1028Przekaźnik dmuchawy - J323-Błąd

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez MArek150 » 3 wrz 2012, o 14:18

Witam. mam problem zaświeciła mi się kontrolka z ABS, podpiąłem go pod komputer i program polski VAG 2.5 wykazał taki błąd 1028Przekaźnik dmuchawy - J323 co jest do wymiany?? z góry dzięki za odpowiedzi:)
MArek150
Berbeć

Postprzez pablomed » 3 wrz 2012, o 23:14

masz klimatyzację? W 1.4 chyba nie to wówczas olej to.
pablomed
Members

Postprzez MArek150 » 3 wrz 2012, o 23:52

NIe nie mam klimatyzacji. Ale to z ABS-ami jest grubsza sprawa więc napiszę od początku mój przypadek. Golfa kupiłem miesiąc temu i już świeciła kontrolka z ABS. Więc pojechałem do znajomego mechanika podłączył mi golfa pod komputer i wykazał zepsuty czujnik abs lewy przód więc go wymieniłem. wykasowaliśmy błąd i kontrolka zgasła,ale za 2 min znów się zaświeciła komputer wykazał teraz czujnik lewy ale tył, wiec to tak zostawiłem bo nie miałem kasy na nowy czujnik. Po tygodniu wjechałem w dużą dziurę na drodze i kontrolka z abs zgasła. na drugi dzień rano wstaje do pracy zapalam golfa i kontrolka znów sie zaświeciła.Kupiłem na internecie kabel KABEL INTERFEJS VAG-COM 409.1 i wgrałem na laptopa program Polski VAG 2.5 i właśnie wczoraj sprawdzałem i wykazał mi taki błąd 1028Przekaźnik dmuchawy - J323 w programie dałem do sprawdzenia ABS i Silnik to tu i tu ten sam błąd co robić??
MArek150
Berbeć

Postprzez radomiak » 4 wrz 2012, o 08:00

MArek150 napisał(a): podłączył mi golfa pod komputer i wykazał zepsuty czujnik abs lewy przód więc go wymieniłem. wykasowaliśmy błąd i kontrolka zgasła,ale za 2 min znów się zaświeciła komputer wykazał teraz czujnik lewy ale tył,

wymien ten czujnik na tyle i powinno byc ok z abs bo wychodzi na to ze nie jeden czujnik szwankowal :-)
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez MArek150 » 4 wrz 2012, o 14:03

Czyli olać ten błąd 1028Przekaźnik dmuchawy - J323. tak? I wymienić czujnik ABS lewy tył i będzie wszystko ok?? :)
MArek150
Berbeć

Postprzez pablomed » 4 wrz 2012, o 14:26

Na razie nie zwracaj na to uwagi. Czujników żadnych na chwilę obecna nie wymieniaj, zakup miernik za parę groszy i zmierz rezystancję czujników ABS, przednich najpiewr we wtyczce przy kołach a potem we wtyczce kabla od czujnika pod maską - i w tym czasie kolega niech rusza kabla,mi czujników przy kolach. Tylkne mierz we wtyczkach pod kanapą, chodzi o to że vag nie różnicuje uszkodzenia czujnika od uszkodzenia jego kabla, więc jesli o przód chodzi gdzie czujnik jest bez kabla i kabel ma osobno to właśnie ten kabel może być uszkodzony, z tyłu czujniki sa razem z kablami więjsli pomiar wykaże usterkę to trzeba zmienić. Przyczyna wyświetlania błędó nie musi być uszkodzenie samego czujnika. Także brak kontaktu na wtyczce sterownika, na przekaźnikach itd więc sam VAG nie wystarcza dla diagnozy.
Przekasnika dmuchawy to prawdopodobnie nie masz wcale (czarna skrzyneczka pod zbiorniczkiem płynu chłodzacego - więc ten błąd to prędzej błąd programu
pablomed
Members

- - - https://internet-airmax-wroclaw.pl

Powrót do Elektryka