Tu są schematy oraz zdjęcia, ale prościej będzie jak koeldzy mi wytłumaczą..
Do czego są te 2 niebieskie przewody z bezpiecznikami sfotografowane na wiązce ?
I standard..
Czerwony - prądowy +12v ze sterownika do czerwonego z paskiem +12v w pompke
Czarny - masa ze sterownika w brązowy do masy w pompkę
I to jest wiecej jak pewne.
A teraz dalej.. bo wyczytałem tu na forum, inny post w innym temacie i nie wiem czy również się mnie to tyczy.
Sterownik zamka Centralnego (ten który kupiłeś) możesz w piac w okolicach skrzynki bezpieczników badz z tyłu w bagazniku przy samej pompce centralnego gdzie sa wszystkie potrzebne kabelki i jest lepszy dostęp, do podłączenia musisz kolego użyć schematu "Sterowanie plusem"- a więc na pewno musisz zasilić sterownik a więc czarny ze sterownika w brązowy w kostkę pompki, następnie czerwony ze sterownika w czerwony (plus) kostki pompki, następnie robisz sterowanie plusem a więc (najczęściej kolory żółty i żółty z czarnym paskiem) wpinasz w plus przy kostce pompki a więc również kolor czerwony przewodu, następnie sprawdzasz miernikiem, próbówką w których kablach pojawia sie prąd po przyciśnięciu otwórz/zamknij na pilocie, kabel odpowiedzialny za otwarcie (najczęściej biały z czarnym paskiem) wpinasz w zielony kabelek przy pompce, następnie (najczęściej biały) kabelek przy sterowniku wpinasz w szarny przy pompce i juz powinno działać. Jeżeli masz el szyby możesz pobawić sie w domykanie szyb po zamknięciu i mrugnięcie kierunków jeżeli chcesz- sprawa równiez niezbyt skomplikowana. A propo szukania- w wyszukiwarce wpisujesz sterownik, zamek centralny i tematów jak multum.
Również mam skręcić ze sobą kolor zółty z żółtym z czarnym paskiem i podłączyć pod czerwonego z paskiem z pompki +12 ?
I potem biały przewód z czarnym paskiem ze sterownika podłączam pod zielony z pompki = otwieranie
A potem biały kabel ze sterownika wpinam w szary kabel z pompki - zamykanie ?
I wsio ?
Tu wtedy zostaną w sterowniku jakieś 3 przewody - różowy, pomarańczowy i pomarańczowy z paskiem czarnym, no i te 2 niebieskie z bezpiecznikami.
Znalazłem coś takiego:
- Kod: Zaznacz cały
Pozostaje nam tylko zabezpieczyć kable: pomarańczowy ,pomarańczowo-czarny ze sterownika, gdyż one do niczego nie służą.
Można wykorzystać kable różowy jako wolny kanał np. do otwierania wlewu paliwa z pilota.
Jeśli to by się sprawdziło w moim wypadku, to wtedy jestem pewny że te 3 kable zostaję luźne do niczego nie podpięte.
Czyli zostaje kwestia 2 niebieskich...
Kierunki ?
1 niebieski do czarno-biały - "lewy kierunkowskaz";
drugi niebieski do czarno-zielony - "prawy kierunkowskaz" ?
Z tym, że niebieskie kable nie są różne czyli nie jest na nich czarny pasek tylko oba są całe niebieskie.
SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA POMOC !