brak połączenia vag com z ecu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez bigul » 29 mar 2013, o 22:46

Witam
Od 2 dni przeszukuję forum i nic nie pomogło.
A więc problem jest taki iż nie mogę połączyć się z ecu w Golf 3 tdi 1z 95.r , z strony technicznej kabel diagnostyczny i reszta jest ok ponieważ bez problemu łączę się u mnie w passacie b4 tdi 1z .
Z tego co wyczytałem to może być brak lini K ale jest napięcie 9,20v linia K a linia L 12,12v. Gdy próbuję połączyć się z engine to przy każdej próbie a jest ich 4 kontrolka świec mruga 2 razy , gdy odłączę linię L jest to samo tylko że nie mruga kontrolka świec , próbowałem też linię K podłączyć bezpośrednio pod ecu 61pin i nic dalej to samo .
Nie wiem może z ecu mam coś nie tak , dodam że nie jestem elektronikiem mam prawo się mylić ale jak sprawdziłem przejście miernikiem z 7pin obd2 lini K do wtyczki ecu to miernik piszczał w około 18 pinach czy tak ma być czy jakieś zwarcie jest . Ecu jest o numerach 028 906 021 c .

Proszę o wszelkie wskazówki bo muszę sprawdzić u brata kąt wtrysku bo coś słabo odpala .
P.S
Na elektrodzie zadałem takie pytanie i moderator zamknął temat bo napisał że mam kabel za 20 zł z alledrogo.
bigul
Berbeć

Postprzez paxstor » 29 mar 2013, o 23:07

bigul, a jaki masz kabel??
paxstor
Members

Postprzez bigul » 29 mar 2013, o 23:18

paxstor napisał(a):bigul, a jaki masz kabel??

kabel
W moim pasku chodzi na vag-com 409-1us , 3112 oraz polski-vag 4,9 , a w golfiku brata nic .
Co jeszcze zauważyłem to że u mnie na vag-comie jak łączę się z np. z silnikiem to cyka mi coś dochodzi z okolic licznika a u niego nic, być może przyczyną jest to iż ja mam licznik mfa a on zwykły .Pozdro
bigul
Berbeć

Postprzez paxstor » 29 mar 2013, o 23:31

bigul, Wydaje mi się ze ten kabel po prostu nie obsługuje protokołu mam to samo ale z ELM 327 z moim golfem za chiny się nie połączę a z nowszymi już tak... Który masz rok passata??
paxstor
Members

Postprzez bigul » 29 mar 2013, o 23:56

paxstor napisał(a):bigul, Wydaje mi się ze ten kabel po prostu nie obsługuje protokołu mam to samo ale z ELM 327 z moim golfem za chiny się nie połączę a z nowszymi już tak... Który masz rok passata??

Pasek jest z 96r B4 silnik 1z , jutro zobaczę u znajomego na pasku b5 98.r AFN , troszkę szkoda że przed kupnem nie poczytałem sobie troszeczke bo kupił bym kabel od viakena bynajmniej miałbym pomoc techniczną a tak pupa blada.
bigul
Berbeć

Postprzez Zico63 » 30 mar 2013, o 01:23

No to tak: nie jestem „garażowym fejsiarzem” który robi „diagnostykę” nie wiedząc nic więcej niż gdzie jest gniazdo; mam kabelek nie za 20 ale za 21 złotych, używam go w ściśle zamierzonych celach – ale z moich doświadczeń wynika, że i ten za 20 czy 21 złotych działa doskonale do wozów z lat powiedzmy do 1999/2000 - byle na VAG-COM 3...., VAG-COM 4... to już trzeba troszkę pomyśleć. Ale idą i na USB, i na RS 322.
Czyli albo zepsuty EGZEMPLARZ kabla, co mało prawdopodobne gdy pracuje z innym sterownikiem 1Z, albo w wozie Kolegi coś nie łączy. I teraz walka z miernikiem „z marketu” (nie mam nic do marketów!) nic nie da. Tu trzeba posprawdzać osadzenie pinów we wtyczkach, wtyczki w gnieździe itd.
Kiedyś gość przyjechał z usterką systemu ABS w Golfie 3 i za ch…ińskiego boga się nie połączy. Okazało się, że inny „diagnosta” wcisnął gniazdo ODB-II w głąb deski tak, że wtyk kabla nie mógł zewrzeć pinów. Czyli wszystko posprawdzać latarką, potem dopiero miernikiem.
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka