Dym z kierownicy i brak kontrolek + jeszcze inne

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez marcinss00 » 5 maja 2014, o 18:23

Witam,

niestety mam kolejny problem z moim golfem, a raczej są one trzy. Dwie usterki dotyczą elektryki a jedna... Sam nie wiem czego. Mam nadzieje, że jakoś pomożecie:)

1. Jakieś daw tygodnie temu podczas ruszania, a dokładniej kiedy wsadziłem kluczyk do stacyjki, zza kierownicy zaczął lecieć dym. Z wyglądu podobny do dymu papierosowego, ale raczej bezwonny. Co to może być? Stacyjka? Manetki wycieraczek/kierunków? Jak takie coś uleczyć?

2. Z miesiąc dwa wcześniej, jadąc sobie prostą drogą włączyłem podgrzewanie foteli, było jakieś spięcie czy coś zaczęło się palić, więc wyłączyłem. Z tydzień/dwa później zauważyłem, że nie mam podświetlenia na tablicy rozdzielczej, tzn. Mam przy zegarze i temperaturze nawiewu, reszta jest czarna. Światła działają itp. Bezpieczniki sprawdzane (numer 21) i teoretycznie wszystko jest ok, ale dlaczego to nie działa?

I w końcu pytanie numer 3. Trochę z innej beczki. Ostatnio podczas jazdy zauważyłem, że przy mocniejszym dodawaniu gazu coś w silniku zaczyna robić takie "tryryryryyyyt" (proszę się nie śmiać:)) Nie ma różnicy czy na postoju, czy w trasie. Oprócz tego nic się nie dzieje, nie przerywa ani nic. Niestety staje się to coraz głośniejsze. Dodatkowo zauważyłem, że po podniesieniu maski coś syczy z zaznaczonego na zdjęciu obszaru. Ww dźwięk też pochodzi z tych okolic. Mi osobiście przypomina dźwięk jak np. dziecko wsadzi sobie w rowerku między szprychy papierek (wiem, że to głupie porównanie ale tak mniej więcej to brzmi)

Obrazek

Mam nadzieje, że pomożecie i dacie jakiś trop co to może być.
Pozdrawiam!
marcinss00
Berbeć

Postprzez mkkay » 5 maja 2014, o 18:36

to pierwsze to zdejmij kierownice i pająki i przeczyść styki, blaszki
tak sie dzieje jak sie tam nazbiera kurzu, zrobi sie zwarcie i ten syf się potrafi zadymić

a z tym trrrrrrytyryty to mi się kojarzy z jakimś rozlatującym się paskiem- alternator wspomaganie albo najgorsze z paskiem od rozrządu, nie musi to byś akurat to ale lepiej sprawdzić
reszty niestety nie wiem i nic mi do głowy nie przychodzi.
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html

Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
mkkay
Members

Postprzez fuqet1 » 5 maja 2014, o 18:44

marcinss00 napisał(a):2. Z miesiąc dwa wcześniej, jadąc sobie prostą drogą włączyłem podgrzewanie foteli, było jakieś spięcie czy coś zaczęło się palić, więc wyłączyłem. Z tydzień/dwa później zauważyłem, że nie mam podświetlenia na tablicy rozdzielczej, tzn. Mam przy zegarze i temperaturze nawiewu, reszta jest czarna. Światła działają itp. Bezpieczniki sprawdzane (numer 21) i teoretycznie wszystko jest ok, ale dlaczego to nie działa?

Wygląda na to że żarówki się przepaliły. Zdemontuj zegary i włóż nowe żarówki
marcinss00 napisał(a):I w końcu pytanie numer 3. Trochę z innej beczki. Ostatnio podczas jazdy zauważyłem, że przy mocniejszym dodawaniu gazu coś w silniku zaczyna robić takie "tryryryryyyyt" (proszę się nie śmiać:)) Nie ma różnicy czy na postoju, czy w trasie. Oprócz tego nic się nie dzieje, nie przerywa ani nic. Niestety staje się to coraz głośniejsze. Dodatkowo zauważyłem, że po podniesieniu maski coś syczy z zaznaczonego na zdjęciu obszaru. Ww dźwięk też pochodzi z tych okolic. Mi osobiście przypomina dźwięk jak np. dziecko wsadzi sobie w rowerku między szprychy papierek (wiem, że to głupie porównanie ale tak mniej więcej to brzmi)

Coś syczy - sprawdź szczelność przewodów gazowych bo widzę na zaznaczonym obrazku węże LPG i parownik.

Coś trykocze - spróbuj zlokalizować słuchem skąd mniej więcej dobiega ten odgłos ( może któraś opaska sie poluzowała i brzęczy od drgań silnika)
fuqet1
Badacz tematu

Rocznik: 94
Silnik: 1400 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Elektryka