Choinka na Liczniku

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Choinka na Liczniku

Postprzez dzejo » 8 mar 2014, o 23:21

Witam.
Odkurzałem dzisiaj auto i pojawił się problem.
Gdy przekręcam kluczyk do zapłonu kontrolka świec, oleju i ładowania mrygaja tzn robi się choinka tak jakby masy nie było. Gdy odpalę auto i wkręca go ponad 3 tys obrotów to wskazówka obrotów spada do zera wszystko gaśnie i bardzo szybko miga kontrolka świec i pika tak jakby licznik włączał się od zera. Kasuje się wtedy godzina i kilometry na liczniku. I jeszcze wskaźnik paliwa przed tym jak się popsuło było pól baku a teraz pokazuje mi ze jest 3/4 przy odpalonym aucie a jak mam przekręcony kluczyk to jest polowa tylko co ma być.

Wie ktos co może sie stało.?? Przy odkurzaniu możne zruszyłem jakieś kable przy bezpiecznikach ale ruszałem je i nic. Wyjmowałem wszystkie bezpieczniki ale to tez nic nie dało. Łączyłem klemy + i - razem ale to tez na nic.
dzejo
Berbeć

Choinka na Liczniku

Postprzez pietrasiak2 » 9 mar 2014, o 08:26

A nie masz jakiegoś zabezpieczenia to takie 1 pytanie?
Drugie reset licznika wygląda na zanik prądu na 16 bezpieczniku sprawdź jego połączenie (wpinki).
Trzecie mogłeś zrobić jakieś zwarcie i kostka stacyjki padła , często tak się dzieje :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez dzejo » 9 mar 2014, o 11:45

Hmm zabezpieczenia nie ma.
Możliwe ze zrobiłem zwarcie. Trzeba dostać się do stacyjki i zbadać kostkę która wpięta jest do stacyjki?

@UP
Kostka stacyjki jest w porządku.

Teraz jak odłączę kostkę z alternatora i nie ma ładowania to obrotomierz nie chodzi i jak wkręcam auto na maksymalne obroty to licznik już się nie kasuje. Tylko że obrotomierz nie chodzi.

Wydaje mi się że jak obrotomierz wejdzie w obroty 2.9 -3 tys to robi się jakieś zwarcie czy coś. Może jakieś pomysły? Licznik do wymiany?
dzejo
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka