Otwarcie schowka - pomocy

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez morf » 27 kwi 2010, o 19:56

Witam

Proszę o poradę :)

Coś złego się stało z otwieraniem schowka w moim mk3 i nie da się normalnie otworzyć , prosił bym o poradę jak to dziadostwo sie otwiera teraz

przeszukałem całe forum, ale porady dotyczą tylko zwykłego schowka, a ja mam wersje z poduszką
morf
Berbeć

Postprzez Elo » 27 kwi 2010, o 20:48

a klamka zaczeła lekko latać?
jak tak to ułamał sie bolczyk od klamki, podnies klamke na maksa do góry wsadz w szpare blizej prawej strony prawej strony cienki śrubowkret i celuj w zapadke,musisz ja nacisnać do dolu.
Elo
Czytacz

Postprzez morf » 27 kwi 2010, o 21:17

pobawię się z tym jutro, da się taki bolczyk naprawić czy trzeba wszystko wymienić ? ... nie zależy mi na działającym zamku na klucz tylko by się to domykało i otwierało normalnie..
morf
Berbeć

Postprzez Bradley » 27 kwi 2010, o 23:29

Ja uzywalem do tego cienkiego imbusa ;)
A bolec dogialem jak byl w oryginale i wlozylem zawias klamki na miejsce (cos ala teleskop z branzolet w zegarkach)
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez Radi » 28 kwi 2010, o 08:57

Elo napisał(a):a klamka zaczeła lekko latać?
jak tak to ułamał sie bolczyk od klamki, podnies klamke na maksa do góry wsadz w szpare blizej prawej strony prawej strony cienki śrubowkret i celuj w zapadke,musisz ja nacisnać do dolu.

tak mozna otworzyć schowek ale górny a tu jest mowa o dolnym pod airbagiem
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez morf » 28 kwi 2010, o 16:35

dobra :) udało mi się to naprawić

faktycznie sposobem z śrubokrętem otworzyłem schowek a w złamany bolec zatopiłem na gorąco kawałek metalowego wkręta :) i działa

dzięki za pomoc :)
morf
Berbeć

Postprzez motonita2002 » 8 maja 2011, o 21:20

Pozwolę sobie "odgrzać" temat:
Do otwarcia niestety, ale najczęściej potrzeba wymotnować schowek. Czyli próbujemy śrubokrętem w miejscach występowania zaczepów, podważyć je tak, aby się schowały - polecam metodę na dwa śrubokręty - jeden z lewej , drugi z prawej i na "raz, dwa, trzy " wcisnąć. Półka opada i mamy dostęp do trzech, wewnętrznych śrub mocujących schowek. Pozostałe dwie są po obu, dolnych bokach schowka. Kiedy schowek jest zdemotnowany, przystępujemy do demontażu mechamiznu zamykania. W tym celu odkręcamy dwie śruby, znajdujące się od wewnętrznej strony schowka i podważamy za pomocą płaskiego śrubokręta od dołu mechnizmu klamki - wtedy klamka wraz z uszkodzonym mechanizmem "wyskakuje z obudowy schowka i mamy ją zdemontowaną. Wybijamy oś prowadzącą, zwracając uwagę na sprężynę klamki. I tutaj mała uwaga - tworzywo z którego wykonano klamkę to najprawdopodoniej ABS - w związku z tym ,sklejenie ułamanego elementu graniczy z cudem ( odpada obróbka termiczna polegająca na tzw. "scaleniu"). Polecam "dorobienie" języka klamki z materiałów typu PVC, oraz dokładne oczyszczenie powierzchni klejonej za pomocą denaturatu, oraz "podrapanie" powierzchni za pomocą np. papieru ściernego. Ja jako materiał spoiwa wykorzystałem POXILINĘ, oraz dorobiony "język" z PVC właśnie. Działa bez zarzutu do dziś. Koszt nowej klamki w serwisie to ok 50 zł. Pozdrawiam i owocnyc prac. Nie posiadam niestety zdjęć z przeprowadzonej naprawy, ale jeśli okaże się pomocna, to proszę administratora/moderatora o "podklejenie" posta.
motonita2002
Berbeć

- - -

Powrót do Wnętrze