Witam. Mam problemo-prośbę
Najpierw problem:
Jak temat wskazuje jest spowodowany temperaturą. Dokładnie jej wskazywaniem i "działaniem". Mianowicie autko gdy jest rozgrzane wskazuje +/- 80 stopni. Dokładnie nie dochodzi do nich bo wcześniej włącza się wentylator na drugim biegu.
Wentylator mam nowy, czujnik od wentylatora na chłodnicy też nowy i markowy za 40zł. Dziwne że dmuchawa i to na 2 biegu włącza się już przy 79 stopniach jak oznaczenia na czujniku są:
90 80
97 87
Dodam, że to ten z niebieską obwódką do silnika ABU z klimą.
Wiem że normalna praca silnika to 90 stopni więc to mnie trochę boli że przy 80 już go chłodzi. Na pewno termostat sprawny bo się otwiera i puszcza ciepło przy wskazaniu koło 79 (zaraz po tym włącza się wentylator).
Denerwuje mnie to bo szczególnie w upalne dni dmuchawa (wiatrak chłodnicy) chodzi mi cały czas nawet przy jeździe w trasie.
A teraz prośba:
Czytałem że to może być wina czujnika temp. płynu chłodzącego. Jest od odpowiedzialny za wskazanie temp na kokpicie (z tym mam problem), za odpowiednie włączanie się termostatu i dmuchawy (być może z tym też jest problem bo robią to za wcześnie wbrew oznaczeniom). Dodatkowo obroty na zimnym silniku jak i na rozgrzanym w granicy 1200 - niby też wina tego czujnika.
Dlatego chcę go wymienić bo koszt 50zł to nie kosmos.
Teraz jaki więc czujnik kupić aby pasował do mojego golfika? Silnik ABU 1,6 z klimą.
Proszę o jakieś dokładniejsze oznaczenia albo o kolor tego paska, bo koleś mi wciskał z niebieskim paskiem a czytałem że do mojego silnika idzie z żółtym, więc nie wiem jaki wziąć.
Dobrą radą też nie pogardzę na temat producenta ma być oryginalny (nie jakiś zamiennik który po tygodniu się zepsuje) do maks 60-70 zł
PS.: Przepraszam jeśli nie ten dział.
Pozdro!