Moderator: Moderator
Cewke podmieniałem i problem nadal występuje,koszt nowego aparatu to ok.700-800plnpablomed napisał(a):tak czujnik halla jest w aparacie zapłonowym ( czujnika wału nie masz w tym silniku). Jesli jest winien powinna usterka wyjść na kompie, sprawdzasz na odpalonymn silniku. Może być winna cewka - jej uszkodzenie nie wyjdzie, trzeba na próbę podmienić po prostu pozyczyć od kogoś na przykład.
Jasne,rozumiem-też nie mam zamiaru wykładać takich pieniędzy,jest sprawa tego typu,że w sklepie mają coś w rodzaju zestawu naprawczego,tzn czujnik,oring i jeszcze pare części (ok.3/4 całego aparatu) i teraz mam pytanie-czy wymieniać sam czujnik,czy kupić ten zestaw za ok.200 zł,czy kupić używany aparat z czujnikiem za ok.100-150 zł???adams napisał(a):Zamiennik (podróba niewiadomej jakości) samego czujnika Hallla to koszt 50 zl w sklepie motoryzacyjnym, nowy aparat zapłonowy np firmy Vika od SKODY (bo takowy kupowałem znajomemu do Golfa 3) to koszt 120 zl. Albo 100 ? Nieee... 120 chyba płaciłem I teraz tak, u siebie wymieniłem sam czujnik (niepotrzebnie ale to akurat nie jest związane z tematem) i jak na razie ponad pół roku podróbka się spisuje dobrze. Z aparatu ze skody został wyciągnięty tylko czujnik Halla i przełożona kopułka i z tego co mi wiadomo tez się spisuje jak na razie dobrze. Inwestycja 700-800 zl w 75 konne ABU to raczej słaby pomysł moim zdaniem.
piter1512 napisał(a):czy kupić używany aparat z czujnikiem za ok.100-150 zł???
piter1512 napisał(a):czy wymieniać sam czujnik,czy kupić ten zestaw za ok.200 zł
A czy ma ktoś fotki jak się do tego zabrać krok po kroku???pablomed napisał(a):Tak ale jest więcej możliwości: lewe powietrze z dziurowej podstawy wtrysku, uszkodzony TPS. Zacznij może od wykonania resetu sterownika silnika - szczegóły na forum
Chodziło mi o czyszczenie krokowcapablomed napisał(a):reset - odpięcie klem szczegóły na forum,
dziura podstawy - zmiana obrotów przy ruszaniu wtryskiem lub po pryśnięciu po podstawie dowolnym palnym dezodorantem czy plakiem
reszta - diagnoza VAG
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości