Alarm i centralny zamek

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez bart87 » 5 gru 2012, o 14:43

Ja dziś dostałem info od sprzedającego, że wystarczy podłączyć sterownik do szarego i zielonego i centralny będzie działał z potwierdzeniem kierunkami. Podobno diody i reszta tego co odpowiedzialne jest za potwierdzanie kierunkami znajduje się w sterowniku.

Podaje link do aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=2818174450
bart87
Czytacz

Postprzez killah » 5 gru 2012, o 15:52

bart87 napisał(a):Ja dziś dostałem info od sprzedającego, że wystarczy podłączyć sterownik do szarego i zielonego i centralny będzie działał z potwierdzeniem kierunkami. Podobno diody i reszta tego co odpowiedzialne jest za potwierdzanie kierunkami znajduje się w sterowniku.

Podaje link do aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=2818174450

może od razu kup sobie zestaw telepatyczny. bzdura jak nie wiem co. Gość chce cię oszukać.
killah

Postprzez bart87 » 5 gru 2012, o 19:15

Konkretnie dostałem taką informację: "Jeśli chodzi o kierunkowskazy - nie potrzebuje Pan żadnych diod - są już w środku. Podłączamy się bezpośrednio pod przewód czarno -białego i czarno-zielonego (wiązka przy podnóżku kierowcy)" co by się zgadzało z instrukcją Zico63.
bart87
Czytacz

Postprzez bro82 » 5 gru 2012, o 19:51

Witam pozwólcie że się dołączę do tematu a mianowicie zamontowałem sterownik centralnego zamka z pilota banalnie prosta sprawa wszystkie kabelki były zakończone wtyczkami, było wszystko ok ale dziś rana chciałem otworzyć szybę i nie reagowała wszystkie inne działają ok ponadto nie działa otwieranie i zamykanie z kluczyka a z pilota niema problemu co może być nie tak ?
bro82
Czytacz

Postprzez killah » 5 gru 2012, o 21:10

bro82 napisał(a):Witam pozwólcie że się dołączę do tematu a mianowicie zamontowałem sterownik centralnego zamka z pilota banalnie prosta sprawa wszystkie kabelki były zakończone wtyczkami, było wszystko ok ale dziś rana chciałem otworzyć szybę i nie reagowała wszystkie inne działają ok ponadto nie działa otwieranie i zamykanie z kluczyka a z pilota niema problemu co może być nie tak ?

gruby kabel +12 w drzwiach które mają problem został prawdopodobnie przecięty w przelotce. Z niego idzie zasilanie również na zamek w wersjach z el szybami.
killah

Postprzez pablomed » 5 gru 2012, o 23:42

ten gruby kabel mógłby pasować do samej szyby. Ale jeśli chodzi o otwieranie z kluczyka (jeśli o zamek chodzi nie o szyby) to odpada. Zajrzyj na wtyk w słupku tych drzwi zobacz na kabelki w przelotce. Wskazuje na jednoczasową awarię co najmniej dwóch różnych kabelków więc przełamanie mało prawdopodobne, raczej może wtyczki niedociśnięte o ile tam grzebałeś. Dopisz gdzie się wpinałeś, w bagażniku czy w okolicy skrzynki
pablomed
Members

Postprzez killah » 6 gru 2012, o 00:52

pablomed napisał(a):ten gruby kabel mógłby pasować do samej szyby. Ale jeśli chodzi o otwieranie z kluczyka (jeśli o zamek chodzi nie o szyby) to odpada. Zajrzyj na wtyk w słupku tych drzwi zobacz na kabelki w przelotce. Wskazuje na jednoczasową awarię co najmniej dwóch różnych kabelków więc przełamanie mało prawdopodobne, raczej może wtyczki niedociśnięte o ile tam grzebałeś. Dopisz gdzie się wpinałeś, w bagażniku czy w okolicy skrzynki

jak pada gruby czerwony to i centralki w danych drzwiach nie będzie. Bo z grubego idą potem kabelki na centralkę.
killah

Postprzez Zico63 » 6 gru 2012, o 02:49

bart87 napisał(a):że wystarczy podłączyć sterownik do szarego i zielonego i centralny będzie działał z potwierdzeniem kierunkami.

