DZIWNA RZECZ Z CENTRALNYM ZAMKIEM

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez vipawel » 28 mar 2011, o 21:58

Mam oryginalny centralny zamek pneumatyczny i za każdym razem gdy otwieram i zamykam auto wyraźnie słychać jak pompka pracuje. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że jak zamkne auto pompka pracuje odejde kawałem i ponownie słychać pompke (tak jakby jeszcze raz zamykała samochód bez mojego udziału). Po sprawdzeniu auto nadal jest zamknięte i normalnie mozna je otworzyć. Dodam, że nie mam sterownika więc zamykam auto kluczykiem. CZy to normalne?A jak nie to co może byc przyczyną? Z góry dzięki za odpowiedzi :-)
vipawel
Berbeć

Postprzez K@mil » 28 mar 2011, o 22:01

Tak to normalne w ukladzie na pompe... ponieważ pompka po zamknieciu auta musi wypuścić reszte powietrza która została :) dlatego ją słychać jeszcze kilka sekund po zamknięciu
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez vipawel » 28 mar 2011, o 22:05

dzięki za odpowiedź. Wcześniej tak nie miałem dla mnie to jasne że słychać pompke podczxas zamykania czy otwierania tylko ciekawiło mnie dlaczego nawet po odejściu od auta słychać ją drugi raz?
vipawel
Berbeć

Postprzez K@mil » 28 mar 2011, o 22:06

vipawel napisał(a):Wcześniej tak nie miałem

musiałeś mieć tylko moze ciszej chodziła...

vipawel napisał(a): po odejściu od auta słychać ją drugi raz?

przeciez Ci napisałem ;/

Pompka spuszcza reszte powietrza z ukladu !!
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez vipawel » 28 mar 2011, o 22:09

oki dzięki dzięki :-D
vipawel
Berbeć

Postprzez pablomed » 29 mar 2011, o 00:15

vipawel, ponowne działanie pompki centrala jest normalne ale tylko jeden raz. Jeśli więcej - jest nieszczelność gdzieś na wężykach lub rzadziej zwarcie na kablach. Słuchaj dobrze czy gdzieś świszczy jak wysłuchasz to uszczelnij wężyki i powinno działać. Jeśli nie znajdziesz nieszczelności - to albo pomka jest uszkodzona np od zalania wodą albo zwarcie kabli nie wiadomo gdzie bo lecą ze wszystkich drzwi do pompki i w końcu się ona spali od niekontrolowanego włączania.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka