częsciowy brak podświetlenia we wnetrzu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez ci-nek » 20 cze 2011, o 21:05

Podłaczałem dzisiaj zmienione podświetlenie włacznika ogrzewania, i troche przy nim gmerałem bo chciałem wpiąć szeregowo jeszcze jeden rezystor i poadło mi całe podświetlenei zegarów, nawiewu i pokręteł od swiateł. Reszta działa, bezpieczniki OK. Ma ktos pomysł?!
ci-nek
Gaduła

Postprzez ..:VoyteQ:.. » 20 cze 2011, o 21:12

zrobiłeś zwarcie, poszły lampki... w zegarach prawdopodobnie masz żarówki, więc wymiana jest prosta. Od pokręteł też łatwo wymienić żarówkę. Jak chodzi o włącznik świateł to grubsza sprawa, najłatwiej chyba wymienić ori żarówkę na diodę.
"Dwa kieliszki wystarczą. Najpierw jeden, potem kilkanaście drugich" - J.Tuwim
Moje auto -
moj-golf/91-blekintny-gl-wojtek-t33310.html
..:VoyteQ:..
Czytacz

Rocznik: 1996
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Postprzez ci-nek » 20 cze 2011, o 21:17

rozebrałem włacznik, poszła siceżka cała :/

[ Dodano: 2011-06-21, 09:53 ]
temat ZAMKNIĘTY :cisza: robiąc zwarcie oswietlenia włącznika podgrzewania szyby, spaliła się ścieżka we włączniku (tym po lewej stronie kierownicy). włącznik rozebrałem i przepaloną scieżkę zastąpiłem dolutowanym przewodem robiąc mostek. wszystko na powrót działa. oczywiście docelowo najlepiej by było włącznik wymienić, ze względu na inną rezystancje "mostka" wzgledem spalonej ścieżki, co przy ew kolejnym zwarciu moze spowodować większe szkody :suchy:
ci-nek
Gaduła

- - -

Powrót do Elektryka