Problem z centralnym zamkiem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez tomassss89 » 30 sie 2011, o 23:13

Witam
Mój problem dotyczy zamykania drzwi. Otóż drzwi zamykam z pilota i wszystko ładnie chodzi, ale kluczykiem już nie da rady zamknąć drzwi ani od pasażera ani od kierowcy (włożę kluczyk i przekręcam i nic się nie dzieje). Może ktoś z Was wie w czym tkwi problem?

[ Dodano: 2011-08-31, 19:36 ]
Pomoże ktoś?
tomassss89
Czytacz

Postprzez vwolf » 3 wrz 2011, o 08:31

Dziwny objaw. Moze cos jest z pompka albo kablem sterujacym zamykanie. A czy moze pompka sie odzywa a nic sie nie dzieje?
NISKO SZEROKO TWARDO czyli GERMAN STYLE
vwolf
Czytacz

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez killah » 3 wrz 2011, o 22:27

to chyba wiosełka będą ułamane w zamkach bo nawet jakby przewody elektryczne były by popsute to byś mógł zamknąć kluczykiem drzwi do których go wkładasz.
killah

Postprzez pablomed » 3 wrz 2011, o 23:32

Jeśli drzwi mechanicznie kluczykiem nie da się zamknąć to pewnie te wiosełka - wówczas kluczyk obraca się swobodnie bez oporów. Jeśli chodzi ci o to że kluczyk nie uruchamia centrala to albo włączniki w zamkach, albo ich kable (szaro czerwony, zielono czerwony i biało czerwony , moga w wiązce do drzwi być złamane.) albo ktoś włączniki odłączył żeby tylko z pilota była obsługa
pablomed
Members

Postprzez killah » 4 wrz 2011, o 00:00

pablomed napisał(a):Jeśli drzwi mechanicznie kluczykiem nie da się zamknąć to pewnie te wiosełka - wówczas kluczyk obraca się swobodnie bez oporów. Jeśli chodzi ci o to że kluczyk nie uruchamia centrala to albo włączniki w zamkach, albo ich kable (szaro czerwony, zielono czerwony i biało czerwony , moga w wiązce do drzwi być złamane.) albo ktoś włączniki odłączył żeby tylko z pilota była obsługa

najczęściej chyba padają w rozgałęzieniu w drzwiach gdzie dzielą się na rygiel i zamek drzwi.

ja miałem śmieszną sytuację gdzie w przeciągu 2 tyg zaśniedziały te miejsca w 2 drzwiach :D
killah

Postprzez pablomed » 4 wrz 2011, o 14:00

Też tak czesto bywa jak się ktoś nie przyłozył kładąc wiążki w drzwiach na nowo lub po demontażu i szyba o nie haczy.
pablomed
Members

Postprzez tomassss89 » 7 wrz 2011, o 21:50

ale raczej jakby kable były przerwane to centralka z pilota by nie działała co? a z pilota wszystko ładnie działa tylko jak wsadzę kluczyk w drzwi to obracam nim w prawo/lewo i nic się nie dzieje (nie zamykają się drzwi)
tomassss89
Czytacz

Postprzez killah » 7 wrz 2011, o 21:53

tomassss89 napisał(a):ale raczej jakby kable były przerwane to centralka z pilota by nie działała co? a z pilota wszystko ładnie działa tylko jak wsadzę kluczyk w drzwi to obracam nim w prawo/lewo i nic się nie dzieje (nie zamykają się drzwi)

na pilota będzie działać bo podaje + na zamknij/otwórz

jak przekręcasz kluczyk to też przekazujesz +12 v na szary lub zielony kabel i to samo robi centralka.
killah

Postprzez tomassss89 » 7 wrz 2011, o 22:13

to co mogło u mnie się popsuć? Od czego mam zacząć sprawdzanie?
tomassss89
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka