brak wstecznego swiatla

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

brak wstecznego swiatla

Postprzez tinyonea » 18 sty 2014, o 00:23

mam pewien problem. wiec w moim golfiku (czytaj rosomak :)) mam problem ze wstecznym swiatlem. po wlaczonym zaplonie i wlaczonym wstecznym biegu nie swieci zadna z zarowek. zarowki sprawdzalem sa cale czyli siweca. zwarcie wtyczki czujnika tez nic nie daje. czujnik sprawdzalem na krotko kabelkami i zaroweczka jest dobry. przy tylnych lampach sprawdzalem czy jest napiecie na zarowke nie ma tj chyba czerwono szary kabel i czarno bialy. atak jakby napiecie gdzies ginelo. teraz moje pytanie co tu jest grane ? znalazlem kilka podpowedzi typu sprawdz kostke F pin 6 w skrzynce bezpiecznikow. tylko nie wiem gdzie tejze kostki szukac jak i tego pinu. a i jak cos to bezpieczniki a moze bezpiecznik jest caly nr 14. nie wiem co robic stracilem pomysly moze ktorys z was mial podobny problem i jakos sobie poradzil bylbym bardzo wdzieczny za pomoc
Ostatnio edytowano 18 sty 2014, o 08:24 przez tinyonea, łącznie edytowano 1 raz
tinyonea
Berbeć

brak wstecznego swiatla

Postprzez Gesiu_15 » 18 sty 2014, o 00:33

sprawdź bezpiecznik lub do wymiany czujnik wstecznego ;) koszt 15 zł przerabiałem to ;)

tu masz gdzie się znajduje ;)

Obrazek
Gesiu_15
Moderator Globalny

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez tinyonea » 18 sty 2014, o 00:39

czujnik od wstecznego na skrzyni biegow jest sprawny sprawdzony, bezpiecznikow tez kilka przekladalem i kazdy okazal sie byc sprawnym
tinyonea
Berbeć

Postprzez Gesiu_15 » 18 sty 2014, o 00:44

Zdejmij wtyczkę ze skrzyni i na włączonym zapłonie zewrzeć styki we wtyczce - ma się zaświecić!

[ Dodano: 2014-01-17, 23:46 ]
ale to jest czujnik ;-) tez szukałem gdzie przyczyna , pojechałęm pod sklep wkręciłem nowy czujnik i światła ożyły ;-)
Gesiu_15
Moderator Globalny

Postprzez tinyonea » 18 sty 2014, o 00:50

Gesiu_15 napisał(a):Zdejmij wtyczkę ze skrzyni i na włączonym zapłonie zewrzeć styki we wtyczce - ma się zaświecić!

robilem tak jak tu jest napisane, i ciemno z tylu jak bylo tak jest :/
Ostatnio edytowano 18 sty 2014, o 08:25 przez tinyonea, łącznie edytowano 1 raz
tinyonea
Berbeć

Postprzez Gesiu_15 » 18 sty 2014, o 01:05

problemem może być okrągła blaszana tulejka, która znajduje sie pod czujnikiem cofania i ma za zadanie wciskac kulkę w obudowie czujnika ;-) sprawdz sobie to powinno pomóc
Gesiu_15
Moderator Globalny

Postprzez tinyonea » 18 sty 2014, o 01:12

ale skoro wyjeta wtyczke zwarlem na wlaczonym zaplonie a tu dalej nic nie zamrugalo z tylu to nie sadzisz ze problem tkwi gdzie indziej nizeli w czujniku przy skrzyni? i jakbym nie patrzyl czy na zwarciu wtyczki czy na biegu wstecznym (oczywiscie na wlaczonym zaplonie) dalej nic nie swieci wiec ja wykluczam czujmik wstecznego
tinyonea
Berbeć

Postprzez Gesiu_15 » 18 sty 2014, o 01:22

szukać dalej (bezpiecznik nr 14, żarówki, przerwane kable itp):). :-)
Gesiu_15
Moderator Globalny

Postprzez tinyonea » 18 sty 2014, o 09:48

Bezpiecznik jest dobry. Zarowki rowniez sa dobre. Jezeli podlacze z tylu w lampie plus ktory wychodzi z lamp pozycyjnych to wsteczny swieci. Ale wlacznikiem swiatel wstecznych staje sie wlacznik pozycji. Szukac dalej itp. Tylko gdzie szukac tego itp?
tinyonea
Berbeć

Postprzez adams » 19 sty 2014, o 19:08

Rozwiązałeś temat wstecznego ? Jeśli nie to powiem Ci od czego ja bym zaczął szukać. Najpierw sprawdziłbym czy do kostki od automatu wstecznego w skrzyni dochodzi napięcie po przekręceniu kluczyka. W jaki sposób to zrobić chyba Ci nie muszę tłumaczyć bo sprawiasz wrażenie kogoś kto się kuma trochę w temacie. Jeśli nie dochodzi, podaj napięcie na jeden z przewodów w kostce przy skrzyni biegów (możesz nawet wziąć od akumulatora) i zobacz czy z tyłu światła zaświecą. Jeśli zaświecą, przyczyny szukaj od przewodu we wtyczce do skrzynki bezpieczników (to by znaczyło że nie dochodzi zasilanie do wyłącznika). Jeżeli się nie zaświecą, tzn że w instalacji od wtyczki do lamp coś jest niehalo. W ten sposób zawęzisz sobie krąg podejrzanych.
Jeżeli już sobie poradziłeś zapomnij o tym co napisałem :) POZDRO :mrgreen:

[ Dodano: 2014-01-19, 18:19 ]
tinyonea napisał(a):znalazlem kilka podpowedzi typu sprawdz kostke F pin 6 w skrzynce bezpiecznikow. tylko nie wiem gdzie tejze kostki szukac jak i tego pinu
myślę że ten opis Ci się może przydać :

http://www.golf3.pl/topics28/skrzynka-b ... t12501.htm
adams
Gaduła

Silnik: ABU
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez tinyonea » 4 lut 2014, o 15:57

wybaczcie ze odswierzam ale troche czasu nie mialem, powody osobiste. co sie dojzalem… przy czujniku wstecznego sa nie 2 a 3 kable. bialy czarny i zolty. nie wiem jak bylo orginalnie ale w moim rosomaku byla skrzynia automat. ( znalazlem kartke znamionowa i kazdy z podanych kodow rozszyfrowalem), podlaczone sa do czujnika bialy i zolty. pin F6 i F7 znalazlem. do F6 podalem prad i nic :cry: (ciemnosc z tylu) lecz z kolei jak podalem prad do F7 to bammmm "i nastala swiatlosc " :-o (nie wiem czy to ma znaczenie ale mam jeszcze hak i wtyka do haka jest kombinowana do lewej lampy)
tinyonea
Berbeć

Postprzez adams » 4 lut 2014, o 22:14

tinyonea napisał(a):znalazlem kilka podpowedzi typu sprawdz kostke F pin 6 w skrzynce bezpiecznikow

Podałes napięcie na "wyjście wył. św.cofania " tzn że instalację od skrzynki bezpieczników do lamp z tyłu masz sprawną. Weź teraz podaj napięcie na F6 ale przy włączonym biegu wstecznym. Powinna pojawić się jasność. Jeżeli nie, to sprawdź którędy biegnie przewód od F6 do wyłącznika w skrzyni biegów i zobacz czy jest cały i czy dobrze podłączony do wyłącznika (skoro masz tam 3 przewody z czego tylko dwa podpięte bo to przekładka z automatu).
adams
Gaduła

Silnik: ABU
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona

- - - Transport hds gdynia Gdynia

Powrót do Elektryka