Awaria mojego golfa, elektryka?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez alfa2 » 22 kwi 2013, o 14:02

Witam.
Dotkneła mnie awaria podczas podróży moim mk3, mianowicie podczas podróżowania zgasło mi radio (miewało czasem kapryśne dni), po krótkim czasie zauważyłem że cyferki na liczniku powoli bladną i znikły całkiem i po chwili opadły wskazówki na liczniku.
Pomyślałem że zgasł ale po dodaniu gazu słyszę silnik, zjechałem na pobocze i podniosłem klapę no ale nic nie widzę postanowiłem odpalić ale bardzo kiepsko kręcił więc odpaliłem na popych (wiem że nie powinienem) auto zapaliło wszytko wróciło do normy ale po ok 10 min jazdy dokładnie ten sam objaw co wyżej natomiast jak powoli bladły cyferki i znikły całkiem na wyświetlaczu licznika i opadnięciu wskazówek postanowiłem jechać do domu ale zaczęło szarpać autem no i całkiem zgasło.

Postałem trochę na poboczu i próbowałem kręcić ale raz zakręcił raz coś stawiało opór a za którymś tam razem odpalił jak by nigdy nic po odłączaniu przewodów prądowych i ich podłączeniu z powrotem pomyślałem może jakiś przewód nie miał styku, postanowiłem jechać, ale dokładnie ten sam objaw co wyżej po około 10-15min kontynuowania jazdy.

Także telefon do kolegi i czteropak na pocieszenie i dla niego i dla mnie :)

Aktualnie wykręciłem rozrusznik i jest w naprawie, wcześniej podczas odpalania bardzo ciężko na starcie kręcił (przypominało to rżnięcie drzewa piłą ręczną) po chwili jak załapał to i chodził, ale bendiks już było słychać więc postanowiłem go zregenerować.

Zastanawiam się czy to tylko rozrusznik czy może po prostu alternator nawalił? szczotki?

Jak zabrać się za fachową diagnozę, bo z racji czasu i bezrobocia oraz posiadania garażu z kluczami może dam rade!

ADZ 1.8 Benzyna i LPG, klima, abs, 96r. :)

Poprawki lakiernicze w aucie wymiana amortyzatorów sam się z tym uporałem pomy wody czy wspomagania.
Golf 3,rocznik 96, silnik ADZ, 1,8 Benzyna + Gaz, klima,ABS, wspomaganie kierownicy, elek. szyby, elek. lusterka
alfa2
Czytacz

Postprzez netka22 » 22 kwi 2013, o 15:29

Hmmm.. ja ostatnio też miałam taki głupi problem.. Golf jeździł normalnie, zgasiłam go, a po 30 minutach nie chciał ruszyć, nawet nie kręcił. Podgrzewaniem szyby wyłączałam radio i na odwrót. Wyświetlacz też widzę coś zanika, ale na razie jeszcze wszystko widać, a auto po odpaleniu na popych już normalnie działa. Ja na razie nic z tym nie robiłam, bo minęły 2 tygodnie jak śmiga, ale możliwe, że mamy podobny problem i chętnie dowiedziałabym się co to może być. Ale wydaje mi się, że to rozrusznik. Z tym, że u mnie się tylko "zawiesił".
netka22
Czytacz

Postprzez adams » 22 kwi 2013, o 19:04

a ja bym obstawiał w obu waszych przypadkach brak masy pomiędzy akumulatorem a karoserią. a konkretniej słabe (zaśniedziałe) połączenie :mrgreen:

[ Dodano: 2013-04-22, 18:09 ]
alfa2 napisał(a):Jak zabrać się za fachową diagnozę, bo z racji czasu i bezrobocia oraz posiadania garażu z kluczami może dam rade!

podepnij miernik na odpalonym autku do akumulatora. Jak pokaże Ci w granicach 14 V to altek jest good. Jeszcze sprawdź sobie dla porównania jak się zachowuje napięcie na akumulatorze jak włączysz światła mijania. Powinien pokazywać Ci takie samo napięcie na wolnych jak i podwyższonych obrotach. :ok:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez alfa2 » 22 kwi 2013, o 22:16

Jutro będe miał rozrusznik to się okaże i dam znać, narazie obstawiam cewke bądz zużycie szczotek na alternatorze.

[ Dodano: 2013-04-23, 12:20 ]
I rozrusznik okazał się dobry. Więc co sprawdzić i jak aby zdiagnozować dlaczego nie chodzi??
Golf 3,rocznik 96, silnik ADZ, 1,8 Benzyna + Gaz, klima,ABS, wspomaganie kierownicy, elek. szyby, elek. lusterka
alfa2
Czytacz

Postprzez adams » 23 kwi 2013, o 16:10

adams napisał(a):a ja bym obstawiał w obu waszych przypadkach brak masy pomiędzy akumulatorem a karoserią. a konkretniej słabe (zaśniedziałe) połączenie :mrgreen:

Zacznij od tego, to nic nie kosztuje a dobra masa podstawą sukcesu. Jeśli w ogóle się odezwać nie chce, to weź sprawdź połączenie między alternatorem a rozrusznikiem (taki gruby przewód). Jeśli odpali to Ci napisałem jak sprawdzić alternator a konkretniej jego ładowanie.
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pablomed » 23 kwi 2013, o 22:36

alfa2, uprośćmy: postaraj się o voltomierz i sprawdź czy alternator wytwarza napięcie - prawdopodobnie nie i on jest winien. Powinno być koło 13.8 do 14,5 V przy odpalonym silniku mierzone na klemach akumulatora. W sumie nie wiem dlaczego w ogóle pomyślałeś o rozruszniku skoro wszystko wskazywało że prądu w aucie brakuje
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka