Centralny zamek - Blokada rygli ?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez terms » 20 cze 2011, o 11:23

Witam. Problem pojawił się po wizycie w warsztacie. Jednym guzikiem w pilocie otwierałem zamykałem zamek, po przekreceniu klucza w stacyjce rygle opadały po wylączeniu otwierały się (posiadam blokade tylnych drzwi = ręcznie po zamknięciu da się otworzyć tylko za pomocą rygielka kierowcy). Okazało się że zamek wariuje, nie świeciła się dioda nie zamykał się z przycisku, którego zawsze używałem, poza tym przy zamykaniu kierunkowskazy mrugały 2 razy szybciej. Pojechałem na warsztat oczywiście to nie ich wina, poczym nie dałem za wygraną okazało się, że czujnik pod maską został przesunięty, niby naprawili. Zamyka się, dioda świeci, ale blokada po przekręceniu stacyjki nie działa. Co teraz?? (bateria nova, bezpiecznik ok, reset aku robiony)
terms
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 21 cze 2011, o 19:25

na razie nie pisz o pilocie bo to jest układ dokładany tylko pisz jak sie dzieje z fabrycznym zamkiem centralnym. Działa z kluczyka w drzwiach czy nie? Jesli wciśniesz guzik kierowcy w czasie jazdy to czy potem wyłączenie zapłonu otwiera central? Niebardzo rozumiem twój powyzszy opis co nazywasz blokadą, blokada jest w standardzie i pilot do niej nic niema tak przynajmniej jest najczęściej zrobione
pablomed
Members

Postprzez terms » 22 cze 2011, o 04:09

Działa z kluczyka w drzwiach czy nie? Zamek działa z kluczyka.

Jesli wciśniesz guzik kierowcy w czasie jazdy to czy potem wyłączenie zapłonu otwiera central?
Jeżeli wcisne rygiel kierowcy to zamykają sie wszystkie. Po wyłączeniu zapłonu niestety nie otwierają się i trzeba to robić ręcznie. Wcześniej było tak:
- gdy drzwi były otwarte wiadomo nie opuszczało rygli przy logowaniu.
- gdy je ręcznie opuszczałem po wyłączeniu nie otwierały się.
- teraz zamykam je ręcznie po odpaleniu i otwieram ręcznie po wyłączeniu i tego problemu chcialbym się pozbyć. Pozdrawiam.
terms
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 22 cze 2011, o 22:48

Na 80 procent za ta usterkę nie jest odpowiedzialny alarm. Posprawdzaj kable w wiązkach drzwi przednich. Chodzi o 4 kable które dochodzą do włączników blokady obecnych w każdym zamku w drzwiach tylnych również i biegną do pompki w bagażniku. Łamią się najczęściej w gumie wchodzącej do drzwi, zacznij od przednich lewych. Kolory sa różne w poszczególnych drzwiach i nie będe wymieniał wszystkich znajdziesz gdzieś schemat na tym forum albo innych
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka