Problem przy wymianie regulatora napiecia

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez tad » 3 mar 2012, o 20:09

Mam taki problem. Chcialem dostac sie do regulatora napiecia w alternatorze. Dostep jest tylko ze nie moge zdjac grubego przewodu ladowania z alternatora. Sruba na ktorej siedzi oczko przewodu i nakretka kreca sie razem.. Ma ktos jakis pomysl ? I czy wogole da sie to naprawic (nie wiem jak to w srodku wyglada) pozniej ?

Silnik 1.6 AEE
tad
Czytacz

Postprzez Zico63 » 4 mar 2012, o 02:25

Najbezpieczniejszym sposobem jest wymontowanie alternatora RAZEM z przewodem na rozrusznik (chodzi o ten gruby, B+), demontaż alternatora na stole i uchwycenie śruby po demontażu od wewnątrz.
Można oczywiście próbować łapać wystającą resztkę śruby jakimiś "morsami", lecz i tak śrubę się wówczas uszkodzi i bez demontażu altka i wymiany śruby się nie obejdzie.
Zico63
Members

Postprzez robik1301 » 7 mar 2012, o 14:14

siema.miałem podobny problem....
wyjecie alternatora i teraz masakra....kątówka i tniemy nakrętkę z boku tak aby nie po gwincie ale żeby zostało cienko nakrętki na śrubie.potem lekko stukamy w obcięta powierzchnie żeby nakrętka się rozeszła(będzie pęknięcie na tej powierzchni)i powinna się odkręcić)
jak już zdejmiemy nakrętkę,zdejmujemy osłonę,od spodu śrubokrętem dociskamy główkę tej śruby i poprawiamy gwint narzynką.można przesmarować.sprawdzamy czy nakrętka(nowa) się nakręca lekko.jak już gwint jest ok,zakładamy obudowę,na śrubę nakładamy podkładkę sprężystą i dokręcamy mocno nakrętką.wsadzamy altka na miejsce,zakładamy przewód i znowu nakrętkę.jeżeli będzie za mało gwintu to trzeba cieńszą nakrętkę dać

moze niezbyt profesjonalnie ale takie coś przerabiałem jak w niedzielę przed spotem padł mi regulator napięcia

pozdrawiam
robik1301
Czytacz

Rocznik: 1996
Silnik: 1z 130KM
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Zico63 » 7 mar 2012, o 16:08

Można jeszcze takim sprzętem:
http://www.youtube.com/watch?v=WLG6o3CT ... e=youtu.be

Nakrętkę wyszukałem dawno nieodkręcaną, nie można jej było odkręcić - część walcowa śruby kręciła się w imadle. Po rozcięciu nakrętki - dała się odkręcić w palcach. Jak widać, nie używano żadnych płynów odrdzewiających.

W taki sposób można łatwo rozciąć dowolną nakrętkę, bez uszkodzeń śruby! Urządzenia te są dostępne w kilku rozmiarach: na małe, średnie i spore nakrętki.
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka