Centralny zamek - otwiera ale nie zamyka.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez danielek994 » 7 lip 2012, o 14:31

Witam panowie, niestety w moim mk3 padł centralny..

Tzw, od kierowcy kluczykiem mogę otworzyć wszystkie drzwi, ale zamknąć już nie mogę..
Pompka w bagażniku chodzi tylko przy otwieraniu, przy zamykaniu nie.

Szczerze mówiąc prosiłbym o porady, ogarnięty w tych sprawach nie jestem ogarnięty, więc proszę o pomoc..

Co robić, co sprawdzić?
danielek994
Berbeć

Postprzez killah » 7 lip 2012, o 20:17

na początek schemat kostki przy pompce Obrazek

teraz teoria. W drzwiach są takie 3 pinowe styczniki.

W każdej kostce stycznika są kable :

biało czerwony - 12 v stałe
szary - zamknij
zielony - otwórz

stycznik podczas przekręcania zamka łączy ze sobą kable biało czerwony z zielonym lub szarym czyli podaje na nie +12 v przez co sygnał idzie do pompki a ta zaczyna pompować albo odsysać powietrze. Tyle w teorii.

Jeśli chodzi o drzwi kierowcy to układ przekazywania +12 na kabel zielony działa. Trzeba sprawdzić czemu +12 na szary nie jest podawane. Przyczyną pewnie będzie przecięty kabel w gumie w drzwiach albo zaśniedziały po drodze. Trzeba rozebrać boczek i sprawdzić. Dobrze by było też przy samej kostce zewrzeć pin 1 z 7 i 1 z 10 dla sprawdzenia poprawności działania pompki

Jeśli chodzi o drzwi pasażera to nie działają ci zamykanie i otwieranie więc pewnie zaśniedział lub został przecięty kabel biało-czerwony. Mniej więcej w 1/3 długości drzwi kable rozdzielają się na stycznik oraz silnik zamka i tam kabel biało czerwony jest dzielony na 2 i lubi tam trafić połączenie. Radzę od razu zajrzeć tam po uprzdnim upewnieniu się że w gumie w drzwiach nie jest przecięty. Akurat taką sytuacją miałem sam. Nie działał centralny w tych drzwiach.

Nie wiem czy styczniki w drzwiach są awaryjne i wymienne. Niech ktoś się wypowie.
killah

Postprzez danielek994 » 8 lip 2012, o 03:30

Dzięki wielkie za post, :zdrowko:

killah napisał(a):
Jeśli chodzi o drzwi pasażera to nie działają ci zamykanie i otwieranie

Otwieranie działa właśnie jak pisałem :)

To można nawet byłoby podłączyć + do kabla szarego w pompce, a jeżeli będzie śmigać, szukać gdzie przerwany kabel jest, tak?

Sprawdzę na pewno to co pisałeś, edytuję post.
danielek994
Berbeć

Postprzez killah » 8 lip 2012, o 12:20

danielek994 napisał(a):Dzięki wielkie za post, :zdrowko:

killah napisał(a):
Jeśli chodzi o drzwi pasażera to nie działają ci zamykanie i otwieranie

Otwieranie działa właśnie jak pisałem :)

To można nawet byłoby podłączyć + do kabla szarego w pompce, a jeżeli będzie śmigać, szukać gdzie przerwany kabel jest, tak?

Sprawdzę na pewno to co pisałeś, edytuję post.

napisałeś że od kierowcy możesz otwierać :)

tak. napisałem że możesz na chwilę zapodać + na szary w kostce pompki. Bierzesz kabelek, wsadzasz z tyłu kostki w pin nr 1 a drugą końcówką na chwilę dotykasz do pinu kabla szarego albo zielonego.

i tak jak mówisz. trzeba szukać przerwanych kabli. Nie wiem tylko jak wygląda sytuacja ze stycznikami w zamkach. czy to się psuje i czy jest wymienne.
killah

Postprzez danielek994 » 8 lip 2012, o 13:43

Wada znaleziona, pompa zalana, zwarcie.. pompa do wymiany.. :-x

Dziękuję odpowiedzi, temat do zamknięcia. :cisza:
danielek994
Berbeć

Postprzez killah » 8 lip 2012, o 16:02

danielek994 napisał(a):Wada znaleziona, pompa zalana, zwarcie.. pompa do wymiany.. :-x

Dziękuję odpowiedzi, temat do zamknięcia. :cisza:

cieszę się że mogłem trochę naprowadzić.

jednakże pompa sama się nie zalewa. trzeba przyjrzeć się tylnej lampie. tam na pewno jest przeciek.
killah

- - -

Powrót do Elektryka