centralny zamek blokuje drzwi kierowcy

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez hawk13 » 10 mar 2012, o 23:23

witam serdecznie

golf mk3 1.6 8V ABU 8V 55kW / 75 KM 1994 3D

mam problem z drzwiami kierowcy a mianowicie centralny zamek blokuje mi je, zamyka ale nie można ich normalnie otworzyć, tylko sposobem:
sposób pierwszy - odłączenie klemy od akumulatora, wciśnięcie i wyciągniecie rygla drzwi
sposób drugi - rozebranie drzwi kierowcy i odczepienie wtyczki z czterema przewodami mocowanej od dołu zamka, zamknięcie i otworzenie

drzwi pasażera działają normalnie

nadmienię iż załatwiłem sobie dodatkowy sprawny zamek i pompkę, a po podmianie nic się nie zmieniło.

posprawdzałem bezpieczniki - bezpiecznik nr 13 (sygnał dźwiękowy) był przepalony a po włożeniu nowego zapaliły mi sie kontrolki na desce tak jakbym miał przekrecony kluczyk, rozebrałem drzwi posprawdzałem przejścia do pompki w bagażniku oraz napięcia i tak:
wtyczka (czteropinowa)
przewód czerwono-żółty łączy się z pinami we wtyczce do pompki 1,2,3,9,10,11 napięcie zamkniety 12,77V, otwarty 12,66V
brązowy - 3 (masa)
czarno-czerwony - 4,5 0,52V/0,24V
biało-czerwony - 1,2,3,9,10,11 12,77V/12,28V
wtyczka (trzypinowa)
szary (zamykanie) - 7 12V/0V
czerwono-biały - 1,2,3,4,5,9,11,12 12,66V/12,66V
zielony (otwieranie) - 10 0V/12V

przejrzałem skrzynkę bezpieczników i znalazłem nie podpiętą czerwoną wtyczkę o nr 616 ;/ ale nie ma gdzie jej podpiąć ;/

morduję sie z nim juz drugi tydzień więc bedę wdzięczny za każdą wskazówkę, przeszukałem schematy ale tej cholernej czteropinowej wtyczki do zamka nie mogłem znaleźć :(
nie wiem jak to dalej ugryźć
pozdrawiam
hawk13
Berbeć

Postprzez pablomed » 11 mar 2012, o 22:54

co to znaczy blokuje, jeśli przycisk wyciągniesz i nie chowa się sam a drzwi się mimo to nie dają otworzyć to nie jest to problem elektryczny tylko mechniczny. Czy po wyciągnięciu się sam chowa i działa blokada? Więc napisz dokładnie co się dzieje te pomiary potem najpierw zgrubne sprawy. Ale jeśli działa blokada to będzie coś z kablami do włącznika 4-kablowego, sprawdź w dzrwiach i w wiązc do niej wchodzącej
pablomed
Members

Postprzez hawk13 » 12 mar 2012, o 10:49

pablomed napisał(a):co to znaczy blokuje, jeśli przycisk wyciągniesz i nie chowa się sam a drzwi się mimo to nie dają otworzyć to nie jest to problem elektryczny tylko mechniczny. Czy po wyciągnięciu się sam chowa i działa blokada? Więc napisz dokładnie co się dzieje te pomiary potem najpierw zgrubne sprawy. Ale jeśli działa blokada to będzie coś z kablami do włącznika 4-kablowego, sprawdź w dzrwiach i w wiązc do niej wchodzącej

wyjaśniam
jeżeli przy zamkniętych drzwiach otwieram go z kluczyka to rygielek idzie w górę, w zamku za pomocą pompki pneumatycznie zamek sie otwiera (mechanizm porusza się w środku). Do tej pory wszystko działa normalnie, i drzwi powinny sie otworzyć. Ku mojemu zdziwieniu ciągnąc za klamkę od zewnątrz i od wewnątrz drzwi nie otwierają się czyli są zablokowane. Sposoby otwierania opisałem powyżej. Problem tkwi we wtyczce czteropinowej... Doszedłem do wniosku że to może jakaś krańcówka. Nie udało ni się znaleźć żadnego schematu. Wszędzie była rozrysowana tylko ta wtyczka trzypinowa. Prosił bym o pomoc ze schematem i jakie powinny być napięcia na tej wtyczce na poszczególnych pinach. Kable posprawdzałem żadnych przetarć ani przegnić. Może ktoś spotkał się już z tym problemem.
hawk13
Berbeć

Postprzez pablomed » 15 mar 2012, o 22:52

hawk13, no to jeszcze raz.
Raczej jeśli rygielek się wysuwa, pozostaje wysunięty, a ty mimo to nie możesz za klamkę otworzyć drzwi, to awaria jest mechaniczna spowodowana zabrudzeniem zamka,
pablomed
Members

Postprzez hawk13 » 16 mar 2012, o 11:30

pablomed napisał(a):hawk13, no to jeszcze raz.
Raczej jeśli rygielek się wysuwa, pozostaje wysunięty, a ty mimo to nie możesz za klamkę otworzyć drzwi, to awaria jest mechaniczna spowodowana zabrudzeniem zamka,

fajnie tylko dlaczego dzieje się tak samo jak podepnę inny zamek króry działał normalnie w innym samochodzie...
hawk13
Berbeć

- - - Pomoc Drogowa Poznań 24h - Auto Laweta, Holowanie Samochodu, Auto Pomoc

Powrót do Elektryka