Witam,
nastała zima, mój obecny aku zaczął odmawiać posłuszeństwa (prostownik co pare dni w użyciu).
Jest to Centra Futura 64Ah 640A. Jak to na diesla przystało chyba trzeba coś mocnego.
Jaki zakupić? Zima dość sroga, nawiewy, radio itd. Słyszałem że ważna jest moc rozruchowa?
Jaką firme i jakie parametry polecacie?
Dedykowane są 74Ah/680A Centra jak najbardziej w wypadku futury masz 3 lata gwarancji pozostałe na 2 np bosch s4. Co do tańszych aku to mają moją aprobatę kupiłem w inter team sakurę i już druga zima a działa wyśmienicie za nie duze pieniądze.
Miałem Cyprus Sznajder Silver Auto Batteries 80Ah 700AEN i trzymał mi 5,5 roku. Polecam. Teraz mam BOSCH S4 72Ah / 680A od co prawda 5 miesięcy... Myślę, że taki by Ci stykną http://allegro.pl/akumulator-centra-sta ... 04437.html
Coby nie klepać kolejnego tematu z tej serii podpinam się pod ten. Mam golfa 1,6 bez żadnych elektrycznych cudów (radio+2 dodatkowe głośniki bez szału). Aku mam 4 letni z wyciekiem elektrolitu i nie bardzo daje radę w zimę więc postanowiłam dać więcej życia mej golfinie. Obecnie siedzi w nim 45 Ah i nie mam zielonego pojęcia jaki mu zapodać - w sensie prądu rozruchu i pojemności Dodam, że aku jest firmy krzak ale do tej pory dawał radę i nawet w -20 palił na dotyk. Proszę bardzo ładnie o jakieś sensowne rady
siwy_83 napisał(a):Nie prawda bo 90A był z klima a 70A bez klimy
dokładnie
trollu napisał(a):nie mam klimy a mam 90A
to miałeś wymieniany albo w późniejszych wersjach pakowali większy
robię mały odkop ale w słusznej sprawie. Wielkość ustalona, pytanie - jaka marka, model? Możecie coś polecić? Bo niestety mój dogorywa, po ładowaniu i dobie stania 10.4 rano pokazał
Opik, nie bierz Centry Futury bo coraz więcej wadliwych sztuk występuje. A firma wypina się dupą i gwarancji nie rozpatruje. Oskarża klienta o złe użytkowanie. Ja planuję BOSCHa silvera C4/C5 lub VARTA Dynamic silver. Ale mój ostatnio odżył
klubowicze mam problemik którą kleme powinienem odłoczyc pierwszą minusową czy plus i kturą podłoczyc pierwszą.zeby nie zresetowac komputera.i drugi mały problemik mam dwie klemy jedna czerwona a druga czarna kturą gdzie przykrecic.jutro bede wymieniał na nowe dlatego te pytania
A żeby nie zresetować aku to musiałbyś to zrobić w miarę szybko a jak będziesz wymieniał klemy na nowe to i tak zresetuje się komp bo nie zdążysz ich przełożyć bo jeśli są ori to są zagniatane - reset kompa to nic złego. Zrób pomału a dokładnie a nie śpiesząc się i myśląc że komp się zresetuje.
A co masz z tymi klemami że chcesz je wymienić? może wystarczy tylko same śruby wymienić w nich