Brak Masy, Gdzie jest ?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Brak Masy, Gdzie jest ?

Postprzez MirekMk3 » 27 sty 2013, o 17:20

Witam Wszystkich! Zima chyba mnie zabiła , efekt taki ze jednego dnia samochód nie dawał znaku życia, po próbach znalazłem winowajce. Brak Masy na silniku. podłączyłem "samoróbkę", zwykły kabel poprowadzony od minusa na akumulatorze do obudowy silnika. Wiem ze strasznie to wygląda ale samochód potrzebny mi do pracy, a elektrykiem nie jestem :( efekty na początku były dobre , bo wszystko działało , pomijając licznik który przy każdym odpaleniu sie resetował . po paru tygodniach kabel który poprowadziłem stopił sie kompletnie! Moje pytanie to gdzie znajduje sie prawidłowe podłączenie masy? bym to zrobił poprawnie?
MirekMk3
Czytacz

Brak Masy, Gdzie jest ?

Postprzez k-m-r1 » 27 sty 2013, o 19:41

a nie masz podpietej klemy do aku?

przewó idzie z klemy z aku i pod spód jest przykrecony do kroseri
trzeba wyjac aku <taka sruba 13 z boku jest blaszka kluczem nasadowym>

zdejmiez to szukaj przewodu
drugi idzie z klemy do rozrusznika i do altrnatora tako dosc gruby

jak byś zmieniał przewody to szukaj takiego samego grubego
na początek sprawdz czy cos sie nie urwało i poczysz tak żeby metal o metal dotykał bez rdzy
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez MirekMk3 » 27 sty 2013, o 19:50

klemy sa dobrze skręcone, bo on normalnie odpala , tylko ze przewód sie spalił, w sumie moja wina bo za mały przekrój pewnie dałem. kabel do alternatora jest cały i zdrowy. a czy ten drugi kabel co idzie na karosetie , nie przechodzi przez nic wiecej ? prosto na blache z akumulatora ?
no i ostatnie pytanie czy bład liczników są wina złego mojego podłączenia masy ?
MirekMk3
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 27 sty 2013, o 21:19

Jeden kabel (-) idzie od aku na karoserię ( i tam chyba jest zakuty w pobliżu podstawy aku)- i do silnika przykręcany do skrzyni w pobliżu rozrusznika. I zrób to jak nie chcesz jeszcze altka wymieniać. Bo z braku masy dostanie obciążenie i go spali, I oczywiście jak za mały przekrój kabla jest lub słaba masa może resetować zegary.
Dodam posprawdzaj też plusowe połączenia :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez MirekMk3 » 27 sty 2013, o 21:32

wielkie Dzięki za pomoc !
MirekMk3
Czytacz

- - - obsługa kampanii google ads

Powrót do Elektryka