Witam. Posiadam Golfa 3 1.8 90km z 1992r. Moje pytanie brzmi czy jak się wyciągnie aparat zapłonowy i się go później inaczej wsadzi to czy na lampie idzie to wyregulować? Teraz opiszę co i jak. Mechanik wyciągnął mi aparat zapłonowy (sam nie wiem czemu on zresztą też nie wiedział jakiś przygłup) po czym wsadził go z powrotem i się zaczęło wszystko pierniczyć (nie ustawiał na lampie bo jej nie miał) . Samochód nie miał w ogóle mocy udało mi się znaleźć gościa z lampą ustawił mi go jednak po dwóch dniach nie chciał mi odpalić i trzeba było pokręcić aparatem. Próbowałem ustawiać na słuch jednak stwierdziłem że nie ma to większego sensu, albo słychać zawory, albo nie ma mocy. I tu następuje drugie pytanie czy da się ustawić zapłon jakoś inaczej czytałem gdzieś że trzeba ustawić wał w jakiejś pozycji, później palec na znacznik od aparatu gdzieś indziej czytałem że ma wskazywać pierwszy cylinder, ale jak już się ustawi ten palec to później jak włożyć aparat? Jakby ktoś wiedział jak to dziadostwo ustawić czy też przygotować pod ustawienie późniejsze na lampie bo już mi nerwów brakuję.
Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto wytłumaczy co i jak.