Centralka bagażnika -brak prądu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez puma » 17 lut 2013, o 13:45

Witam,
Od jakiegoś czasu walczę z centralnym bagażnika. :-| Zaczęło się od tego ,że miałem od kupna uszkodzony zamek. Wymieniłem na nowy ,ale dalej nie zamykało się tak jak należy. Znalazłem problem...Uszkodzony taki włącznik(kawakek kabla od środka był urwany)

W pracy gościu zrobił mi nowy włącznik . Wygląda i właściwie działać powinien tak samo jak oryginalny z tym ,że problem tkwi w tym ,że prawdopodobnie nie mam prądu który chyba powinien dochodzić do tej czerwonej wtyczki na którą pokazuje strzałka na zdjęciu

A tak wygląda ten włącznik po założeniu

[ Dodano: 2013-02-17, 12:50 ]
Powinien być prąd w tej czerwonej wtyczce prawda?
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

Rocznik: 1994
Silnik: 1.6 ABU
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Zico63 » 17 lut 2013, o 16:06

W Golfie 3 włącznik służy wyłącznie do zapalania lampki w bagażniku.
Tu jest kwestia pneumatycznego siłownika, jego szczelności, i szczelności wężyka do niego oraz samej mechanichnej regulacji zamka.
Zico63
Members

Postprzez puma » 17 lut 2013, o 16:35

Taaa tylko ,że mi normalnie wszystko w bagażniku swieci/świeciło beż tego włącznika rozumiesz?

[ Dodano: 2013-02-17, 15:37 ]
Jak mam odłączony ten włącznik i wyjęty to i tak lampka mi się zapala po otworzeniu bagażnika a gaśnier po zamknięciu :-| czyli normalnie! Tak jak powinno być...Ten włącznik i te czerwoine wtyczki od czego są twoim zdaniem???

[ Dodano: 2013-02-17, 15:39 ]
A i pomyliłeś się bo ,,czujnik''od lampki bagażnika jest w zamku ,ale nie z tej strony.On jest w innej części zamku.

[ Dodano: 2013-02-17, 15:41 ]
Znajduje się tam gdzie są te bolce co się zatrzaskują przy zamykaniu drzwi. W środku jest czujnik od tego. Sprawdzałem. Tam wszystko działa. A mi pompka od wspomagania działa normalnie. Wszystko chodzi. Tylko nie daje jakiegoś sygnału do tego czujnika co masz na focie :-)
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

Postprzez adams » 17 lut 2013, o 17:55

puma napisał(a):Znajduje się tam gdzie są te bolce co się zatrzaskują przy zamykaniu drzwi

Zrób zdjęcie tego wyłącznika bo na 99 % masz zrobioną przeróbę (właśnie z tego względu że kabelek z tą czerwoną wtyczka z Twojego zdjęcia miał rozwalony wyłącznik krańcowy w zamku).

Kolega Zico63 się nie pomylił ;-)
adams
Gaduła

Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG

Postprzez puma » 17 lut 2013, o 18:24

Czekaj ,bo nie bardzo rozumiem. Zdjęcia wrzuciłem. Może ta część to od alarmu?
Pewnie coś ,źle wytłumaczyłem. Lampka w bagażniku się zapala i gasi w momencie kiedy te bolce od zamka się zatrzaskują. Ten włącznik który pokazałem nie ma nic z tym wspólnego ,bo bez tego wyłącznika krańcowego oświetlenie w bagażniku działa. A ten wyłącznik krąńcowy jest założony jakby na wkładke zamka od wewnątz. Druga strona jest wpinana w tą wtyczkę pokazaną na fotce nr 3,4

[ Dodano: 2013-02-17, 17:31 ]
Tak jak napisałeś ten kabelek z tą czerwoną wtyczką wpina się w drugą wtyczką tak jak na ostatniej focie(tam jest odpięty specjalnie ,bo sprawdzałęm czy jest napięcie) natomiast druga strona to ten włącznik krańcowy który jest założony w takie dwa czpienie w zamku od wewnątz tak jak na focie nr.4
Dodam iż to jest taki sam włącznik jaki miałem wcześniej. Kolega elektronik mi go poskładał i krańcówke wymienił na inną ,bo tamta była rozwalona już od wewnątrz...Wcześniej w tej czerwonej wtyczce miałem prąd teraz go tam nie ma bo nie słychać aby ta krańcówka się załączała. O to mi chodzi...Wątpie,żeby to była jakaś przeróbka. Autko posiada alarm i to może coś z tym ma wspólnego. :idea: :idea: :idea:

[ Dodano: 2013-02-17, 17:37 ]
Wcześniej jak zamykałem/otwierałem autko z kluczyka w drzwiach kierowcy/pasażera ,to wszystko zamykało/otwierało się jednocześnie., Tzn drzwi i bagażnik. Teraz tylko drzwi a bagażnik muszę otwierać oddzielnie. Wymieniłem zamek ,bo wkładka była cała zgnita i zapchana,wręcz wyrobiona. Zamek założyłem ,ale od tamtego czasu już nie otwiera się automatycznie jak wcześniej.Dlatego się zapytałem od czego to jest ,bo od żarówki wątpie.Tam nie widać żeby coś było przerobione,bo każde elementy idealnie do siebie pasują. Jutro sprawdzę czy alarm się włączy jak odłącze tą czerwoną wtyczkę i spróbuję otworzyć drzwi z bagażnika

[ Dodano: 2013-02-18, 12:28 ]
Proszę. Zrobiłem nowe foty
Jak wcisne bolec od zamka to wtedy się wyłącza oświetlenie. I odwrotnie

Tam gdzie pokazuje strzałka jest osobnw wtyczka. Zdjęcie od środka

W kółku jak jest wyciągnięta(wtedy świetlenie bagażnika nie działa rzecz jasna)

[ Dodano: 2013-02-21, 13:43 ]
Ok. Dzięki za wszystkie odpowiedzi :-)
Można śmiało zamykać temat. Pozdro
puma i wszystko jasne;)
puma
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka