czujnik temp, impulsator przejście do licznika

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez meerkat » 9 mar 2013, o 18:17

Panowie mam następujący problem w aucie swoim i brata.
U mnie notorycznie licznik zaniża temp. Termostat (nowy sprawdzony przez gotowanie) otwiera się jak licznik pokazuje 72 stopnie a wentyl od chłodnicy jak pokazuje 80. Mierzyłem czujnik i wyszło na pinach 1-3 232 2-4 130 ohm. przy włączonym wentylu chłodnicy.

U brata znowu wylał się płyn ze zbiornika wyrównawczego i od tego czasu prędkościomierz raz działa raz nie.

Pytanie czy kabel sygnałowy z impulsatora i czujnika temp ma bezpośrednie połączenie z wtyczkąod licznika czy podrodze znajduje się jakiś komputer albo inny układ. Jeżeli jest bezpośredno podłączone to gdzie znajdują się jakieś magistrale do których te linie są powpinane to soie to wszystko pomierze.
meerkat
Czytacz

Postprzez Zico63 » 9 mar 2013, o 20:14

W zasadzie idzie bezpośrednio - jeśli chodzi o schemat ideowy. Technicznie jednak po drodze ma skrzynkę bezpieczników: to wtyki do niej łączą wiązkę licznika z wiązką silnika; nie powinno to mieć jednak wpływu na wyniki, bo albo łączy albo nie.
Zico63
Members

Postprzez meerkat » 10 mar 2013, o 10:31

Dzięki obejrze to jutro, jak znajde rozwiązanie to napisze :)

[ Dodano: 2013-03-12, 11:02 ]
No to jeden problem rozwiązany.
Przyczyną niedziałania prędkościomierza było źle podłączone Radio. kabel biało niebieski od jednej z wtyczek z instalacji auta było podpięty do niebieskiego z wtyczki z radia i jak tylko radio było włączane to predkościomierz padał :)

dzisiaj walka ze wskazówka temp.
meerkat
Czytacz

Postprzez Adii4x4 » 11 kwi 2013, o 22:19

Haha... :)
Miałem ten sam problem właśnie dzisiaj :)
Stwierdziłem dziś rano zobaczę co jest nie tak z radiem ze jak gaszę golfa z kluczyka i po jakimś czasie odpalę i włą. radio i to mi nie pamięta stacji czyli kasuje mi całą pamięć radia. Zaczełęm grzebać i wygrzebałem odłączyłem jeden kabelek i podłączyłem w inne gniazdo. I pamieta stacje ale tylko na jakiś czas :D ale od tego momentu przestał działać mi prędkościomierz hehe... przełożyłem kabelki i działa :)
I teraz pytanie co ma wspólnego radio z prędkościomierzem ??? Czy to jest gdzieś błąd w elektryce :/
No i pomocy z radiem bo mi dalej resetuje całą pamięć ;/
Adii4x4
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka