Centralny zamek - awaria

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Centralny zamek - awaria

Postprzez Nervusek » 29 mar 2012, o 20:33

Mam problem z centralnym zamkiem, a konkretnie chodzi o drzwi kierowcy. Wszystko bylo dobrze i nagle od kilku dni pojawil sie taki problem:

Jak otwieram drzwi kluczykiem to rygiel na chwile idzie do gory i chowa sie wraz z powrotem kluczyka - pozostale dzwi sie nie otwieraja. Jezeli cofne w prawo jakbym zamykal i znow probowal otworzyc to otwieraja sie tylko drzwi kierowcy i doslownie za kilka sekund centralny je zamyka. W drzwiach pasazera problemu nie ma zadnego, mozna zamykac i otwierac i wszystko dziala poprawnie. Zalozylem z drugiego auta pompke (w bagazniku) i bez zmian, pozniej zmienilem pompke w drzwiach i tez to samo.

Chodzi o golfa 1.6 AEK z centralnym zamkiem, domykaniem szyb. A.. jak zamykam drzwi z pilota to mrugaja tylko kierunki po jednej stronie (a powinny wszystkie) szyby jak sie domykaja to tez tylko dwie od strony kierowcy, a powinny tez chyba wszystkie.

Czy ktos mi powie gdzie tkwi problem? elektryka?
Nervusek

Centralny zamek - awaria

Postprzez pablomed » 29 mar 2012, o 21:23

Pewnie coś z niefachowym montażem sterownika do pilota, czyli zwarcie do kabla zamykającego szarego z centrala fabycznego. Ale napisz jeszcze co się dzieje kiedy otwierasz kluczykiem drzwi pasażera, czy wówczas też rygle się chowają same.
pablomed
Members

Postprzez Nervusek » 29 mar 2012, o 21:30

Juz pisalem, ze w drzwiach pasazera problem nie wystepuje w ogole
Nervusek

Postprzez pablomed » 30 mar 2012, o 16:14

jednak nie do końca jasno opisałeś, zamek orginalny pneumatyczny uruchamia zawsze wszystkie drzwi naraz, a ty piszesz w pewnym miejscu że tyko drzwi kierowcy się otwierają, to albo masz elekjtryczny dokładany zamek albo po prostu otwierasz je kluczykiem a zamk nie zadziała. Problem bedzie prawdopodobnie ze zwarciem plusa do kabla zamykającego szarego. Z winy włącznikaalbo zwarcia na kablach
pablomed
Members

Postprzez Nervusek » 31 mar 2012, o 15:32

Zamek jest oryginalny pneumat, od strony kierowcy mozna zamknac wszystkie dzrzwi ale otworzyc tylko strone kierowcy. Oczywiscie wyglada to tak, ze jak chce otworzyc od strony kierowcy to przekrecam w lewo i sie nie otwiera, bo pompka pcha na sile kluczyk z powrotem i jak go cofne i pozniej jeszcze raz otworze to otwieraja sie tylko drzwi kierowcy (tak jakby nie bylo centralnego) i po otwarciu drzwi po kilku sekundach sam sie jakby hm.. uzbraja i zamyka. Jak operacje zrobie szybko i wloze klucz do stacyjki to sie nie zamyka.

W drzwiach pasazera nie ma zadnych problemow, bo mozna otwierac i zamykac i wszystkie drzwi dzialaja poprawnie.
Nervusek

Postprzez rafal9119 » 31 mar 2012, o 15:50

mialem to samo w passacie uszkodzona była pompka centralnego zamka . a tez szukałem dziury w całym az kupiłem druga
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members

Postprzez Nervusek » 31 mar 2012, o 16:07

rafal9119 napisał(a):mialem to samo w passacie uszkodzona była pompka centralnego zamka . a tez szukałem dziury w całym az kupiłem druga

A ktora? bagaznik czy drzwi? Ja zmienilem z drugiego auta w ktorym dziala ok i to samo jest :-(
Nervusek

Postprzez rafal9119 » 31 mar 2012, o 16:11

ta w bagazniku. wiesz nie kazdemu moze pomoc mi pomogło. rozbierz boczek od drzwi i oblukaj

[ Dodano: 2012-03-31, 15:13 ]
Nervusek napisał(a):W drzwiach pasazera nie ma zadnych problemow, bo mozna otwierac i zamykac i wszystkie drzwi dzialaja poprawnie.

a może wkładka zakma cos szwankuje? sprawdz
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members

Postprzez Nervusek » 31 mar 2012, o 16:26

rafal9119 napisał(a):ta w bagazniku. wiesz nie kazdemu moze pomoc mi pomogło. rozbierz boczek od drzwi i oblukaj

[ Dodano: 2012-03-31, 15:13 ]
Nervusek napisał(a):W drzwiach pasazera nie ma zadnych problemow, bo mozna otwierac i zamykac i wszystkie drzwi dzialaja poprawnie.

a może wkładka zakma cos szwankuje? sprawdz

Rozebralem, wycziscilem i ciagle to samo:-(

[ Dodano: 2012-04-01, 11:07 ]
Przelozylem pompke z bagaznika i drzwi z powrotem do golfa z ktorego wyjalem i tam wszystko dziala bez problemu-zamyka sie i otwiera.

Czyli skoro pompki sa sprawne tzn ze przyczyna lezy w czyms innym, tylko w czym?:-(
Nervusek

Postprzez dopel » 2 kwi 2012, o 16:14

Kolego skoro pompka jest w porządku ja szukałbym bym przyczyny w kablach które idą w tej gumie przy otworzeniu drzwi od kierowcy być może że przyczyna byłaby w przetartym kabelku gdzie dostaje jakiś impuls masowy który dotyka budy auta kiedyś miałem taki przypadek u kolegi posprawdzaj na spokojnie pozdrawiam
dopel
Czytacz

Postprzez Mikołaj » 3 kwi 2012, o 15:00

Witam. mam problem z zamkiem hydraulicznym sterowanym z kluczyka. pompka zamyka drzwi i otwiera, ale gdy otwieram i już wypchnie rygielki nadal pracuje przez około 10-15 sekund. w czym może być problem?? z góry dziękuje za odpowiedz.
Mikołaj
Berbeć

Postprzez Nervusek » 4 kwi 2012, o 16:02

Mikołaj napisał(a):Witam. mam problem z zamkiem hydraulicznym sterowanym z kluczyka. pompka zamyka drzwi i otwiera, ale gdy otwieram i już wypchnie rygielki nadal pracuje przez około 10-15 sekund. w czym może być problem?? z góry dziękuje za odpowiedz.

Albo gdzies masz nieszczelne wezyki i Ci powietrze ucieka albo ja po prostu wymien, bo sie wiesza.
Nervusek

Następna strona

- - - zawsze warto sobie te oferty porównać. sprawdź ile kosztuje usługa tego elektryka w Szczecinie a ile Twojego starego

Powrót do Elektryka