Wywaliło olej przez bagnet

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez tomasz291 » 2 sty 2009, o 19:20

Witam WAS i opisuje problem a więc otwieram maskę a tu patrze pół silnika oblane olejem :-o na to wygląda że pod bagnetem go wywaliło i pytanie dlaczego i co zrobić żeby do tego nie doszło więcej proszę o jakieś opisy itd...
tomasz291
Czytacz

Postprzez pogo84 » 2 sty 2009, o 19:41

nie ma kolega obawy , musisz wyczyscic dokladnie ODME , bo jest cala w takim majonezowym syfie dzieje sie tak przewaznie w zime kiedy silnik jest nie dogrzany i zatyka sie odma pewnie pod korkiem wlewu oleju tak samo masz sprawdz i przeczysc

[ Dodano: 2009-01-02, 18:43 ]
i raczej begnetem go wywalilo czyli najmniej szczelnym miejscem
pogo84
Badacz tematu

Postprzez tomasz291 » 2 sty 2009, o 20:21

pogo84, Jak go rozebrać wiem tylko tyle że ta odma jest gdzieś za silnikiem bardziej lewej strony patrząc od przodu silnika 1.6 94rok
tomasz291
Czytacz

Postprzez pogo84 » 2 sty 2009, o 20:28

dokładnie tak jak piszesz jest w tym miejscu umieszczona , nie wiem jak u Ciebie ale pewnie bedzie zakrecona na taki zacisk dobrze tez jest ja przedmuchac suszarka
pogo84
Badacz tematu

Postprzez Cysiu_NS » 2 sty 2009, o 21:51

w 1.6 odma powinna wychodzic wezykiem z pokrywy zaworow mniej wiecej po srodku kiedys robilem to wlasnie w golfie 1.6 ale nie pamietam dokladnie gdzie jest tam odma wiec reki niedaje sobie za to uciac...
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez mani51 » 2 sty 2009, o 22:11

tomasz291,

odma jest z tyłu silnika, to taka puszka przykręcona do bloku silnika pod kolektorem ssącym i z niej wychodzi gumowy wąż i idzie do tego plastiku nad przepustnicą , jest wpięty od spodu. Najczęściej to ten wąż się zatyka więc wystarczy jego wyciągnąć i trzymając za jeden koniec uderzać w jakąś ścianę (czego nie polecam bo zostanie plama :] ) tak żeby wszystko z niego wyleciało. Tą puszkę też można by wyczyścić ale najlepiej ją odkręcić żeby to białe "coś" nie wleciało do silnika
mani51
Members

Postprzez K@mil » 3 sty 2009, o 00:10

Tu masz fotki wężyka ktory prowadzi do odmy...
http://www.golf3.pl/topics9/tak-zwane-m ... a&start=15

Mialem taki sam problem rok temu... tak samo wywaliło mi olej na parkingu (bagnetem)... pojechalem do mechanika mowi ze mam wstawic golfa do cieplego garazu i ze bedzie dobrze... ale tak popatrzyl na mnie i mowi daj rozkrece Ci szybko odme i wyczyszcze...
Wyczyścil Denaturatem ten wąż i tam za tą rurką bedziesz mial też taką puszke (trzyma sie ona chyba na dwie śruby), tez tak samo ladnie ją wyczyść i bedzie dobrze...
Taki zabieg najlepiej robic zawsze przed zimą, te silniczki juz taki urok mają...

pzdr.
Ostatnio edytowano 3 sty 2009, o 00:21 przez K@mil, łącznie edytowano 2 razy
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez tomasz291 » 3 sty 2009, o 00:13

K@mil, Dzięki przydają się :-D
tomasz291
Czytacz

Postprzez jawor87 » 13 sty 2009, o 22:37

Witam.
Miałem taki sam problem w mrozy tz. wywaliło mi oliwe przez bagnet,bo była bez oringów,ale teraz już ma ;-) Mam pytanko dotyczące kwestii czyszczenia odmy w silniku ABF! Jak dobrze i skutecznie wyczyścić odme? które elementy wymontować,wyczyścić...? Nie tak dawno ją czyściłem, ale nie dokładnie na szybkości-tylko rurki przy kolektorze ssącym, teraz widze że już jest znowu syf w niej! Ostatnio zrobiłem dolot i odłączyłem odme,muszę ją dobrze wyczyścić bo czekam na zaległą przesyłkę z filterkiem (mały stożek na odme) i nie chciał bym żeby jakoś szybko się zabrudził!

pozdrawiam
jawor87
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe