Akumulator rozładowany

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Akumulator rozładowany

Postprzez xgrzesio2 » 4 lip 2012, o 09:06

Witam
Posiadam 2-letni akumulator Toopla, który niestety się rozładował w bardzo dziwnych okolicznościach. Po przejechaniu około 20 km, auto miało postój około 15 minut. Następnie próbuję odpalić i kicha. Nie kręci.Zdechł. Pomogło odpalenie przy pomocy kabli od drugiego akumulatora. Dziwne jest to że po przejechaniu 20 km aku się nie doładował.
Chciałbym jeszcze zaznaczyć iż miesiąc wcześniej miałem wymieniany regulator napięcia i szczotki, bo alternator słabo ładował i też aku zdechł.

I teraz kilka informacji 2 dni po zdarzeniu:

Napięcie przy wył. silniku:12,6
Napięcie przy wł. silniku bez świateł: 13.9-14.0
Napięcie przy wł. ze światłami: 13.8-13.9
Amperomierz wskazywał przepływ prądu: 0.021A

Pytanie:
Gdzie leży problem ? Czy akumulator się już kończy ? Dlaczego się nie doładował ?
xgrzesio2
xgrzesio2
Berbeć

Akumulator rozładowany

Postprzez bendi86 » 4 lip 2012, o 09:36

Prąd doładowania powinien mieć 14.4 V ja mam 14.8, jak włączasz światła , klimę nawiew, radio, masz centralny i alarm... na spoczynku masz prawidłowo, ja mam 12.8. Sprawdź elektrolit w aku, jak nie zakrywa płytek dolej wody demineralizowanej. Poruszaj kablami od alternatora i rozrusznika, sprawdź klemy czy nie pośniedziały, przeczyść je najlepiej, popatrz czy nie są luźne. Posprawdzaj pierw to, jeżeli nic nie dało popatrz czy gdzieś nie ma przetartego przewodu, obejrzyj to dokładnie w dzień, później w nocy, może strzeli gdzieś iskierka która zdradzi zwarcie. Jak masz radio podłączone na jakieś łatane kable, wyjmij popatrz może tam jest przyczyna, lub kable od wzmaka.
bendi86
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka