Brak iskry

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Brak iskry

Postprzez willkens » 7 cze 2014, o 16:28

Witam

Mam mianowicie taki problem:

Wymieniłem rozrusznik i magistrale wody w moim golfie. Golf wcześniej palił normalnie. Teraz natomiast nie ma iskry. Myślę że to z winy zwarcia. Przy wymianie rozrusznika nie wypiąłem klemy i wsadzając klucz zrobiłem zwarcie kabli plusowych z alternatora i rozrusznika. Czy to może być przyczyną tego że nie odpala fura ? Bezpieczniki posprawdzałem, cewke, świece są nowe kable, palec też.

Pozdro
willkens
Berbeć

Brak iskry

Postprzez k-m-r1 » 8 cze 2014, o 22:19

jaki stan akumulatora?

brak iskry to albo brak napiecia
brak iskry to uwalona cewka

pozostaje jeszcze przewody sterujące ze sterownika czerwony przewód jak pamietam do cewki
lub czujnik halla
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 10 cze 2014, o 10:34

willkens, nie mozna zrobić zwarcia pomiędzy dwoma kablami plusowymui ale mniejsza z tym, jeśli zaiskrzyło to zwarcie było między plusem a masą. Co padło? Diagnozujesz mając miernik uniwersalny pełno porad na każdym forum: cewka, czujnik halla, sterownik silnika, okablowanie. Zacznij od sprawdzenia czy jest zasilanie na cewkę i czujnik halla, czyli po włączeniu zapłonu mierz czy jest napięcie między boczymi stykami wtyczek tych dwóch elementów
pablomed
Members

Postprzez k-m-r1 » 12 cze 2014, o 17:40

+ 5 i +12 do sterownika może zabic sterownik :)rużnica potencjałów a niewiem czy jest to jakoś zabezpieczane
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Elektryka