CENTRALNY ZAMEK , WŁAMANIE,

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez adams33 » 16 sie 2012, o 22:48

Witam ostatnio miałem włamanie do auta. Wyrwali mi dwie wkładki na kluczyk. W przednich drzwiach i połamali zatrzaski trzymające wkładki. Teraz mogę zamknąć auto zwykłym śrubokrętem :))

Moje pytanie brzmi czy posiada ktoś zdjęcie zamka centralnego. Z tymi wichajstrami trzymającymi wkładki bo za cholere nie wiem czego wogule mam szukać :) Czy to dokupię czy muszę szukać całych centralek.

Też coś się pojeb... z alarmem czesto wyje i muszę wyskakiwać z auta i srubokrętem przekęcać zamek. Bo pilot mam prawdopodobnie nie oryginalny i nie łapie alarmu. Dodam że domykanie czterech szyb + szyberdachu mam w zamku.
adams33
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 17 sie 2012, o 07:46

http://www.google.pl/imgres?q=klamka+go ... 1,s:0,i:73
Ta część co trzyma samą wkładkę to wiosełko link poniżej
http://www.google.pl/imgres?q=klamka+go ... 7,s:0,i:91
kup wkładki sprężynki , wiosełka powinieneś naprawić , chyba , że masz uszkodzoną tuleję zamka ,wtedy całą klamkę musisz dokupić :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez adams33 » 17 sie 2012, o 08:35

o dzięki wielkie czegoś takiego właśnie szukałem :))) Więc raczej muszę całą klamkę kupić :) i wiosełka:)

A co do alarmu. Teraz dość często alarm uzbraja się w momencie wyłączenia silnika kluczykiem bez jego wyjmowania. Dodam że jest to ALARM FABRYCZNY tylko dołączony moduł pilota ( z tego co się dowiedziałem)
adams33
Czytacz

Postprzez pablomed » 17 sie 2012, o 10:55

adams33, opisz dokładniej, bo raz piszesz że wyje drugi raz że się uzbraja a to nie to samo. Wycie oznacza alarmowanie, a uzbrajanie przejście w stan czuwania. I w jaki sposób śrubokrętem wyłączasz wyjący alarm - zamykasz zamek, wyłączasz syrenę?
pablomed
Members

Postprzez adams33 » 17 sie 2012, o 11:58

pablomed napisał(a):adams33, opisz dokładniej, bo raz piszesz że wyje drugi raz że się uzbraja a to nie to samo. Wycie oznacza alarmowanie, a uzbrajanie przejście w stan czuwania. I w jaki sposób śrubokrętem wyłączasz wyjący alarm - zamykasz zamek, wyłączasz syrenę?

Dokładnie wyłączam syrenę srubokrętem przekręcając zamek. Tak jak by kluczem tylko ze śrubokrętem:))

A chodzi o to że gdy wyłączam silnik. Uzbraja się ALARM i gdy już wyjmę kluczyk ze stacyjki zaczyna wyć klaksonami. I wtedy muszę wyjść z samochodu i przekręcić zamek czyli go zamknąć i otworzyć.
Jest to uciążliwe i bardzo denerwujące gdyż robi się to co drugie zgaszenie samochodu. Wczoraj w nocy o 2 podjechałem pod osiedle znajomego zaczą wyć samochód zanim wyłączyłem syrenę w połowie 7 piętrowego bloku :)) paliło się już światło xDD Wiec ja myk i już mnie tam nie ma ;D

Podjadę zaraz do elektryka niech coś z tym zrobi albo niech wywali wogule fabryczny alarm. Bo z tego co się doczytałem to jest to możliwe poprzez odłączenie moduły i zmostkowaniu kilku przewodów. Jestem w tych sprawach ciemny więc wolę sam nie majsterkować.

Kpl. Klamki z wkładkami i widełkami zamówiłem dzisiaj będą na popołudnie. Cena 35 zł szt. Jak by ktoś szukał cen:)

Dam znać co i jak jak wrócę od elektryka ale mam nadzieje że wszystko naprawi:)
adams33
Czytacz

Postprzez pablomed » 17 sie 2012, o 22:34

słusznie postąpiłeś bo z tego opisu to raczej nie wyglądało na jakąś oczywistą usterkę i trzeba będzie szukać co się skichało, sam zamek, alarm fabryczny czy dodatkowy sterownik do pilota
pablomed
Members

Postprzez adams33 » 18 sie 2012, o 19:32

Alarm Fabryczny Centralny Fabryczny + jakiś myk dołożony do centralnego żeby był pilot.

Ale byłem wczoraj u elektryka i niestety podczas włamania uszkodziły się dwa przewody co szły do zamka centralnego spowodowało to zwarcie i przypalenie płytki alarmu fabrycznego. Niestety nie obeszło się bez jego usunięcia. Elektryk wyją jakiś moduł i pomostkował jakieś 5 przewodów. I wszystko śmiga idealnie.

Obrazek

Temat do zamknięcia dziękuję za informacje i chęci pomocy :)

Elektryk zapłaciłem 50 zł czas pracy 15 minut :)
adams33
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka