Alarm - Laserline

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Alarm - Laserline

Postprzez Arcus89 » 5 lut 2014, o 16:23

Witam

Posiadam taki alarm w MK3 i zamierzam wymienic piloty do cetralki ( modol). Mam pytanie cy jest jakis osobny przekaznik do tego czy wszystko jest w jednej skrzynce i na jednej wtyczce?

Bo problem mam czy wymieniac caly alarm czy gdzies jest osobna centralka np modol komfortu
Ostatnio edytowano 5 lut 2014, o 16:24 przez Arcus89, łącznie edytowano 1 raz
Arcus89
Czytacz

Alarm - Laserline

Postprzez pablomed » 6 lut 2014, o 12:19

Nie da się odpowiedzieć bez znajmości konkretnego typu alarmu i znalezienia schematu. Na ogół w jednej obudowie jest alarm łącznie z modułem komfortu i sterowaniem zamka centralnego. Ale są różne sposoby montażu, czasem jest dodawany dodatkowy moduł do zamka centralnego, czasem do domykania szyb. Nawet kiedy znajdziesz dokładny typ i schemat to trzeba popatrzeć po okablowaniu jak to zostało zrealizowane przez montażystę alarmu. Znalezienie samych pilotów do starszych alarmów może się nie udać albo nie opłacać. Wtedy po prostu należy zmienić komplet czyli zakupić nowy alarm z pilotami, za sto parę zeta, a montaż z wykorzystaniem już istniejących podłaczeń też będzie w miarę niedrogi (100-150).
pablomed
Members

Postprzez Arcus89 » 7 lut 2014, o 13:15

Czyli wniosek jest taki ze jedna skrzynka w ktorej jest i modol do cetralnego i alarm ?

Bo przymierzam sie do wymiany wlasnie pilotow i nie wiem na jakiej zasadzie to dziala ? na allegro np auto alarm to : syreny,czujniki,silowiki itp za 120 zl. a sam modol plus piloty to 55 zl. No ale jesli sa razem w jedenj skrzynce to nic nie ulepie musze kupic caly auto alarm i miec spokoj ...
Arcus89
Czytacz

Postprzez pablomed » 7 lut 2014, o 18:08

Dokładnie. Znajdziesz co strony w necie gdzie sprzedają same piloty, ale jak napisałem - musisz znać dokładny typ swojego alarmu, a nastepnie je dopasować co wymaga specjalnej prcedury - trzeba znaleźć instrukcję.
Natomiast nie napisałeś czemu piloty chcesz zminiać, czy się zepsuły, czy zniszczyły ale działają. W drugim przypadku można też znaleźć same obudowy - i to jeszcze byłoby opłacalne.
A co do pytania na jakiej zasadzie. Golf III nie miał seryjnych alarmów z pilotami, to są rzeczy dokładane albo jeszcze przez dielera albo przez poprzedniego własciciela. Każdy montuje coś innego i każdy nieco inaczej
pablomed
Members

Postprzez Arcus89 » 8 lut 2014, o 04:53

bo mam jeden pilot ktory no szfankuje ... Generalnie probuje zrozumiec zasady cetralnego no ale, widze ze wszystko jest razem wiec nie ma sensu kupowac sterownika skoro jest caly alrm do wymiany. Kupie caly, kable podmienie i chyba bedzie dzialac ale to na wiosne ;]
Arcus89
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka