Alternator

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Alternator

Postprzez Marian0753 » 1 gru 2010, o 21:55

Mam alternator valeo niestety przestał działać, czy alternator boscha będzie pasował? Mam do kupienia za parę złotych i nie wiem czy będzie pasował. Robił ktoś taką operację?
Marian0753
Badacz tematu

Alternator

Postprzez kamyk212121 » 1 gru 2010, o 22:10

wiesz co moze regulator tylko sie spalił??? co sie z nim stało moze sie uda naprawic?? bedzie taniej i solidniej bo wiesz co masz a kupisz boscha niewiadomego stanu i za miesiac bedzie to samo ?? napisz co z alternatorem to ci pomoge z diagnoza dlaczego przestał działać??? łozysko staneło czy co
kamyk212121
Badacz tematu

Postprzez czaro » 1 gru 2010, o 22:17

podepnę się pod temat.
kamyk212121, widzę że znasz się na alternatorach i pewnie ładowaniu. Mam nowy aku od jakiś dwóch miechów. No i już mam problemy przy odpalaniu. Byłem u elektryka i sprawdzał mi ładowanie- wszystko ok. Pomyślałem może coś mi żre prąd jak jest zgaszony, sprawdziliśmy- nic się nie dzieje.
Tak się zastanawiam czy to nie będzie wina regulatora- może przez niego nie doładowuje mi akumulatora?
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Marian0753 » 1 gru 2010, o 22:18

Po prostu nie ładuje a tego mogę mieć za przysłowiową flaszkę i koszta przesyłki od znajomego z powypadkowego auta.
Marian0753
Badacz tematu

Postprzez kamyk212121 » 1 gru 2010, o 22:23

Marian0753 napisał(a):Po prostu nie ładuje a tego mogę mieć za przysłowiową flaszkę i koszta przesyłki od znajomego z powypadkowego auta.

no kolego flaszka 25 zł wysyłka 20 zł a regulator 25 w sklepie i browar dla mnie:PP nei dosć ze mniej roboty to jeszcze ile czasu zaoszczedzonego :P) tyle powiem w tym temacie:P a czy pasuje to neiwiem bo nieznam sie niech koledzuy sie wypowiedzą:)

[ Dodano: 2010-12-01, 21:25 ]
czaro napisał(a):podepnę się pod temat.
kamyk212121, widzę że znasz się na alternatorach i pewnie ładowaniu. Mam nowy aku od jakiś dwóch miechów. No i już mam problemy przy odpalaniu. Byłem u elektryka i sprawdzał mi ładowanie- wszystko ok. Pomyślałem może coś mi żre prąd jak jest zgaszony, sprawdziliśmy- nic się nie dzieje.
Tak się zastanawiam czy to nie będzie wina regulatora- może przez niego nie doładowuje mi akumulatora?

no wiec teraz ty kolego:) ... elektryk sprawdził łądowanie ok ile tego ładowania było??? jaka wartosc napiecia?? oraz ile pradu pobiera na jałowo?? znaczy sie na czuwaniu??? odpowiedz mi narpiew na to bedziemy myslec:)

[ Dodano: 2010-12-01, 21:26 ]
aha znam sie na wszystkim na czym da sie zarobić:PP heheh
kamyk212121
Badacz tematu

Postprzez czaro » 1 gru 2010, o 22:33

Teraz to mnie zastrzeliłeś. To było sprawdzane jak kupiłem jak kupiłem nowy aku (ale auto było jeszcze na starym) więc nie pamiętam już. No patrzyłem na wyświetlacz miernika wtedy i niby było ok, bo wcześniej mówił mi jakiś przedział w jakim powinno być zanim zaczął sprawdzać.
A na zgaszonym aucie delikatny pobór prądu był, ale mówił że to mogą brać zwoje alternatora czy jakoś tak. Ale to było jak sobie przypominam coś po 0,...
Elektryk raczej dobry więc raczej dobrze to sprawdził.
czaro
Members

Postprzez kamyk212121 » 1 gru 2010, o 22:44

czaro napisał(a):Teraz to mnie zastrzeliłeś. To było sprawdzane jak kupiłem jak kupiłem nowy aku (ale auto było jeszcze na starym) więc nie pamiętam już. No patrzyłem na wyświetlacz miernika wtedy i niby było ok, bo wcześniej mówił mi jakiś przedział w jakim powinno być zanim zaczął sprawdzać.
A na zgaszonym aucie delikatny pobór prądu był, ale mówił że to mogą brać zwoje alternatora czy jakoś tak. Ale to było jak sobie przypominam coś po 0,...
Elektryk raczej dobry więc raczej dobrze to sprawdził.

