Czujnik Oleju

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Czujnik Oleju

Postprzez Nawladany » 1 mar 2011, o 12:26

Witam!

Chciałem wymienić czujnik oleju dziś i co się okazało..wsadziłem pierwszy nowy nie działa...( w sensie po przekreceniu na zaplon nie pojawia sie kontrolka oleju), wsadziłem drugi nowy - to samo sie dzieje i tak rowniez sie stalo z trzecim :-o po wsadzeniu starego czujnika wszystko dziala "poprawnie" :shock: Czy ktoś może jakąś podpowiedź podsunąć? :-D
Nawladany
Czytacz

Czujnik Oleju

Re: Czujnik Oleju

Postprzez K@mil » 1 mar 2011, o 12:47

Nawladany napisał(a):Witam!

Chciałem wymienić czujnik oleju dziś i co się okazało..wsadziłem pierwszy nowy nie działa...( w sensie po przekreceniu na zaplon nie pojawia sie kontrolka oleju), wsadziłem drugi nowy - to samo sie dzieje i tak rowniez sie stalo z trzecim :-o po wsadzeniu starego czujnika wszystko dziala "poprawnie" :shock: Czy ktoś może jakąś podpowiedź podsunąć? :-D

Kupiony raczej zamiennik ? Najwazniejsza rzecz taki sam kolor jak starego ?
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Nawladany » 1 mar 2011, o 12:52

Tak, tak taki sam kolor i sprawdzałem z dwóch różnych firm ;) Zamienniki to są ale dodam że ten stary również jest zamiennikiem wg. sprzedającego
Nawladany
Czytacz

Postprzez pablomed » 1 mar 2011, o 16:04

Nawladany, zdaje mi się że dajesz nie taki czujnik oleju jak trzeba, sa dwa, jeden zwierny drugi rozwierny (jeden ma rozłączone styki na zgaszonym silniku a zwarte na włączonym, drugi na odwrót), nie piszesz który zmieniasz ale pewnie dajesz niewłaściwy. Kolorami zamienników się nie sugeruj tylko numerami z katalogu.
pablomed
Members

Postprzez Nawladany » 2 mar 2011, o 00:18

Wymieniam ten co jest wkręcony od góry, tuż pod pokrywą zaworów..jeżeli się nie mylę to jest od niskiego ciśnienia i na wyłączonym silniku jest rozwarty a po włączeniu zapłonu zwiera się tak?
Nawladany
Czytacz

Postprzez pablomed » 5 mar 2011, o 15:22

obawiam się że odwrotnie, ale gdzie u ciebie drugi czujnik? Nie oba sa z tyłu pod pokrywą?
pablomed
Members

Postprzez Nawladany » 6 mar 2011, o 10:20

no właśnie, jeżeli chodzi o zasadę działania to już sam doszedłem do tego :-D za drugim czujnikiem się szczerzę mówiąc nie rozglądałem gdzię się znajduje bo głównie chodziło mi o czujnik niskiego ciśnienia :-D

Wymieniłem dziada na taki sam wg nr. starego czujnika i tutaj przy bardziej dokładnej analizie, oraz po kilku telefonach do serwisu co by mi podali nr katalogowy oryginała ukazała się mi brutalna prawda o tym iż mam zły zamontowany od "nowości" czujnik. Po wsadzeniu poprawnego niby czujnika kontrolka oleju cały czas świeci...po weekendzie udam sie na sprawdzenie ciśnienia w silniku, mam nadzieje że w serwisie podali mi zły numer :-D
Nawladany
Czytacz

Postprzez pablomed » 7 mar 2011, o 23:58

w każdym razie niskociśnieniowy jest zwarty w spoczynku, jest jeszcze możliwość zamiany kabli na nich poza złymi czujnikami
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka