Centralny zamek

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Centralny zamek

Postprzez bazner » 26 gru 2012, o 05:34

Witam wszystkich, jest to moj pierwszy post na forum wiec nie wiem czy napisalem go w odpowiednim dziale...

Swojego pierwszego golfa dostalem na gwiazdke, i wszystko jest z nim ok, chodzi jak marzenie tylko zastanawia mnie fakt dla czego niema on centralnego zamka skoro przegladajac forum wszystkie 3'ki go maja..

Poprzedni wlasciciel podobno mial tylko 1 klucz, ktory ja dostalem wiec odrazu dorobilem drugi lecz jest to zwykly klucz bez przyciskow do otwierania centralnego, ktory w dodatku na czarnej "czesci" klucza ma logo od seata...

Czy jest jakas mozliwosc zeby dorobic taki klucz aby dzialal zamek centralny czy trzeba wszystko wymieniac? Co moge w tej sytuacji zrobic?

Z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam
bazner
Berbeć

Centralny zamek

Postprzez maximus_spi » 26 gru 2012, o 08:37

:-D kolego a gdzie ty to wyczytałes ze wszystkie trojki maja centralny zamek??? :-D jest to częsc wyposazenia,fabrycznie montowane tylko w niektórych egzemplarzach,większosc tą cześc wyposażenia montuje samemu.
maximus_spi
Gaduła

Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pietrasiak2 » 26 gru 2012, o 10:20

Po pierwsze to sprawdź w bagażniku czy masz tam kompresorek centralnego fabrycznie wychodziły pneumatyczne. Po drugie jeżeli dorobiony kluczyk otwiera Tobie zamek i możesz nim odpalić autko to jest on ok i nie masz immobilajzera . Po trzecie jeśli nie masz pompli a masz wiązkę i węże zawsze możesz kupić pompkę , lub nie bawić się w pneumatyka tylko kupić za ok 100 -150 elektryczny i założyć. Tak jak pisał przedmówca nie jest to standard lecz opcja :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez bazner » 26 gru 2012, o 21:12

Dziekuje bardzo za odpowiedzi, ale nie bardzo wiem gdzie w bagazniku moge znalesc ten kompresorek tj gdzie go szukac. Mysle ze powinien miec centralny zamek bo ma wszystkie elektryczne szyby, lusterka i podgrzewane siedzenia a to jest rzadziej spotykane niz centralny zamek a przyznam ze otwieranie auta kluczykiem jest troche uciazliwe :D
bazner
Berbeć

Postprzez pablomed » 26 gru 2012, o 23:16

bazner, koło prawej tylnej lamy w bagażniku ma być pudełko styropianowe, a w nim pompka z dochodzącą wiązką z wieloma kablami oraz wężykiem do kompresora który jest rozdzielony na wszystkie drzwi klapę i klapkę wlewu.
Oryginalny centralny zamek jest uruchamiany wyłącznie przez przekręcenie kluczyka w drzwiach lub wciskanie guzika w drzwiach, nie było zdalnego sterowania więc nic nie znaczy brak przycisków na kluczyku. Wszystkie urządzenia sterujące zdalnie sa dokładane - tanie - i opisy montażu sa na forum, tylko najpierw dowiedz się czy masz ten central lub jakieś resztki po nim. Jesli niema pompki szukaj czy sa wężyki, wchodzą razem z kablami do drzwi w gumie - osłonie wiązki.
pablomed
Members

Postprzez bazner » 28 gru 2012, o 05:36

Ok dzieki za odpowiedz, teraz jest juz pozno ale jutro to sprwadze. mam jeszcze taki problem ze w srodku nad glosnikami obok bocznych lusterek w samochodzie znajduja sie tak jakby czujniki alarmu, ale niemam pojecia jak to wlaczyc i czy w ogole dziala.. gdzie moge troche wiecej poczytac o tym co bylo fabrycznie wrzucane do tych samochodow bo nie bardzo sie znam a to moj pierwszy golf
bazner
Berbeć

Postprzez maximus_spi » 28 gru 2012, o 14:02

bazner jesli to czujniki alarmu a z twojej wypowiedzi to raczej pewne tak wiec cos tam jeszcze masz,moze to pozastalosci a moze poprostu kumus kiedys cos sie popsulo i nadzwyczajnie odlaczyl to calkiem bo nie chcial sie bawic w naprawe,borykam sie obecnie z tym samym tez poprzedniemu wlascicielowi nie chcialo sie bazgrac w elektryke i odlaczyl wszystkie opcje centralnego zamka z alarmem a jest to full opcja(klapa,wlew paliwa,otwieranie i domykanie szyb z kluczyka) jesli jestes laikiem pd wzgledem elektroniki tak jak ja :-) to podjedz najlepiej do jakiegos warsztatu i niech szpec zerknie fachowym okiem co tam jeszcze pozostalo.
maximus_spi
Gaduła

Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez bazner » 28 gru 2012, o 20:06

ok dzieki za odpowiedz,

tak jestem laikiem w tym temacie wiec najlepiej jak gdzies pojade a tez jest to full opcja ze szyby sie same zamykaja etc

pozdrawiam
bazner
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka