Centralny zamek na pilot?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez kojt » 26 mar 2011, o 18:24

Witam, jakiś czas temu kupiłem golfa III 1.9td i mam taki problem, zamontowany jest centralny zamek ale nie ma pilota do niego, tzn. jak otwieram drzwi kierowcy to otwierają się 2 drzwi i bagażnik. Chciałbym do tego zamontować pilot tylko nie wiem co mam kupić, sam pilot i coś jeszcze? Ojciec mówił o jakiejś puszce, sam dokładnie nie wiedział o co chodzi. Najlepiej jakby ktoś podał link do zestawu który musiałbym dokupić. Pozdrawiam.
kojt
Berbeć

Re: Centralny zamek na pilot?

Postprzez K@mil » 26 mar 2011, o 18:29

kojt napisał(a):Witam, jakiś czas temu kupiłem golfa III 1.9td i mam taki problem, zamontowany jest centralny zamek ale nie ma pilota do niego, tzn. jak otwieram drzwi kierowcy to otwierają się 2 drzwi i bagażnik. Chciałbym do tego zamontować pilot tylko nie wiem co mam kupić, sam pilot i coś jeszcze? Ojciec mówił o jakiejś puszce, sam dokładnie nie wiedział o co chodzi. Najlepiej jakby ktoś podał link do zestawu który musiałbym dokupić. Pozdrawiam.

Szukasz sobie na allegro "sterownik zamka centralnego" tutaj masz do wyboru pełno zetawów, kazdy ma inny gust wybierz sobie pilocik jaki Ci bedzie pasował... np. http://allegro.pl/sterownik-kazdego-cen ... 30697.html

Jak kupisz zestaw wystarczy ze zamontujesz go w wiązkę która wychodzi z drzwi kierowcy

*(trzeba rozebrać próg kierowcy + plastik który jest za raczką która otwiera się maske) i tam wszytko podlączyc :) (dwa kabelki+ masa + prąd czerwony kabelek ze skrzynki bezpieczników + jesli chcesz kierunki, no i schować centralke) ...

Odrazu napisze co oznaczają kabelki w wiązce (do których trzeba sie podpiąc)
-Szary- Zamknij
-Zielony- Otwórz
do nich podpinasz przewody z centralki :P (w zaleznosci od kolorów bedzie w instrukcji)
-Masa podłączas pod śrubę która wychodzi z karoseii (bedzie ją widac po zjęciu owych plastików

Co do kierunków to trzeba rozebrać obudowe kierownicy i tam bedzie wtyka pin nr 3 i 7 sa od kierunków i tak samo podlaczyc trzeba kabelki od centralki
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez thomas22 » 26 mar 2011, o 23:27

witam
kierunki możesz też podpiąć w wiązce kabli przy lewym progu :-D
czarno-biały -> tył lewy
czarno-zielony -> tył prawy i wszystko powinno śmigać :super:
thomas22
Berbeć

Postprzez Zrazik » 4 lis 2011, o 02:33

Witam, podepnę się pod temat

A jeśli mam Elektryczny szyber (bez szyb) domykany z kluczyka przy zamykaniu (trzeba przytrzymać) to jeśli wezmę podstawowy sterownik, to czy da radę podpiąć go pod dodatkowy kanał?
Ew z modułem komfortu - jak to działa - trzeba przytrzymać przycisk otwarcia i się otwiera/ zamknięcia zamyka czy z automatu za każdym razem się zamyka?
Ew jak to podpiąć pod ten dodatkowy kanał w pilocie? I gdzie w aucie to podpiąć?

z góry dzięki za info
Zrazik
Berbeć

Postprzez pablomed » 4 lis 2011, o 18:29

Zrazik napisał(a):to czy da radę podpiąć go pod dodatkowy kanał?
kolego dodatkowy kanał to po prostu dodatkowy kabel ze sterownika alarmu który ma przypisaną odpowiednią funkcję.

Tobie potrzeba taki sterownik który ma funkcję domykania szyb, podaje on na tzw kabel komfortu impuls o długim czasie trwania np 15- 30 sekund. Impuls ten prawie w każdym alarmie jest minusowy i twoim zadaniem jest zmienić go na plusowy za pomocą przerzutnika, czyli odpowiednio podpiętego przekaźnika - jego schemat i opis znajdziesz na forum.
Ten otrzymany kabelek z impulsami plusowymi podpinasz pod kabel szary - zamykający z instalacji zamka centralnego auta. Działa to tak jak z kluczyka - długi impuls zamyka najpierw zamek, potem jeszcze szyby lub/i szyber. Jeśli do zamuykania i domykania szyb i dachu na pilocie jest jeden guzik - to podpinasz tylko ten jeden kabel domykający, jeśli osobny - podpinsz do tego samegoszarego kabla zarówno kabel ze sterownika zamykający central dający krotki impuls jak i kabel od domykania wychidxzący z przerzutnika.
W skrócie i dla jasności - w aucie jest jeden kabel obługujący central i domykanie szyb - i tylko czas impulsu plusowego decyduje co się zamknie
pablomed
Members

- - - sklep z alkoholem

Powrót do Elektryka