Alarm i centralny zamek

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez shift00 » 3 mar 2015, o 13:39

A założenie takiej centralki z pilotem to poza upychaniem kabli jakieś 15 minut zabawy :) No chyba, że będziesz chciał montować też nowe elektryczne siłowniki, wtedy zabawy jest więcej.
shift00
Gaduła

Rocznik: 96
Silnik: 1.8T++
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Tajg3r » 4 mar 2015, o 17:09

Pany, mam taki myk do rozwikłania - dziś jak zamknąłem golfa z centralnego z kluczyka, to zamknął się normalnie - tak jak zawsze, czas zamykania i wszystkie drzwi, klapka wlewu i bagaj git, pozamykane, ale po jakichś 15 - 20 sekundach centralny sam się załączył, tak jakby drugi raz chciał wszystko pozamykać. O co może mu chodzić? Miał ktoś już coś takiego?
Oficjalny fanpejdż!
Tajg3r
Gaduła

Rocznik: 93
Silnik: 1.8

Postprzez Tajg3r » 4 mar 2015, o 19:01

Mam oryginalny, nic nie kombinowane. I właśnie szukam teraz informacji na ten temat i faktycznie znalazłem kilka tematów i więcej ludzi ma coś takiego i wychodzi na to, że to jest fabryczna opcja. Pozwolę sobie zacytować wypowiedź: "to jest system zabezpieczeń zamka centralnego. Rygielki zamykają się w momencie przekręcenia kluczyka (ewentualnie pilotem) i po 12 sekundach zamyka się układ zamka centralnego". Jak ktoś ma coś takiego to czekam na wypowiedzi. :)
Oficjalny fanpejdż!
Tajg3r
Gaduła

Postprzez Tajg3r » 6 mar 2015, o 08:29

Doskonale rozumiem. :hyhy: No dobra, to z tym myślę, że sprawa jest już wyjaśniona. ;) Ale w sumie kolejna rzecz mnie ciekawi. Jak czyściłem jakiś czas temu odpływy z szybra, to natknąłem się przy skrzynce bezpieczników na dwie niepodłączone nigdzie wtyczki, biała z białym przewodem i na przewodzie oznaczenie "8" i czarna, większa wtyczka. :) Podejrzewam, że chodzi o jakiś element wyposażenia, którego mój golf akurat nie posiada, ale jak ktoś wie o co chodzi, to słucham. :)
Oficjalny fanpejdż!
Tajg3r
Gaduła

Postprzez Jacek » 17 kwi 2015, o 18:08

kiedyś próbowałem też tak zrobił, lecz coś u mnie nie wyszło
Jacek
Berbeć

jak założyć silowniki od centralnego?

Postprzez Jabolgolf3 » 25 kwi 2015, o 20:59

Witam, posiadam golfa (3) z pneumatycznym centralnym, elektrycznymi szybami oraz z funkcja komfort, tzn mogę zamykać/otwierać szyby po przekręceniu kluczyka w zamku drzwi. Chciałbym zmienić na centralny z pilotem wraz z siłownikami elektrycznymi. Nie wiem w jaki sposób przymocować siłownik elektryczny i cięgno. Czy ktoś wie jak zamontować w/w centralny w golfie?
1.8 gaz
Jabolgolf3
Berbeć

Postprzez shift00 » 25 kwi 2015, o 23:27

Chcesz ominąć centralny montowany seryjnie czy go wykorzystać i podpiąć się tylko centralką?
shift00
Gaduła

siłownik

Postprzez Jabolgolf3 » 26 kwi 2015, o 19:08

Witam, chce usunąć seryjny centralny z golfa i założyć elektryczne siłowniki (komplet).
1.8 gaz
Jabolgolf3
Berbeć

Re: siłownik

Postprzez shift00 » 26 kwi 2015, o 19:24

Jabolgolf3 napisał(a):Witam, chce usunąć seryjny centralny z golfa i założyć elektryczne siłowniki (komplet).

Z usunięciem Ci nie pomogę, bo u mnie nie było centralnego więc sam zakładałem na siłownikach.

Potrzebujesz oczywiście centralki z pilotami i siłowników. Sam siłownik będzie miał jeszcze taki drucik i kostkę. Ten drucik i kostkę musisz zespolić z drutem wychodzącym z zamka, Ten drut na końcu ma wkręcany plastik który widzisz przy boczku. Potem trzeba się siłownikami podpiąć do centralki, a centralką do + i masy. Dodatkowo, niektóre centralki wypuszczają sygnał kablem brązowym, który możesz podpiąć pod kierunkowskazy. Tu polecam zrobić rozdzielacz i przez diody prostownicze odpowiednio wpiąć się w stronę prawą i lewą kierunkowskazów.

W necie jest trochę poradników jak to ogarnąć. Mam nadzieję, że jakoś Ci pomogłem, w razie czego pytaj dalej będziemy powoli składać Twoje centralne zamki :)
shift00
Gaduła

Postprzez dogu » 6 maja 2015, o 22:19

Panowie dołożyłem do ori centralnego zamka sterownik na pilota Podłączyłem "sterowanie plusem" Zamek działa jak należy tj otwiera zamyka,kierunki mrugają i teraz chciałbym podłączyć domykanie szyb Oczywiście funkcje komfort mam bo z kluczyka mogę odsuwać i zasuwać szyby,sterownik posiada dodatkowy przewód na którym według instrukcji pojawia się 30 sek impuls masy Teraz pytanko jak przerobić ten impuls na "plus" Czy taki przekaźnik się nadaje i jak go ewentualnie podłączyć ?
http://images.sklepy24.pl/37673598/HFV4 ... 30a-12.jpg
Sprawdzając miernikiem na przewodzie od domykania szyb jest impuls ok 0,6V Czy taka wartość jest poprawna ?
Z góry dzieki za pomoc :)
dogu
Czytacz

Rocznik: 1996
Silnik: AAM
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: cabrio

Postprzez liberter » 7 maja 2015, o 09:04

Wiesz co, u mnie to działa ;) :-D
liberter
Berbeć

Postprzez dogu » 7 maja 2015, o 20:32