas rozruchu, sprawdzałem na baterie na krótko podpinając to wtrysk działa, przekaźnik od gazu też działa bo mam odcięcie na wtrysku a nie na pompie.

Na razie borykam sie z problemem iskry której nie, jeśli iskra będzie to będę dalej patrzył, dodam ze napięcie do cewki dochodzi.
wiktoriano
Czytacz

Postprzez rawracer » 22 sie 2011, o 09:08

tak czujnik halla jest w aparacie zaplonowym pod kopulka.4 pinowa wtyczka wlasnie.
zeby sie do niego dostac to musisz aparat caly wymontowac i pozniej wybija sie trzpien i wyciagasz do gory
rawracer
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka