Autoalarm Golf III 2.0

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Autoalarm Golf III 2.0

Postprzez DzoNKamizI » 8 sty 2013, o 11:50

Witam.
Tak jak w temacie :-) Zastanawiam się nad zakupem i zamontowaniem alarmu z pilotem + odcięcie dopływu paliwa. Jako że wielu z was ma doświadczenie z tymi sprawami, jakie produkty z tej branży polecacie? Pytam, bo dużo tego jest, a nie chcę kupić jakiegoś badziewia ;-)
DzoNKamizI
Gaduła

Autoalarm Golf III 2.0

Postprzez trojeczkaGT » 8 sty 2013, o 13:43

Ja bym Ci polecil kupic tylko centralny zamek z pilotem jezeli nie masz i zrobienie odciecia zaplonu samemu :)

na dluzsza mete alarm tylko robi same problemy
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez buziol12 » 8 sty 2013, o 14:37

Ja bym Ci polecał kupić alarm STIG, ma bardzo dużo fajnych funkcj :-)

allegro.pl/nowosc-alarm-samochodowy-piloty-kluczyk-logo-i2898985806.html

Sam go montowałem u siebie i jestem z niego bardzo zadowolony :-) nie miałem również żadnych problemów, a mam juz go w aucie 1,5 roku :-)
buziol12
Czytacz

Rocznik: 1992
Silnik: 1.8 AAM
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 8 sty 2013, o 23:20

DzoNKamizI, tanie alarmy sa naprawde podobne w jakości, nie musisz się obawiać o awaryjność rzadko się zdarza, praktycznie - kieruj się wyglądem pilota. Co do odcięcia: każdy alarm ma ta funkcję, można odciąć zasilanie pompy benzyny ale jeśli masz LPG (możliwość odpalenia na gazie) to raczej odcinaj zasilanie układy wtryskowego, schemaciki sa łatwo dostępne w necie, jak już będziesz coś miał na oku to pomożemy, ale i tak wszystko znajdziesz szukajką w ciągu paru minut.
Oprócz typowych alarmów są również sterowniki zamka centralnego z dodatkowymi funkcjami alarmowania i blokady, różnią się one tym od pełnych alarmów że nie mają czujników dodatkowych na ultradźwięki czy wstrząsowych albo mikrofalowych, działają tylko na krańcówki drzwiowe - jest to coś pośredniego między alarmem a gołym sterownikiem centrala
pablomed
Members

Postprzez DzoNKamizI » 9 sty 2013, o 12:44

No i właśnie - LPG mam w samochodzie. Jak sprawa wygląda z samym odcięciem? Z tego co się orientuję są różne - do zmasowania, na magnes, jakiś przełącznik ukryty w samochodzie... Bo w sumie sam nie wiedziałem, że alarm już jest (samochód przyjechał wczoraj, ale nie działa syrenka tak jak powinna się okazuje - pewnie kable zaśniedziałe). Więc zostaje sprawa samego odcięcia.
DzoNKamizI
Gaduła

Postprzez pablomed » 9 sty 2013, o 19:31

DzoNKamizI, tylko nie rozumiem czy chcesz aby odcięciem (tzw blokada) sterował alarm czy chesz zrobić dodatkowo niezaleznie.
Jesli ma sterowac alarm - to oba kable do blokady wpinasz w przecięty kabel jakiegoś "życiowo" ważnego obwodu. Znajdziesz z tyłu skrzynki bezpieczników w jednej w wtyczek kable czarne - dwa wychodza z jednej wtyczki - tniesz dowolny i oba końce do kablów blokady. Nie mam w głowie numerów tych wtyczek jak ci sie chce ściąg sobie z chomika "schematy alarmów" jest tam dokładnie opisane. Znajdziesz to tez na tym albo drugim forum golfa. To tylko przykład, znajdziesz ich więcej na kazdym forum i niema sensu żebyś tu deklarował jak to zrobisz - po co ci wtedy b;lokada.
pablomed
Members

Postprzez DzoNKamizI » 10 sty 2013, o 12:32

Lepsze chyba osobne. Jak nie zadziała alarm, to nie będzie można silnika odpalić jeszcze. Bo z tego co piszesz pablomed to alarm z odcięciem działa do momentu aż się go nie wyłączy. Więc chodzi mi o odcięcie niezależne.
DzoNKamizI
Gaduła

Postprzez pablomed » 11 sty 2013, o 23:49

DzoNKamizI, tym się nie musisz martwić, bo jak sam będziesz zakładał alarm to będzie wiedział na którym kablu założysz odcięcie. Czyli w razie awarii po prostu łączysz kabel który zakładając blokadę przeciąłeś i jedziesz dalej. Tego typu awarie są bardzo rzadkie.
Sens montowania dodatkowo niezależnego odcięcia za pomocą jakiegoś ukrytego włącznika jest inny, taki żeby potencjalny złodziej miał dodatkową trudność uruchomić auto
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka