czujnik temperatury przy wentylatorze

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez killah » 26 kwi 2011, o 11:15

elo

utwierdźcie mnie w przekonaniu że ten czujnik miał jakiś problem do mnie i to on pokazał złą temperaturę.

-zaparkowałem po przejechaniu z 20 km / 90 stopni / wszystko ok

-po 5 min wracam do auta i sobie dalej jadę. Nagle się zczaiłem że 110 mam na liczniku. Gaszę auto. Nic nie cieknie od dołu, wentylator nie chodzi. Odpalam auto i znów 90 stopni

-Dojeżdżam do pracy. Trzymam auto na obrotach do czasu złapania 94 stopni. Załączył się wentylator.

Dobrze myślę że to ten czujnik? Szykuje się pewnie wymiana jak już takiego zonka mi zrobił?

W pracy mi mówili że może termostat się zatkał na chwilę albo nie zdążyła woda się ostudzić po ponownym odpaleniu jednak nie wierzę w to. Jakie pomysły?
killah

Postprzez Zico63 » 26 kwi 2011, o 17:07

*)"Czujnik" wkręcony w chłodnicy a właściwie włącznik termiczny NIE pokazuje temperatury a włącza silniczek wiatraka.
*) Temperaturę "ocenia" czujnik 4-pinowy w króćcu wody przy głowicy silnika i NIE ma on związku z włączaniem lub nie wiatraka.
*) Przyczyny: mógł zawiesić się termostat; mógł zawiesić się włącznik termiczny; mógł źle pokazać wskaźnik a to z kolei wina albo czujnika albo wskaźnika w zegarach.
Zico63
Members

Postprzez killah » 26 kwi 2011, o 17:30

sytuacja się powtórzyła

ten sam schemat. parkuję jak auto rozgrzane. odpalam po chwili i cofam z 30 metrów i potem jadę dalej. temperatura 100 na liczniku i spadła jak już jechałem do normalnej.

Ma ktoś pomysł czemu tak się dzieje?
killah

Postprzez saladrus » 26 kwi 2011, o 17:35

może termostat się wiesza . Sprawdź też poziom płynu (na zimnym silniku)
saladrus
Members

Postprzez killah » 26 kwi 2011, o 19:38

saladrus napisał(a):może termostat się wiesza . Sprawdź też poziom płynu (na zimnym silniku)

no jest mały ubytek 2-3 cm i nigdy nie chce mi się uzupełnić. Ale czy to może powodować ten problem?
killah

Postprzez prezesik » 26 kwi 2011, o 20:06

killah napisał(a):no jest mały ubytek 2-3 cm i nigdy nie chce mi się uzupełnić. Ale czy to może powodować ten problem?
mniej płynu, silnik zacznie się przegrzewać.
Kurde, może czujnik temp. w króćcu jest OK, a faktycznie zawiesza się termostat.
Dolej płynu i sprawdź jak będzie się zachowywał wskaźnik.
Sorki, sms-em niewiele mogłem pomóc.
prezesik
Members

Postprzez michaal » 26 kwi 2011, o 20:19

A może zła masa jest gdzieś i to powoduje. Tu jest przykład jeszcze z poloneza tam jak zła masa była na silniku to powodowało to zmiany temperatury na wskaźniku. Może tu masz podobnie.
michaal
Badacz tematu

Postprzez killah » 26 kwi 2011, o 20:30

najlepiej będzie jak jeszcze raz sprawdzę jak mi się tak zrobi czy wentylator chodzi jak jest te 100 stopni. bo powinien chodzić.

Tylko czemu miałby się zawieszać termostat jak stoi auto 2 min po rozgrzaniu do 90 stopni. Przecież on i tak jest otwarty. Więc jak ruszałem to nadal był otwarty.

//

sugestia

ktoś mi powiedział że sinik po takiej pracy po wyłączeniu się nagrzewa jeszcze przez chwilę i przez to może temperatura rosnąć po odpaleniu. Pytanie czemu wiatrak nie włącza się przy wyłączonym aucie.

//

panowie dzisiaj auto trzymałem tak do 97 stopni i wiatrak się nie włączył. Chyba coś nie tak z tym rezystorem w chłodnicy.
killah

Postprzez WNAGliwice » 27 kwi 2011, o 17:38

ja tez tak miałem pewien czas Killah tylko ze mi przy 110*C wywalilo wode ze zbiornika wyrownawnczego ;] pozniej przez pewien czas mi wentylator nie chodzil dolalem wody odpalilem silnik zassalo zgasilem i dolalem jeszcze troche i tak zostawilem na noc i na drugi dzien wszystko było wporzadku;]
Mój Golf

'..Muza daje umcy umcy po kątach
Bass na tyle z przodu sopran..'
WNAGliwice
Czytacz

Postprzez killah » 27 kwi 2011, o 17:40

dodam jeszcze że wentylator sprawny bo jak włączam klimatyzację to się kręci. Tak więc też będę się tym ratować i odpalać klimę w korkach.

Jednak muszę to zrobić jak najszybciej. Gdzie jest ten czujnik?
killah

Postprzez WNAGliwice » 27 kwi 2011, o 18:37

Ja chyba mam gdzieś ten czujnik jak bedziesz go potrzebował to Ci podeśle
Mój Golf

'..Muza daje umcy umcy po kątach
Bass na tyle z przodu sopran..'
WNAGliwice
Czytacz

Postprzez killah » 27 kwi 2011, o 20:51

elo

to chyba na pewno ten czujnik. Zrobiłem mostek w kostce i wiatrak działa na 1szym i na 2gim biegu.
killah

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka