[mk3] Dziwny problem z tempomatem.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez pw031 » 15 kwi 2012, o 16:27

Witam wszystkich.

mam zamontowany tempomat wg schematu wszystkim znany zamiennik za mniej niż 10 zł. Wszystko grało aż do wczoraj.
Wczoraj podłączyłem podświetlenie do wyłącznika On/Off (wczesniej nie chcialo mi sie bawic w podlaczanie wbudowanego oswietlenia). Zasilanie wziolem z podswietlenia popielniczki (i tak tam zarowka byla przepalowa) i grało wszystko - swiecilo sie zgodnie z moim zyczeniem.
Problem pojawil sie w momecie gdy podlaczylem VAG'a. Chcialem posprawdzac czy wszystko ok. Zadnych bledow nie ma wszytko gra. Problemy zaczely sie w bloku 006. VAg reaguje na sprzego i hamulec, pokazuje rowniez predkosc gorzje z przyciskami tempo. Niereaguje na nic. Ani na on/off ani na zaden przycisk dzwonkowy. Poczatkowo pomyslalem ze cos przerwalem podlaczajac podswietlenie niestety wszystko gralo, wiec odlaczylem podswietlenie, niestety rowniez nie dalo to rezultatu. Dodatkowo dezaktywowalem i aktywowalem tempo w vagu, niestety nic, odlaczenie klem i ponowne ich podlaczenie rowniez nie przynioslo rezultatu.

Pomocy !
pw031
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 15 kwi 2012, o 16:50

ale nie rozumiem co sie stało?
napisz to zwieźle i w czym jest problem
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pw031 » 15 kwi 2012, o 17:56

tempomat niedziala. VAG nie raguje na naciskanie przyciskow. Sygnal z hamulca, sprzegla i predkosc jest ok.

Ciaglosc przewodow jest ok.

moze z ECU cos sie stalo ? vag zadnych bledow nie pokazuje

[ Dodano: 2012-04-15, 21:43 ]
Właśnie doczytałem ze czarny przewód doprowadza do ecu +12 poprzez wylacznik on/off. najpierw pomyslalem ze odwrocilem biegunowosc podlaczajac oswietlenie, jednak nie, swiatlo jest z +12 wiec albo podlaczylem +12 albo 0. tak czy inaczej tak nie moglem nic uwalic w ecu

[ Dodano: 2012-04-16, 14:13 ]
temat do zamkniecia !

problemem byl przepalony bezpiecznik odpowiedzialny za m.im. el szyby czy lusterka a na klapce bezpiecznikow opisany jaako swiatlo wsteczne
pw031
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka