pasy bezpieczeństwa

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

pasy bezpieczeństwa

Postprzez nitroo » 8 paź 2008, o 20:30

Witam.

Mam problem z przednimi pasami bezpieczenstwa i nie wiem, gdzie sie z tym zglosic. W mojej trzydzwiowce jest tak, ze np. ja ostatnio ze strony kierowcy nie moglem w ogole zapiac pasa, bo tak sie zablokowal, ze dopiero po 5 min poszedl - nie pomagalo szarpanie, ani zadne wolne, spokojnie wyciaganie go pod katem itp. Z prawje strony jest natomiast tak, ze nie zwija sie do konca. Zawsze na dole cos zostaje lub wyciagnie sie caly i tyle. Kolega sie dzis zapial, a w ogole pas nie byl napiety - lezal jak szmata. Zawsze po pasazerze musze poprawiac pas - tzn. chowac go jakos.

Jak temu zaradzic? Czy to sie wymienia? Wystarcza same napinacze? Ile to kosztuje?
nitroo

pasy bezpieczeństwa

Postprzez marcinkoz2910 » 8 paź 2008, o 21:39

a masz ładunki pirotechniczne w pasach bo mogą być wystrzelone...
marcinkoz2910
Members

Postprzez nitroo » 8 paź 2008, o 23:06

a co to jest i gdzie sie to sprawdza?
nitroo

Postprzez marcinkoz2910 » 9 paź 2008, o 07:14

w progu są takie rurki z wężem idące do słupka zdejmij plastik w aucie na progu i zobaczysz o ile to masz
marcinkoz2910
Members

wymiana pasów bezpieczeństwa - warto?

Postprzez nitroo » 25 lis 2008, o 09:27

Witam. Szlag mnie trafia już z pasami! Mam wersje 3D i problem pojawia się po obu stronach - pasażer i kierowca. Gdy odepnę pasy, to one lekko się zwiną i reszta pozostaje na dole, a ja bardzo często muszę mu pomóc się zwinąć. Ostatnio jest jednak już tak, iż wyciągając pas, ten po chwili się blokuje i nawet nie dam rady się zapiąć, bo on nie chce się odblokować...

Moje pytanie - czy warto je wymieniać, jaki jest koszt i montaż? Wiem, że trzeba boczki zdemontować, które są na śrubach, ale czy prócz tego są też jakieś zatrzaski?
nitroo

Postprzez pablomed » 26 lis 2008, o 20:58

nitroo, miałem takie problemy, w czterodrzwiowiowym aucie, więc o boczku jak zdjąć nie napisze dokładnie bo go nie mam.
Ale co do samego pasa:
1. musi być sprawny dobrze poskładany mechanizm regulacji wysokości pasa, to jest marna konstrukcja, plastykowa płytka która suwa se w prowadnicach - mogła wypaść, ociera o pas.
2. obejrzyj dokaładnie po zdjęciu boczka czy pas nie ociera się o coś, u mnie ocierał sę o nieprawidłowo poprowadzone przeze mnie samego dodatkowe przewody
3. Pas można wyprać, tłusty się zaciera
4. Sprężynę pasa można naciągnąć. Po wyjęciu pasa zobaczysz, że sprężyna naciągająca jest pod plastykową pokrywką, na plastykowe nity, można je zciąć, lekko (!) odchylić pokrywkę i naciągnąć sprężynę obracając tą pokrywkę o kilka obrotów, po czym założyć jak była. Nie odsuwać pokrywki za bardzo bo wyskoczy sprężyna z mocowania w niej i potem trzeba naciągać na nowo.
To się tyczy wszystko zwykłych pasów, z pirotechnicznymi to już nie wiem jak jest, nie widziałem takich na oczy.
Jasne że najlepiej mieć nowe lub używki które nie przeszły wypadku, ale jeśli problem jest poza samymi pasami to nic nie zyskasz.
pablomed
Members

Postprzez MatiGTTDI » 29 lis 2008, o 01:41

marcinkoz2910 napisał(a):a masz ładunki pirotechniczne w pasach bo mogą być wystrzelone...

Mam pytanko, golfa posiadam od 2 tygodni wersja gt tdi z 06.1994 z jednym airbagiem ale pas bezpieczeństwa od strony kierowcy jest bez ładunku pirotechnicznego, CZY JEST TO NORMALNE? PROSZĘ O POMOC!!!!
Mati GT TDI 1Z
MatiGTTDI
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 29 lis 2008, o 01:52

MatiGTTDI, moge sie mylic ale raczej tak bo czujnik jest z zapięciu pasa brak pasa nie wystrzeli poducha bo ci moze kark złamać podczas wypadku (odpukac)
marcinkoz2910
Members

Postprzez Gość » 29 lis 2008, o 02:15

marcinkoz2910 napisał(a):MatiGTTDI, moge sie mylic ale raczej tak bo czujnik jest z zapięciu pasa brak pasa nie wystrzeli poducha bo ci moze kark złamać podczas wypadku (odpukac)

Czyli jest ok jak z tego roku(sam pas został wyprodukowany w 05.94), bo po 95 pas był z pirotechnicznym napinaczem
Gość

Postprzez cybertom » 13 kwi 2010, o 11:04

Witam

Podpinam się pod temat... tyle ze nie mam pojęcia jak zdemontować te boczki,jasny i czarny aby dostać się do pasa bezpieczeństwa,bo nie mogę ich wyhaczyć .
cybertom
Czytacz

Postprzez swatu » 13 kwi 2010, o 12:42

na dole przy fotelach musisz odkrecic te platikowe czarne spinki, i delikatnie zacząc odchylac,no i mocowanie pasów bezpieczenstwa musisz odkrecic ,bo pas ci bedzie blokował.
temat juz byl :!:
wnetrze/wymiana-pasow-bezpieczenstwa-t16240.html
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez cybertom » 13 kwi 2010, o 16:35

oki dzięki :zawstydzony:
cybertom
Czytacz