Konserwacja nadwozia i podwozia też

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Postprzez ulises » 2 lip 2008, o 14:52

Witamy
Czego używacie do czyszczenia i konserwacji nadwozia tzn. lakieru, plastików i szyb. ? Macie jakieś sprawdzone środki do czyszczenia i zabezpieczania lakieru? :?:
:?:
ulises
Czytacz

Postprzez ALIEN 33 » 2 lip 2008, o 18:23

do mycia samochodu uzywam szamponu z woskiem - fajnie sie potem autko swieci. do plastikow to jak kto lubi jak ktos lubi swiecace plastiki to placka a jak orginalna deske to ja stosuje mleczko do deski k2 . do zderzakow czarnidelko cos w rodzaju pasty do butow zderzaki wychodza potym jak nowe
ALIEN 33
Czytacz

Postprzez opolanin » 2 lip 2008, o 19:22

ulises, autko myję szamponem z woskiem, potem czekam aż wyschnie i lecę całość karoseri pastą lekkościerną tempo, która usuwa wszystkie niedociągnięcia po myciu autka, a lakier aż razi z połysku ale trzeba trochę się pobawić
opolanin

Postprzez DrSzpila » 14 lip 2008, o 22:28

opolanin napisał(a):lekkościerną tempo, która usuwa wszystkie niedociągnięcia po myciu autka, a lakier aż razi z połysku ale trzeba trochę się pobawić
To nic nie da jedynie wytrze ci ślady. Ja używam do mycia szampon z koncernu renault a na koniec twardy wosk w płynie sonax. A do polerki używałem maszynkę polerską, pasta mocno ścierna Farecla 3G, potem mleczko Farecla 10G, umyć i na koniec wosk tez Farecli, auto jak nowe nie widać rysek :D.
DrSzpila
Members

Postprzez mike102 » 14 lip 2008, o 23:47

opolanin napisał(a):ulises, autko myję szamponem z woskiem, potem czekam aż wyschnie i lecę całość karoseri pastą lekkościerną tempo, która usuwa wszystkie niedociągnięcia po myciu autka, a lakier aż razi z połysku ale trzeba trochę się pobawić

Ta pasta nadaje sie na zmatowiony lakier, czeste jej uzywanie nic nie daje.
Mozna paste naniesc na jakis maly fragment karoserii, przetrzec szmatka - jesli bedzie zabarwiona w kolorze lakieru, to mozna wypastowac caly samochod, jesli nie, to nie ma takiej potrzeby...
mike102
Badacz tematu

Postprzez opolanin » 20 lip 2008, o 03:00

panowie nie używam jej po każdym myciu autka bo już bym chyba nie miał lakieru :lol: :lol: :lol:
opolanin

Postprzez PlanetTerror » 7 kwi 2011, o 18:03

Trochę odświeżę temat, gdyż mam ważne pytanie
DrSzpila napisał:
DrSzpila napisał(a): na koniec twardy wosk w płynie sonax.

A na jakim samochodzie go stosowałeś ? Rok produkcji ?

Otóż nabyłem dzisiaj ten sam "Twardy wosk w płynie" SONAX'a http://www.auto-chemia.pl/index.php?p34 ... poj-250-ml
Trochę mi się śpieszyło i nie zauważyłem że na opakowaniu jest napisane że "nadaje lustrzany wysoki połysk wszystkim nowym lakierom zwykłym i metalizowanym"

Moje autko jest z 95r. , więc lakier swoje już przeżył.
Czy sprawdzi się ten wosk na moim lakierze ??

Pomóżcie :-( .
PlanetTerror
Czytacz

Postprzez pawel1990 » 7 kwi 2011, o 23:22

opolanin napisał(a):panowie nie używam jej po każdym myciu autka bo już bym chyba nie miał lakieru :lol: :lol: :lol:

Dobrze że dopisałeś bo już się bałem ;-)
-----------------------------------------------------------
Byłe MK3 1.8 GT --> moj-golf/moje-gt-t21191.html

Byłe MK3 VR6 --> moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.html

Byłe MK3 GTI --> moj-golf/zielone-gti-t54087.html

Obecny B5 kombi --> inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html
pawel1990
Members

Postprzez PlanetTerror » 9 kwi 2011, o 17:19

Pomożecie :cry: ??
PlanetTerror
Czytacz

Postprzez Yanek1990 » 10 kwi 2011, o 09:10

PlanetTerror spokojnie możesz użyć ten wosk. Najlepiej najpierw umyć autko dobrym szamponem a później wypróbować wosk na małej powierzchni lakieru i obserwować efekty ;-)
Yanek1990
Berbeć

- - -

Powrót do Nadwozie