carprotect bx30 maly problem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez strzeliniasty » 7 cze 2012, o 21:46

powitac

mam maly problemik ze sterownikiem centralnego zamka u siebie w golfiku

otoz

golfik posiada modul komfortu wiec chcialbym moc z niego korzystac przy zamykaniu samochodu z pilota, wyczytalem ze ow centralka ma dwa czasy dawania syg 0,5sek(dla elektrycznego) i 3,5sek (dla pneumatycznego zamka), dzisiaj z ciekawosci zajrzalem do centralki i okazalo sie ze zworka jest zalozona na 0,5 zmienilem na 3,5sek i cud szyby przy zamykaniu autka z pilota sie zamykaja ale problem taki ze przy otwieraniu z pilota szyby ida w dol - moze ktos ma jakies info na temat tego sterownika, wujek google nie pomaga a cchialbym korzystac z tej opcji ale tylko przy zamykaniu

z gory dziekuje za porady
strzeliniasty
Members

Postprzez gello1 » 7 cze 2012, o 22:05

ja bym dał diodę prostowniczą na plusa w kierunku aby działała dawała prąd w momencie zamykania a przy otwieraniu nie.
gello1
Gaduła

Postprzez strzeliniasty » 7 cze 2012, o 22:12

gello1 napisał(a):diodę prostowniczą

mow mi tak dalej :P
strzeliniasty
Members

Postprzez Gofer » 7 cze 2012, o 23:18

strzeliniasty napisał(a):cchialbym korzystac z tej opcji ale tylko przy zamykaniu

Ten sterownik nie posiada funkcji domykania szyb . Ta funkcja to kabel na którym pojawia się napięcie przez kilkanaście sekund .
Czy po ustawieniu 3,5 sek szyby zdążą podnieść się z samego dołu do samej góry ? Chyba nie ?

gello1 napisał(a):ja bym dał diodę prostowniczą na plusa w kierunku aby działała dawała prąd w momencie zamykania a przy otwieraniu nie

Ten manewr nie przejdzie . Otwieranie to osobny plus , zamykanie tez osobny .

Opchnij ten sterownik i kup cos podobnego do STIG'a one posiadają funkcję domykania szyb . Tylko STIG ma impuls minusowy do domykania szyb . Trzeba by zrobic to przez przekaźnik .
Gofer
Gaduła

Postprzez strzeliniasty » 8 cze 2012, o 21:02

Gofer, ten sterownik ma funkcje domykania szyb jak dam czas reakcji 3,5sek to szyby cale sie chowaja i cale zamykaja z tym ze ja nie chce aby sie otwieraly
strzeliniasty
Members

Postprzez Gofer » 9 cze 2012, o 00:08

strzeliniasty napisał(a):ten sterownik ma funkcje domykania szyb

Przykro mi to pisac ale ten sterownik nie ma funkcji domykania szyb :-(
Ma go :

http://www.bowi.com.pl/instrukcje/BX40.pdf

Jedyne co możesz zrobić w Twoim przypadku to ustawienie impulsu na 0,5 s i dodanie na plus zamykający dodatkowego modułu wydłużającego impuls .
Gofer
Gaduła

Postprzez pablomed » 9 cze 2012, o 15:58

strzeliniasty, chodzi o to że funkcja domykania jest realizowana poprzez podanie plusa na ten sam kabel co od centralnego zamka czyli szary zamyka zielony otwiera. Chodzi tylko o długość tego impulsu. Krótki uruchomi tyko zamek, dłuższy napierw zamek potem szyby (przy zamykaniu na samym końcu domknie szyberdach ). Więc nic nie zrobisz - 3.5 sekundy to nie komfort tylko dłuższy sygnał potrzebny przez niektóre zamki centralne. W Mk3 potrzeba jak najkrótszego inaczej będą się szyby uchylać przy otwieraniu zamka i będzie do kitu. Rób jak kolega wyżej pisze, bedziesz miał w innym sterowniku kabel komfortu z długim do 30 sekund impulesm minusowym, zmienisz go na plusowy przerzutnikiem i podłączysz do kabla szarego tego samego co zamykanie centrala. Na razie znam tylko jeden alarm ktory daje na kablu komfortu impuls plusowy ale już go nie robią więc nie wymieniam nazwy mam go w aucie.
pablomed
Members

Postprzez Zico63 » 9 cze 2012, o 22:46

Można jeszcze tak zrobić, by otwieranie było normalnie, na 0,5 sekundy a zamykanie też na 0,5 sekundy - lecz nie bezpośrednio a poprzez przekaźnik czy układzik wydłużający czas do dowolnie długiego.
Są takie przekaźniki f-my ASE lub można łatwo wykonać to na jednym tranzystorze, rezystorach i kondensatorach.
Wada: zawsze będzie "chciał" domykać szyby, nawet te domknięte i to bez dodatkowego rozkazu.
Wybór należy do Kolegi...
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka