Brak podświetlania climatronica - pomocy!

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Opik » 17 lut 2013, o 02:18

Paweu_mk3 napisał(a):Wybaczcie chłopaki że wam przerwę ale nie offtopujcie już w temacie ok? ;-)

ok, ok :D to jeszcze jedno na szybko, o co chodzi z tymi dziwnymi skrótami i liczbami w profilu?
HP, MP, EXP ?
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Ardius » 18 lut 2013, o 16:36

Ok. Znam już wasze zdanie. Jednak zastanawia mnie samo uszkodzenie. Panel rozebrałem i nie widzę na układzie widocznych uszkodzeń lub zwarć. Diody sprawdzę jutro. Idzie dostać takie nowe w sklepie mot. albo elektronicznym?
Kto pyta - nie błądzi, a wielu ludzi błądzi...
Ardius
Czytacz

Postprzez BartheZz_3 » 19 lut 2013, o 11:29

Prawdopodobinie dostaniesz od reki, albo zamowia... jak beda problemy to na Allegro poszukaj, uszkodzenia nie zobaczysz, takze szukalem, poniewaz jak kupilem swojego MKIII to podswietlenie raz dzialalo, a raz nie, w koncu nadszedl czas ze zgaslo calkowicie :/ Bylem sceptyczny czy ta wymiana na SMD pomoze, bo nie wiedzialem czy to zarowki czy co... ale pomoglo i dziala bez zarzutu juz dosyc dlugo :P wiec najpewniej jesli wymienisz te zaroweczki to takze bedzie dzialac
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Ardius » 9 maja 2013, o 23:04

Po długiej nieobecności muszę w końcu zamknąć ten temat.
A więc - podświetlanie climatronica naprawione! :) Chodziłem po sklepach mot. i pytałem o oryginalne diody w oprawce. W każdym sklepie słyszałem, że tego nikt nie sprzedaje, i tylko na zamówienie trzeba kupować, z ASO, za cenę ok. 30 zł/szt. Przyjrzałem się jednak dokładniej samej oprawce z diodą. Tam jest zwykła dioda, której nóżki(druciki) owinięte są na zewnątrz oprawki. Wyciągnąłem jedną diodę, poszedłem do sklepu elektronicznego, dostałem identyczne diody (4 szt. za 1zł/szt :D ), w domu wstawiłem diody i owinąłem ich nóżki w oprawki, podłączyłem do panelu i wszystko już działa.

Podsumowanie:
Prosty demontaż diód, wizyta w sklepie, wydane 4 złote, 10 minut roboty w domu i GOTOWE :D Świeci idealnie, ani za ciemno, ani za jasno.

Więc sorry Panowie, jeśli ktoś chce, niech kupuje zestaw od Lediker, płaci 30 zł i traci więcej czasu na montaż. :P Mój sposób naprawy jest banalnie prosty, tani i szybki. Aha, jeśli ktoś będzie narzekał, że nie chce zielonych, tylko inny kolor, to w sklepie w którym byłem sprzedawca miał też inne kolorki tych diód, więc nie problem wybrać co komu pasuje. Jeśli ktoś chce wiedzieć gdzie w Jeleniej Górze kupiłem, pisać na priv.

To jest tylko i wyłącznie moje zdanie. Jedni się ze mną zgodzą, inni nie, więc szanujmy siebie nawzajem.

Pozdrawiam
Kto pyta - nie błądzi, a wielu ludzi błądzi...
Ardius
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Elektryka