niby ok:) heheh konkrety kolego wiesz co wydaje mi sie ze ten elektryk to chyba przypadek co on za herezje prawi uzwojenie alternatora bierze prad niech sie w głowe puknie:PP wybacz .. teraz do rzeczy ładowanie aku musi byc 14v ja osobiscie uwazam ze jest to minimum u siebie mam 14,5V ładowanie niech ktoś kto ma miernik ci to zmierzy ... i powiesz mi jaki wynik następnie pobór prądu na jałowo jak juz piszeswz ze poniżej 0 to tez mi nic nie mowi akceptowalny przedział poboru pradu wdług mnie to 0-200mA :) ja usiebie mam 170mA ale najwiecej bierze radio i jak je odepne to mam koło 10mA wiec jest ok:) wiesz co jedz moze do nurauto oni tam sprawdzaja obwody ładowania i sprawnosc aku koszt chyba 10 czy 20 zł albo do jakiego warsztatu zapytaj sie iele wezma ci za sprawdzenie akumulatora ładowania i poboru pradu nie powinni duzo wziąc... tylko prosze nie jedz do tego elektryka:P jak juz do kogos kto sie troche zna:PP uzwojenie alternatora no dobre to było:P a sam aku mozemy jeszcze po domowemu sprawdzic niezawodny i sprawdzony sposób znam:) ale musisz miec miernik bo bez tego ani rusz:) albo nawet wiesz co:) jedz do marketu jakiegoś i kup sobie miernik 25 zł jakiś cyfrowy ja ci powiem co i jak zmierzyć a miernik zawsze sie przyda:) co o tym myslisz??:)
kamyk212121
Badacz tematu

Postprzez Sivy » 2 gru 2010, o 10:09

Marian0753 napisał(a):Mam alternator valeo niestety przestał działać, czy alternator boscha będzie pasował? Mam do kupienia za parę złotych i nie wiem czy będzie pasował. Robił ktoś taką operację?

Nie dziala wcale? Jesli sa opilki metalu na jego obudowie to zatarly sie lozyska, a alternatory Valeo z zasady sa nie naprawialne i nierozbieralne (choc Polak potrafi i fachowcy to robia) Jesli masz Valeo to masz regulacje napiecia paska na sprezynie i tylko taki sam bedzie pasowal do Twojego auta. Poszukaj sprawnej uzywki lub kup zregenerowany, ale to juz wyzszy koszt. Mi sie udalo kupic takie Valeo za 80 pln z Golfa 1.6 GT 101 KM, wiec jak gdzies na zlomie stoi takowy to ma na 99% alternator jakiego szukasz. Takie alterantory byly tez w Golfach z silnikiem 1.8 ABS czyli 90 KM po 95 roku.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez pablomed » 2 gru 2010, o 12:35

Marian0753 napisał(a): czy będzie pasował.
Tak, p&p byle moc była nie za mała
pablomed
Members

Postprzez czaro » 2 gru 2010, o 20:44

kup sobie miernik 25 zł jakiś cyfrowy ja ci powiem co i jak zmierzyć a miernik zawsze sie przyda:) co o tym myslisz??:)

Przydać na pewno by się przydał tylko się zastanawiam czy jest sens bo tak jak pisałeś to w tej cenie to kupię nowy regulator. A tak to 25 miernik i jeszcze może okazać się że i regulator trzeba kupić.
czaro
Members

Postprzez kamyk212121 » 2 gru 2010, o 21:09

noniby tak:) ale skad berdziesz wiedział czy aku ładuje koledze tez pewnei browara trzeba obstawic:P no jak uwazasz zrób zmierz te rzeczy co pisałem i bedziemy kminić
kamyk212121
Badacz tematu

Postprzez czaro » 2 gru 2010, o 21:18

kamyk212121 napisał(a):ale skad berdziesz wiedział czy aku ładuje

Skoro niby ładowanie było jak mi tamten mierzył to po wymianie raczej pogorszyć się nie powinno- czy może się mylę?
Powiem może elektrykowi w robocie żeby mi zmierzył tylko napisz mi dokładnie co i jak, tzn. co ma być włączone podczas ładowania (bo kiedyś mój ojciec coś mówił że podczas sprawdzania powinno się włączyć światłe itd.).
czaro
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka