Brzęczyk przy wstecznym

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Brzęczyk przy wstecznym

Postprzez przem_uc » 26 mar 2011, o 20:20

Witam.
Panowie, pomocy :oops:
Golfiną zaczęła dojeżdżać do pracy moja dziewczyna. I okazuje się, że ma kłopot z wrzucaniem jedynki - często zdarza jej się wrzucać wsteczny (rzeczywiście wrzucanie jedynki wymaga pewnej wprawy).
Pomyślałem o jakimś brzęczyku (a la takie z czujników parkowania, ale bez czujników - tylko brzęczyk). Podpowiedzcie czy da radę coś takiego łatwo zainstalować.
Chciałbym jej pomóc cieszyć się z Trójeczki, bo zaczyna przeglądać ogłoszenia Opli Tigra :wstyd: :lol:
przem_uc
Badacz tematu

Brzęczyk przy wstecznym

Postprzez strzeliniasty » 26 mar 2011, o 20:24

przem_uc, kup sygnalizator wlaczonych swiatel ( w kazdym markecie za 7zl) cos takiego http://allegro.pl/czujnik-sygnalizator- ... 88791.html

kabel plusowy podlacz do zarowki cofania czarny do masy i przedluz tak zeby umiescic brzeczyk gdzies przy kierowcy wtedy jak wbije wsteczny to bedzie miala sygnal ze bieg wszedl bo z zarowki od wstecznego zostanie podany PLUS na brzeczyk i tyle w tym temacie
strzeliniasty
Members

Postprzez przem_uc » 26 mar 2011, o 20:29

strzeliniasty, dzięki, tak zrobię, pozdrawiam
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez Gofer » 27 mar 2011, o 10:56

Wkręć jej żarówkę od wstecznych z pikadełkiem . Chyba najprościej i najszybciej :-)
Gofer
Gaduła

Postprzez przem_uc » 27 mar 2011, o 10:59

:) wolałbym uniknąć wrażenia że to cofa potężny dostawczak - a te ostrzegawcze sygnały wstecznego tylko ta mi się kojarzą :lol:
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez k-m-r1 » 27 mar 2011, o 14:55

ja sądze że ma zle ustawione siedzienie stąd taki kłopot moja dziewczyna tesz ma problem a biegami do przodu
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez strzeliniasty » 27 mar 2011, o 19:22

przem_uc napisał(a):że ma kłopot z wrzucaniem jedynki - często zdarza jej się wrzucać wsteczny
a moze masz wyrobiona ta kulke plastikowa przy skrzyni biegow?? i dlatego wskakuje wsteczny zamiast jedynki sprawdz ta kulke i mechanizm przy lewarku (pod mieszkiem)
strzeliniasty
Members

Postprzez krazil » 27 mar 2011, o 19:31

A nie lepiej zrobić porzadek z biegami i wygodnie jeździć sprawnym autem, niż instalować jakieś badziewie???
krazil
Czytacz

Postprzez przem_uc » 27 mar 2011, o 21:10

krazil, jasne, tylko że ja nie mam z nimi żadnego problemu, choć rzeczywiście jedynka wchodzi ciężko (ale nigdy nie wrzuciłem przez przypadek wstecznego). Problem w tym, że specyficzny kierowca wymaga szczególnej troski ;-) więc próbuję pomóc
przem_uc
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka