centralny szyby szyberdach stacyjka zwariowały :( proszę o p

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez bej21 » 7 maja 2013, o 18:07

Witam problem zaczął się od szyby przedniej kierowcy jak się ją otwarło to nie szło zasunąć po chwili znów wszystko działało ok. Rozebrałem wtedy cały boczek sprawdziłem kable wszystko było ok a problem się powtarza wiec stwierdziłem że na razie to oleje do dnia jak strona pasażera przestała działać słychać tak jakby klikanie jak naciśnie się przycisk a szyba ani drgnie jakby tego było mało przestał otwierać się szyberdach nie działa centralny zamek i po wyłączeniu zapłonu jest tak jakby nie było podtrzymania napięcia ponieważ resetuje mi się zegar i kilometry. Jak przekręcam stacyjkę wskazówki dostają drgawek przez ok 1-2 sekundy. Zastanawiam się czy to może być moduł komfortu czy może stacyjka może ktoś mi podsunie pomysł bo znając życie i elektryków będą chcieli mi połowę kabli w aucie wymienić

Pozdrawiam i dziękuję z góry za każdą wskazówkę
bej21
Czytacz

Postprzez Szheyk » 7 maja 2013, o 20:51

Kostka stacyjki może być do wymiany.
Szheyk
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 8 maja 2013, o 08:14

bej21, wymień bezpiecznik 21 drugi od prawej i pisz jesli nie pomoże.
pablomed
Members

Postprzez bej21 » 9 maja 2013, o 20:31

Faktycznie z zewnątrz wyglądał na dobry a jak wyciągnąłem to był spalony i w sumie szyber centralny podtrzymanie napięcia ok ale szyby dalej problem od pasażera raz na dzień się otworzy a od kierowcy jak ją otworze to nie idzie zamknąć choć czasami wszystko działa ok
bej21
Czytacz

Postprzez pablomed » 10 maja 2013, o 20:09

czyli pozostaje kwestia szyb. Bardzo dużo napisano o tym na forum. Trzeba wpierw zeróżnicować czy jest to usterka elektryczna - np połamane kabkle w wiąze ze słupka do drzwi, źle kontaktujące włączniki, czy mechniczna czyli zwykle zwikłana potargana linka co powoduje duży opór w ruchu szyby. Zacznij od tych kabelków
pablomed
Members

Postprzez bej21 » 10 maja 2013, o 21:55

Tzn kable już sprawdzałem wszystko wygląda na ok jak nowe z szybą od pasażera jest dziwna kwestia bo otwiera się tylko rano jak jadę do pracy próbuje otworzyć jest ok zamykam i już po raz drugi nie idzie otworzyć ze stroną od kierowcy jest tak że otwiera się później jest jakby zanik napięcia bo w przeciwieństwie do strony pasażera nic nie słychać żadnego klikania a jak chce ją zamknąć to albo wyłączam samochód i po którejś próbie przekręcenia stacyjka załapuje albo wychodzę z auta i zamykam auto przekręcając klucz na domykanie szyb i drugą ręką siłą ciągnę do góry i czasami udaję się że załapie
bej21
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka