Dzienne w miejsce halogenów

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez wald » 31 paź 2011, o 00:43

Witam

Chciałbym tanim kosztem wrzucić w miejsce halogenów jakieś dzienne - kwadratowe etc tak by łatwo można je było wpakować i by miały te literki RL by się nikt nie dowalił
wald
Czytacz

Postprzez Zico63 » 31 paź 2011, o 01:12

elektryka/swiatla-do-jazdy-dziennej-t27943.html
Może takie coś? Tylko, że to tanim nie jest :-/
Zico63
Members

Postprzez wald » 31 paź 2011, o 01:26

tanie nie jest i ciężko dostępne z tego co wiem... ale zwykły kwadrat też da radę pod zderzakiem upchnąć... tylko że na alle i googlach tylko ledy
wald
Czytacz

Postprzez prezesik » 31 paź 2011, o 09:02

wald napisał(a):ale zwykły kwadrat też da radę pod zderzakiem upchnąć...
kolego próbowałem, nawet miałem kiedyś założone, ale nie wygląda to najlepiej. Jak chcesz to mam te kwadratowe na żarówkę 21W nówki, które leżą już 5 lat w szafie.
Wg mnie to mógłbyś kupić jakieś lepsze LEDowe ( ostatnio bardzo modne ), tylko nie te tanie paski led co świecą jak postojowe, tylko normalne dzienne ( ok. 170zł za komplet ) i założyć je pod zderzakiem w miejscu kratek.
Możesz też porzeźbić i takie dzienne wpasować w blendy - wyciąć idealną dziurę i wkleić LEDy.
tanie nie jest i ciężko dostępne z tego co wiem...

no fakt... gdzieś w sklepach internetowych widziałem komplet z kierunkami ( całość Hella ) za 479zł. Mi się udało same halogeny dzienne kupić za 250zł.
prezesik
Members

Postprzez strzeliniasty » 31 paź 2011, o 09:50

witka

ja mam takie ledy zalozone i wlozone w kratki

<
6.jpg

podlaczone pod klakson w kostce nad chlodnica zapalaja sie wraz z zaplonem a gasna po wlaczeniu swiatel mijania

Kod: Zaznacz cały
http://www.youtube.com/watch?v=PZdvkqK4aWk

zamowilem wlaasnie folie ciemna do lamp bede je jakos probowal okleic zeby zbytnio nie rzucaly sie w oczy (folia przepustowosci swiatla 99%)
strzeliniasty
Members

Postprzez gello1 » 31 paź 2011, o 10:18

Ja mam takie jak na tej aukcji:

Od ponad roku,ale miały wadę były strasznie nieszczelne. Toteż rozebrałem je i przy okazji zrobiłem na czarno bo ten chrom strasznie raził w oczy jak z odpustu :roll: . Sprawdziłem jak z chłodzeniem diód czy poprawne no i całość skleiłem czarnym silikonem no i jest git.
gello1
Gaduła

Postprzez wald » 31 paź 2011, o 10:59

prezesik25, A te dzienne na 21W to są wielkości takiej że się zmieszczą w miejsce halogenu - ew da radę wrzeźbić ;) w długą blendę?

Trochę w temacie DRL ledowych już się naczytałem i najlepiej brać 4diodowe philipsy za ok 220, ew polować na 5diodowe bo lepsza jakość, a z całą tańszą resztą różne problemy ponoć się trafiają
wald
Czytacz

Postprzez prezesik » 31 paź 2011, o 11:03

wald napisał(a):prezesik25, A te dzienne na 21W to są wielkości takiej że się zmieszczą w miejsce halogenu - ew da radę wrzeźbić ;) w długą blendę?
one są ori dedykowane do MK3, także przykręcasz jak zwykły halogen, w między kierunek a halogen wkładasz blendę.
prezesik
Members

- - -

Powrót do Elektryka