Brak prądu na wszystkie elektryczne szyby.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez b-rad » 7 lip 2012, o 14:36

Witam posiadam golfa GT TDI Variant 94r Silnik 1Z. Wszystko działało idealnie do wczoraj. Gdy nagle przestały działać wszystkie szyby i szyberdach. Wymieniłem spalony bezpiecznik od szyberdachu i on zaczął działać ale szyby ni chu.... Te bezpiecznik metalowy nad skrzynką również wymieniałem na inny 30A i nic... Wszystkie 4 szybki nawet się nie odezwą...

Dziś przed pracą rozebrałem jeszcze wiązkę drzwi od kierowcy i jest urwany jeden z pinów w najdłuższej kostce któryś z krańcowych. Ale wg. mnie działałaby wtedy reszta szyb. A tu nic.

Na co zwrócić uwagę ? żadnego podświetlenia przycisków też nie ma. Tak jakby był spalony bezpiecznik.... o 23 wracam z pracy więc podsuńcie jak to sprawdzić jeszcze bo ja bez golfiacza jak bez nogi haha ;)

Lusterka działają elektryczne.
b-rad
Berbeć

Re: Brak prądu na wszystkie elektryczne szyby.

Postprzez killah » 7 lip 2012, o 18:53

b-rad napisał(a):Witam posiadam golfa GT TDI Variant 94r Silnik 1Z. Wszystko działało idealnie do wczoraj. Gdy nagle przestały działać wszystkie szyby i szyberdach. Wymieniłem spalony bezpiecznik od szyberdachu i on zaczął działać ale szyby ni chu.... Te bezpiecznik metalowy nad skrzynką również wymieniałem na inny 30A i nic... Wszystkie 4 szybki nawet się nie odezwą...

Dziś przed pracą rozebrałem jeszcze wiązkę drzwi od kierowcy i jest urwany jeden z pinów w najdłuższej kostce któryś z krańcowych. Ale wg. mnie działałaby wtedy reszta szyb. A tu nic.

Na co zwrócić uwagę ? żadnego podświetlenia przycisków też nie ma. Tak jakby był spalony bezpiecznik.... o 23 wracam z pracy więc podsuńcie jak to sprawdzić jeszcze bo ja bez golfiacza jak bez nogi haha ;)

Lusterka działają elektryczne.

kolego

od skrzynki jak trafnie zauważyłeś stałe +12 idzie przez bezpiecznik który wymieniłeś. Już tam powinieneś sprawdzić czy jest napięcie. Wsadź miernik, dotnij gdzieś do masy i sprwadź

Dalej kabelki +12 idą sobie do styków w drzwiach - kolejne miejsce gdzie możesz zgubić prąd.

Dalej +12 idzie bezpośrednio do silników i po drodze jeszcze są mostkowane z kablami biało czerwonymi które idą do włączników. We włącznikach jest więc też stałe +12.

Kolejną rzeczą którą trzeba sprawdzić jest to czy kabel masowy nie jest przerwany. Nie potrafię powiedzieć czy lusterka mają oddzielne kable od masy ale chyba nie. Trza by było popatrzeć po schematach. Aczkolwiek jestem pewny że masa podgrzewania lusterek łączy się z kablem masowym silników szyb. Bo przez dechę nie idzie kabel masowy do podgrzewania lustra pasażera. Kabel masowy jest wpięty w słupek nad skrzynką bezpieczników (trza się schylić dobrze). Od tego złącza po drodze kabel jest mostkowany i rozdziela się na lewe i prawe drzwi. Czyli kolejnym miejscem gdzie możesz stracić masę są złącza w drzwiach.

W przełącznikach drzwi szyb są po 2 masy. Jedna masa jest do podświetlenia druga do sterowania. Tam już możesz sprawdzić czego ci brakuje. Najpierw żarówka do masy i +12 stałego - nie świeci?

1) bierzesz masę z innego miejsca w aucie i przez żarówkę do tego +12 we włączniku - nie świeci? ->
2) +12 z włącznika do masy w środku auta (nie z drzwi) - nie świeci? ->
3) to niemożliwe :D któreś musi zadziałać.

//

edycja

Jeśli masz oryginalną wiązkę to jak nie masz +12 od szyb to nie powinien działać centralny zamek w drzwiach. Tzn stycznik który odpowiada za to że pompka dostaje sygnał do zamknięcia/otwarcia reszty drzwi - to ważna podpowiedź :)
killah

Postprzez b-rad » 7 lip 2012, o 19:21

Gdyby któryś z kabli do przednich drzwi był przerwany to nie działałby również tył? Druga sprawa miałem kiedyś nawet całkiem odpiętą kostkę od drzwi kierowcy i wydaje mi się że pozostałe wtedy działały...
b-rad
Berbeć

Postprzez killah » 7 lip 2012, o 19:33

małe sprostowanie.

podświetlenie idzie od skrzynki bezpieczników osobnym przewodem. Są 2x +12 w przełącznikach świateł.

Kable +12 gruby i masa grube są ciągnięte dalej do tylnych drzwi z każdej strony. Nie idą oddzielnie od skrzynki

To że nie świeci podświetlenie szyb a w reszcie auta tak nasuwa jeden wniosek - zgubiona została masa. W to że +12 straciłeś na obydwu kablach wierzyć mi się nie chce. Zacząłbym szukać od głównego kabla masowego przy słupku przy skrzynce bezpieczników. W końcu straciłeś ją we wszystkich drzwiach.

Sorry że piszę tak jak piszę ale teraz dopiero zajrzałem do schematu a wcześniej pisałem z pamięci.

///

w ramach rekompensaty za wprowadzenie w błąd daję linka do schematu el szyb.

POWER WINDOWS:

http://daemon999.w.interia.pl/VW/GOLF_94.PDF
killah

Postprzez b-rad » 8 lip 2012, o 14:00

A więc okazało się, że jest zwarcie we wiązce od lewych tylnych drzwi. Dałemo nową masę do słupka od brązowego i przód zaczął działać. Trzeba chyba tą pierd#*#*#* kostkę rozwiercić wszystkie kabelki na stałe zlutować aby był spokój.... tylko już drzwi wtedy tak szybko nie zdejmę.... Z przednimi od kierowcy też najchętniej bym to zrobił bo te piny w kostce ledwo juz się trzymają... są ponadłamywane itd.
b-rad
Berbeć

Postprzez killah » 8 lip 2012, o 15:59

b-rad napisał(a):A więc okazało się, że jest zwarcie we wiązce od lewych tylnych drzwi. Dałemo nową masę do słupka od brązowego i przód zaczął działać. Trzeba chyba tą pierd#*#*#* kostkę rozwiercić wszystkie kabelki na stałe zlutować aby był spokój.... tylko już drzwi wtedy tak szybko nie zdejmę.... Z przednimi od kierowcy też najchętniej bym to zrobił bo te piny w kostce ledwo juz się trzymają... są ponadłamywane itd.

czyli tak jak mówiłem. problem z masą.

ja przed założeniem el szyb większość styków musiałem przetrzeć papierem bo całe zielone były. niestety golfy do siebie tak mają. trochę wilgoci i się rozpada.
killah

- - - dźwigi andrychów

Powrót do Elektryka