Bzdura i nie bzdura: bzdura, bo od samego podpięcia pod zielony i szary z pewnością nic nie mignie.
Nie bzdura - uwzględniając dalszą część informacji:
bart87 napisał(a):dostałem taką informację: "Jeśli chodzi o kierunkowskazy - nie potrzebuje Pan żadnych diod - są już w środku.

I to nam uściśla, że te diody z mojego rysunku w tym modelu sterownika są już "w pudełku", wewnątrz i nie trzeba ich dokupywać a ze sterownika wychodzą DWA przewody prosto na migacze, jakby za diodami z rysunku. Jeszcze lepiej!!!
Nie będzie miało żadnego znaczenia który z dwóch przewodów potwierdzania kierunkami da Kolega do prawego kierunkowskazu a który do lewego - to tak na marginesie, by się Kolega nie martwił.
Zico63
Members

Postprzez bart87 » 7 gru 2012, o 12:56

Mam pytanie. Jeżeli wyciągne potrzebny przewód z kostki i dopnę lub dolutuje jeszcze jeden (ze sterownika) to włoże go spowrotem do kostki (zakładam, że nie będzie większy niż otwór w kostce)?

Tak na marginesie, autor wątku rozwiązał problem? :D

Edit:

Wziąłem się za podłączanie jednak pojawił się problem. Podłączyłem czarny do brązowego, czerwony do biało-czerwonego, biały do szarego, biało-czarny do zielonego i zółty z żółto-czarnym też do biało-czerwonego. Po tej ostaniej operacji zaczęło iskrzyć w miejscu gdzie podłączałem. Co zrobiłem źle?
Dodam, że póki co centralny działa a sterownik był odłączony więc jeszcze działa :D
bart87
Czytacz

Postprzez killah » 7 gru 2012, o 19:05

bart87 napisał(a):Mam pytanie. Jeżeli wyciągne potrzebny przewód z kostki i dopnę lub dolutuje jeszcze jeden (ze sterownika) to włoże go spowrotem do kostki (zakładam, że nie będzie większy niż otwór w kostce)?

Tak na marginesie, autor wątku rozwiązał problem? :D

Edit:

Wziąłem się za podłączanie jednak pojawił się problem. Podłączyłem czarny do brązowego, czerwony do biało-czerwonego, biały do szarego, biało-czarny do zielonego i zółty z żółto-czarnym też do biało-czerwonego. Po tej ostaniej operacji zaczęło iskrzyć w miejscu gdzie podłączałem. Co zrobiłem źle?
Dodam, że póki co centralny działa a sterownik był odłączony więc jeszcze działa :D

chyba nikt tutaj nie powie Ci co podłączyłeś źle bo niby skąd wiedzieć jakie kable ma Twoja centralka. Musisz zapodać schemat.
killah

Postprzez bart87 » 7 gru 2012, o 19:37

Nie wiem czy nie było to spowodowane tym, że najpierw podłączyłem czerwony a później spięty żółty z żółto-czarnym. Kilka min temu spróbowałem inaczej. Spiołem czerwony, żółty i żółto-czarny i tak podłączyłem do kostki pompki - iskrzenia nie było.

Jestem pod tym kątem przewrażliwiony bo raz już spaliłem sterownik od stroboskopów do skutera :D
bart87
Czytacz

Postprzez Zico63 » 8 gru 2012, o 02:01

W zasadzie połączenia Kolegi są dobre i przy nieuszkodzonym sterowniku nie powinno być niespodzianek. Być może sterownik się w chwili podłączania do plusa "ładował prądem" (kondesatory) lub jeśli wtyczka do sterownika była odłączona - możliwe, że to ta uszkodzona część w drzwiach robi Koledze chwilowe zwarcia i wówczas warto by to jednak rozebrać i albo naprawić, albo przynajmniej odłączyć od instalacji.

Do Kolegi Bart87
killah napisał(a): Musisz zapodać schemat.

Schemat jest - pierwsza podstrona tego tematu, trzynasty post, drugi post Kolegi Bart87.
Zico63
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka