Podgrzewane lusterka

Wszystkie informacje o elementach nadwozia

Moderator: Moderator

Podgrzewane lusterka

Postprzez marcinkoz2910 » 30 gru 2008, o 00:29

Powitać

Więc sprawa jest tej wagi, ja nie mam podgrzewanych lusterek w moim golfie a bardzo pragnę je mieć ;]

I w związku z tym kilka pytań: Czy jest taka operacja możliwa? Jak to zrobić? Czy kupno mat grzewczych wystarczy? Gdzie podłączyć zasilanie? I czy ma to sens?

A dlatego pytam bo dziś mi zamarzły lusterka i nie miałem czasu i możliwości alby usunąć ten szron :/ a tak to by się samo usunęło...
marcinkoz2910
Members

Podgrzewane lusterka

Postprzez Zico63 » 30 gru 2008, o 01:16

Witam! Poza matą należy doprowadzić prąd do mat, oczywiście. W oryginale jest pobrany z wyłącznika ogrzewanej tylnej szyby i razem pracują (po włączeniu szyby - grzeją też lusterka).
Możliwe że instalacja (kabel biały) jest już poprowadzona fabrycznie, jeśli nie - to najlepiej do złącza w słupku, na pewno jest tam miejsce a w Nowym Elektroniku na Komorowickiej (w B-B) są różne konektorki, coś się dobierze i będzie elegancko.
Aha! Sens ma ogromny - jak powszechnie wiadomo ( moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html ) mam je i jest to bardzo użyteczne.
W uzupełnieniu:
Z wyłącznika ogrz. szyby wychodzi przewód biało-zielony i ma fabrycznie (lub nie ma, zależnie od wersji) dolutowany przewód biały o grubości 0,5 mm², a więc cieniutki, i takie mają dochodzić do charakterystycznych złącz na słupkach. Po włączeniu szyby t. powinno pojawić się napięcie. W samych lusterkach do grzania są wykorzystane piny 4 i 5 - bez znaczenia gdzie masa a gdzie zasilanie, choć w oryginale zasilanie na 4.
Cóż jeszcze... Mechaniczna wymiana mat nie jest trudna, trzeba tylko niezwykłej ostrożności jeśli "stare" lustra mają się nie rozbić.
Gdyby coś - pisz!
Ostatnio edytowano 30 gru 2008, o 01:38 przez Zico63, łącznie edytowano 1 raz
Zico63
Members

Postprzez Sivy » 30 gru 2008, o 01:20

marcinkoz2910, Zico63, dane-techniczne-i-porady/zmiana-wkladu-lusterka-zmiana-maty-grzewczej-t13619.html

Cale grzane nowe lustro to koszt 35 pln.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 30 gru 2008, o 02:28

Zico63, więc tak co do przewodów to zobaczę bo coś mi tam do drzwi dochodzi ponadto (jakies 5 przewodów i nie wiem od czego one są ;] )...

Więc cała sztuka polega podłączyć się pod zasilanie pod włącznik szyby tylnej... hmmm proste dam sobie z tym rade ;] a myślałem że to będzie trudniejsze :D

P.S. Skoro lusterka się grzeją razem z szybą to może mam nawet taki bajer w aucie a nawet nie wiem bo powiem szczerze nie rozbierałem lusterek a myślałem że lusterka się grzeją razem z włączonym zapłonem... :hyhy:

P.S. 2 A kiedy się włączają podgrzewacze spryskiwaczy (bo takie posiadam na 100%) bo nie mam czasu by to sprawdzić :-(

[ Dodano: 2008-12-30, 01:30 ]
Sivy, ten opis kojarzę i wiem jak sie to robi bo w bmw wymieniałem takie maty to nie ma problemu chodziło mi o to jak to podłączyć aby było tak jak w oryginale ;)
marcinkoz2910
Members

Postprzez Zico63 » 30 gru 2008, o 17:38

Podgrzewacze dysz grzeją razem z zapłonem, mają taki bimetalowy czujnik - jak jest zimno to się włączają.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez nickonn » 23 mar 2009, o 17:44

..nie jestem zadnym elektrykiem..sprawdzalem kilka razy ale schematy nic mi nie mowia..otoz wyjalem wlacznik podgrzewania szyby tylnej...i zatanawiam sie pod ktore kable podlaczyc te grzane lusterka...

<
3.jpg

pod te dwa cienkie z lewej (bialo-nieb i braz) czy pod te dwa grube z prawej?
nickonn
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 23 mar 2009, o 17:50

Zico63 napisał(a):Z wyłącznika ogrz. szyby wychodzi przewód biało-zielony i ma fabrycznie (lub nie ma, zależnie od wersji) dolutowany przewód biały o grubości 0,5 mm², a więc cieniutki, i takie mają dochodzić do charakterystycznych złącz na słupkach. Po włączeniu szyby t. powinno pojawić się napięcie. W samych lusterkach do grzania są wykorzystane piny 4 i 5 - bez znaczenia gdzie masa a gdzie zasilanie, choć w oryginale zasilanie na 4.

nickonn, wszystko masz opisane :chytry:
marcinkoz2910
Members

- - - www.koladobmw.pl/kola-zimowe-do-bmw

Powrót do Nadwozie